Vær velkommen Herrens år!

Vær velkommen Herrens år!

Jeg har i løbet af året oplevet, hvordan alle i og omkring Danmission er rykket tættere sammen om at redde vores fælles sag: at alle mennesker skal kunne leve i værdighed og fred med sig selv, sin Gud og sin næste, skriver Danmissions generalsekretær i denne nytårshilsen.

Vær velkommen, Herrens år,
og velkommen herhid!
Herrens år med vor Guds velbehag
nu bringer os glæde hver Herrens dag.
Velkommen, nytår, og velkommen her!

Dette vers af den kendte nytårssalme indkapsler på smuk og enkel måde den symbolske betydning af nytår for de fleste af os. Det kan virke fjollet, for vi river jo blot endnu et blad af kalenderen, men alligevel er denne ene aften hvert år en mental omstart for rigtigt mange mennesker. Vi gør status over et år, der er gået og afhængig af temperament sætter vi nye – og måske ambitiøse – pejlemærker for os selv i det nye år.

Dette nytår er ikke som så mange andre – så langtfra endda! En verdensomspændende pandemi har rystet verden i sin grundvold og rykket ved mange af vores vante og trygge forestillinger – både i Danmark og ude i verden. Og selvom det på nogle punkter kan være en sund øvelse at blive tvunget til noget nyt, så står vi først og fremmest tilbage med mindet om de tragiske konsekvenser for millioner af mennesker, der har mistet livet, mistet familiemedlemmer eller mistet deres livsgrundlag.

Når jeg alligevel her ved årsskiftet føler, at jeg på Danmissions vegne kan synge med på nytårssalmen med både håb og styrke i stemmen, så skyldes det, at jeg i løbet af året har oplevet, hvordan alle i og omkring Danmission er rykket tættere sammen om at redde vores fælles sag: at alle mennesker skal kunne leve i værdighed og fred med sig selv, sin Gud og sin næste.

De allerfattigste betaler den højeste pris

Danmission stod ikke på afgrundens rand, men udsigten til at miste et tocifret millionbeløb stoppede vigtige dele af vores arbejde ude i verden. På sin egen meningsløse facon blev vi selv et eksempel på, hvordan det altid er de allerfattigste, der betaler den højeste pris i store kriser.

Derfor har det været helt fantastisk at være vidne til, hvordan tusindvis af medlemmer, private givere, kirker, foreninger, skoler og frivillige ildsjæle i genbrugsbutikker, interessegrupper og stiftsbestyrelser har ydet en helt ekstraordinær indsats for at redde Danmission gennem krisen og for at skabe mulighed for, at vi fortsat kan støtte kirker og andre partnere ude i verden.

Gør en stor forskel

Den allerbedste tak, vi kan viderebringe i sådan en situation, er forvisningen om, at det store arbejde gør en forskel. Netop derfor er det med særlig stor glæde, at jeg kan fortælle, at det kort før jul blev besluttet at sende ekstra 3 millioner kroner til projekter og partnere ude i verden. Det er penge, der ikke bare er et plaster på såret, men som vil gøre en stor forskel for befolkninger og lande, der også står i en ny og udfordrende virkelighed. Tak for, at I har været med til at gøre dette muligt!

Her i årets sidste hilsen er der tradition for, at jeg opfordrer jer til at betænke Danmission med en sidste gave, inden året går på hæld. Det tør jeg næsten ikke gøre i år med tanke på den enorme indsats og de generøse bidrag, der er givet under svære omstændigheder gennem hele året.

Det fylder mig med håb, stolthed og ydmyghed at opleve denne generøsitet. Det giver mig endnu mere lyst til at sige, at det Herrens år 2021 skal være mere end velkomment. Jeg er sikker på, at Guds velbehag vil hjælpe os alle med at finde både glæde, styrke og vilje til at gøre det rigtige for vores næste.

Glædelig og velsignet nytår!

Varme og taknemlige hilsner

Kristian Sloth
Generalsekretær

Støt Danmissions vigtige arbejde her