Med bananblade som tag: Scovia og hendes fem børn er smidt ud af eks-manden

Her ses to af Scovias fem børn. Moren og børnene bor i et lerklinet skur på 5m2. I midten er der et ildsted; når det er nat, sover de rundt om det.

Foto: Christina Lund Villadsen

Med bananblade som tag: Scovia og hendes fem børn er smidt ud af eks-manden

- Når du og jeg inden længe kan fejre Jesu fødsel, så lad os gøre det ved også at sende en tanke til mennesker som Scovia, skriver Danmissions generalsekretær i sin julehilsen.

Nu er vi nået til den dejlige tid på året, hvor mange af os pynter op og hygger os med at forberede højtiden. Jeg holder meget af julen. Men det er også en tid, der får mig til at tænke over alle de mennesker, der ikke er født under så gode forhold, som vi har i Danmark.Selv om vi kan have vores at slås med, så ved vi som danskere godt, hvor heldige vi er at bo i et land som Danmark. Men vi forstår det nok ikke helt ind i hjertet. Det kan man nok først forstå, når man har oplevet ikke at have noget som helst – heller ikke et sted at kalde hjem.

Sådan ser julen ud i år for 34-årige Scovia Emmanuel i Tanzania. Lige nu bor hun og hendes fem yngste børn i et lille lerklinet skur med bananblade som tag. Skuret er samtidig naboens køkken. Han har givet Scovia og børnene husly, efter at de er blevet smidt ud hjemmefra af Scovias mand. De fire ældste børn bor stadig hos faren, da han synes, de skal hjælpe ham med at dyrke jorden. Scovia boede egentlig sammen med sin mand på det stykke jord, som hun arvede, da hendes forældre døde. Men her i foråret giftede manden sig med en anden kvinde, selvom han allerede er gift med Scovia. I sagens natur blev Scovia dybt ulykkelig og tryglede sin mand om at lade sig skille fra den nye kone, som var flyttet ind sammen med dem. Det lovede han. Hvis Scovia vel at mærke skrev under på, at halvdelen af hendes jord nu tilhørte ham. Det gjorde hun i desperation…

Men i stedet for at lade sig skille fra sin nye kone smed manden Scovia og deres fem yngste børn ud med den besked, at de aldrig skulle vende tilbage. Derfor bor Scovia nu i køkkenskuret hos naboen. Scovia nægter at give op. Hun kæmper for at få sin retmæssige jord tilbage, så hendes ni børn ikke længere skal gå sultne i seng. Men hun kan ikke stille noget op på egen hånd. Den kamp kæmper vi og kirkens landsbykomité sammen med hende – lige nu.Når du og jeg inden længe kan fejre Jesu fødsel, så lad os gøre det ved også at sende en tanke til mennesker som Scovia. Lad hjertet her i brevet være et minde om, at Guds kærlighed gælder alle. Jeg vil bede dig om en generøs julegave i år til Danmissions arbejde, så vi ufortrødent kan kæmpe videre med at dele Guds kærlighed ud til verden.

Glædelig jul fra
Kristian Sloth Petersen, generalsekretær

 

Sådan kan du hjælpe

For 450 kroner kan du være med til at støtte en landsbykomité, som den, der kæmper sammen med Scovia. De går med jura i hånden til politi og domstol. De skaffer hende midlertidig hjælp ved at tage fat i socialforvaltningen i kommunen og ved at skabe kontakt til kirkens diakoniafdeling og får naboer til at hjælpe hende.

Jord er magt

En af de største årsager til fattigdom og social ulighed i Tanzania er netop, hvorvidt mennesker ejer et stykke jord, som de kan leve af. Dem, der ejer jorden, sidder på magten og dermed pengene og mulighederne.

Hvordan får Scovia hjælp?

Indtil videre har Danmission sammen med den evangelisk lutherske kirke i Tanzania dannet landsby-komitéer i 32 landsbyer. I komitéerne sidder typisk den lokale præst, imam, medicinmand, skolelærer og andre borgere fra landsbyen. Landsbykomitéerne er til for at sikre, at livet går retfærdigt til i deres landsby, så særligt kvinder, børn og handicappede ikke er udsat for diskrimination eller uret og vold.

I Tanzania siger den “traditionelle lov”, at mænd arver jorden. Men ifølge den gældende lov har kvinder ligeret til at arve jord. Det kæmper landsby-komitéerne for, at myndighederne håndhæver i deres landsbyer.

Husker du at gøre brug af din fradragsret?

HDu kan trække op til 16.300 kr. fra i skat.Fradraget opnås ved, at Danmission får dit cpr-nummer og indberetter din gave til skat.Hvis du tidligere har oplyst dit cpr-nummer til os, er det ikke nødvendigt at gøre det igen.Danmission | Strandagervej 24 | 2900 Hellerup | tlf.: 3962 9911 | email: danmission@danmission.dk | www.danmission.dk

Læs mere om, hvordan du kan støtte Danmissions arbejde her