Nu udkommer 200 års missionshistorie

Fra opfindelsen af "babylugen" til et skib sendt som et samlesæt til Grønland - i dag udkommet det længe ventede tobindsværk: ‘Det Danske Missionselsskabs Historie 1821-1985'. Det er fyldt med en række forunderlige historier fra hidtil ukendt materiale, skrevet af Harald Nielsen.

Danmission udgiver den 13. august organisationens historie i et stort tobindsværk. Det er tidligere generalsekretær og højskoleforstander Harald Nielsen, der er forfatteren bag det nye historieværk med titlen: ‘Det Danske Missionsselskabs Historie 1821-1985′.

”Jeg har gravet en masse kilder frem inde fra Rigsarkivet. Det er første gang, at Danmissions historie bliver skrevet på baggrund af netop dette kildemateriale,” siger Harald Nielsen.

Det i alt 630 siders store værk er spækket med detaljer og endnu ukendte historier fra organisationen, der snart kan fejre sit 200-års jubilæum. Historier om dengang der blev sendt en kirke afsted som samlesæt til Grønland, hvorefter skibet forliste – og om dengang Karen Gormsen i 1908 opfandt en ”babyluge” i Kina, af frygt for at de efterladte børn ellers ville fryse ihjel eller blive spist af hunde.

En lang og sej proces

Der er ikke skrevet en historisk bog om selve organisationen siden 1935, og dengang udvalgte man bidder af historien på en helt anden måde; som Harald Nielsen siger, så viderebragte man det, som “missionsvennerne kunne tåle at høre”.

Den erfarne forfatter har valgt at slutte sin del af historieskrivningen i 1985 for ikke at fremstå inhabil, da det var dét år, han selv blev en del af organisationen.

Harald Nielsen

Harald Nielsen er tidligere generalsekretær for Danmission. Foto: Rune Hansen

Det har været en lang og overvældende proces at udvælge de historier og informationer, der er endt med at blive til de endelige bøger.

“Man må jo ikke tage noget med ud fra Rigsarkivet. Men man må fotografere, det man skal bruge. Jeg har måske 10.000 sider, som består af blandt andet protokoller og breve,” fortæller han.

Støtte fra bl.a. kongelig fond

Første bind hedder: “Frygt ikke – Troe ikkun”, og andet bind bærer titlen “Mission i en forandret verden”.

Bøgerne er udkommet med støtte fra bl.a. Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond, Konsul Georg Jorck og Hustru Emma Jorchs Fond, Chr. P. Hansens og Hustrus Fond for Almenvelgørende Formål, G.E.C Gads Fond og S.C. Van Fonden.

De kan købes for i alt kr. 495,-

Bøgerne kan bestilles og købes ved at sende en mail til Harald Nielsen på harald2860nielsen@gmail.com

Læs mere om det længe ventede værk her