Danmission lancerer kæmpe platform for trosdialog

Danmission lancerer kæmpe platform for trosdialog

Munken i Myanmar, den ngo-frivillige muslim og den aarhusianske FDF-leder. Alle får de i dag adgang til Danmissions guldgrube af interreligiøse dialogøvelser, der nu ligger samlet, kategoriseret og designbare til professionelle workshopforløb på sitet dialoguetoolbox.com.

”En ting er at etablere kontakt til et andet menneske. En anden er at skabe et miljø, der fostrer dialog, men dialogen er nødvendig, hvis vi vil lykkes med at forstå hinanden på tværs af religioner”.

Sådan siger danske Medine Duvarci, der gennem Danmission og vores partnerorganisation FDCD i Libanon, har modtaget undervisning i interreligiøs dialog og forståelse.

Fra i dag kan hun og andre, der til daglig – eller indimellem- står over for at skulle facilitere dialog mellem mennesker med forskelligt kulturelt og religiøst udgangspunkt, besøge platformen dialoguetoolbox.com. Her ligger nemlig hundredvis øvelser, der er gennemprøvede og velbeskrevne af erfarne dialogfacilitatorer fra Danmission og vores partnerorganisationer i Asien, Afrika og Mellemøsten.

BESØG SIDEN

En webshop, hvor varen er gratis 

Dialoguetoolbox.com er bygget op som en webshop, hvor ”kunderne” fylder dialogøvelser i indkøbskurven eller rettere værktøjskassen. Udviklingen af sitet er støttet af Dansk Arabisk Partnerskabs Program (DAPP) under Udenrigsministeriet og Netværket for Religion og Udvikling, der figurerer under Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling (DMRU). Alle øvelser, der lægges i værktøjskassen og kan printes som fulde workshopforløb, er derfor også gratis.

”I Danmission har vi næsten 200 års erfaring med dialog. Det kan godt være, at det ikke hed dialog dengang, de første missionærer rejste ud, men vi har altid skullet kommunikere med og opbygge gode relationer til mennesker af anden tro og kultur”, siger teolog og dialogkonsulent i Danmission Agnete Holm og fortsætter:

”Redskaber og metoder til arbejdet med teologi og udvikling findes der masser af hos fx FN og Verdensbanken. Men håndfaste metoder til dialogarbejdet og en tilgængelig samling af velbeskrevne, kvalitetssikrede øvelser har været en mangel i mange år. Det er derfor, vi satte udviklingen af en værktøjskasse som dialoguetoolbox i gang, og derfor vi er særlig stolte i dag, hvor værktøjerne bliver tilgængelig for mange flere end de få eksperter, der hidtil har kunnet facilitere konstruktive samtaler mellem fx kristne og muslimer, der i udgangspunktet ikke har haft forståelse for hinanden.”

Hør Medine og Agnete fortælle om dialog

Medine Duvarci er født og opvokset i Danmark, men opkaldt efter byen Medina i Saudi-Arabien, hvortil hendes tyrkiske bedsteforældre rejste som pilgrimme på det tidspunkt, hun blev født. Hun præsenterer sig selv som kultur-muslim og et spirituelt menneske, der finder både personligt og fagligt incitament i arbejdet med interreligiøs dialog.

Hør hende fortælle, hvorfor dialogen ikke bare opstår af sig selv, men har brug for en dygtig facilitator:

Hør også Agnete Holm, Danmissions mest erfarne dialogfacilitator fortælle, hvad dialog betyder for hende personligt:

 ”Dialog handler for mig om at gøre plads i mit hjerte til den anden. Den religiøse anden. Den politiske anden. Den kulturelt anden. Men det kræver mod. For vil det ikke ændre mit hjerte – eller mit forhold til Gud? Til min familie, til min kultur eller mit sprog? Jo. Dialog ændrer dig, men ikke på den måde, du måske tror. Dialog gør din verden større.”