Kristne, buddhister og muslimer går sammen om at beskytte naturen i Cambodja

Sithuan Chin, Danmissions lokale medarbejder i Cambodja, sidder på hug i den mørke skjorte som nummer tre fra venstre.

Kristne, buddhister og muslimer går sammen om at beskytte naturen i Cambodja

Danmissions cambodjanske partner, Alliance for Conflict Transformation, har netop afholdt et stort dialogmøde mellem kristne, muslimer og buddhister. Beskyttelse af landets truede skovområder var på dagsordenen.

”Før i tiden – i mine forældres generation – talte de forskellige trosretninger ikke sammen. De lyttede ikke og de stillede ikke hinanden spørgsmål. Men i dag kan vi stille spørgsmålene, og på den måde måske undgå tabuer og misforståede forestillinger om hinanden, og så kan vi gå sammen om det, vi er fælles om, nemlig Cambodjas natur”.

Ordene er Sithuan Chins. Han er Danmissions lokale programmedarbejder i Cambodja og deltog for nylig i markeringen af FNs World Interfaith Harmony Week.

Fejringen, som organisationen Alliance for Conflict Transformation stod bag, blev blandt andet afholdt med midler fra Danmission, og samlede i alt 50 deltagere med buddhistisk, kristen og muslimsk trosbaggrund i et dialogmøde.

Munkenes miljøfokus

Formålet med fejringen var at fremme trosretningernes dialog og samarbejde om en bæredygtig udvikling, herunder naturbeskyttelsen i Cambodja, hvor særligt de buddhistiske munke har tradition for miljøaktivisme. Deltagerne besøgte derfor et af de desværre mange skovområder, der er slemt truede af illegal skovhugst, og der blev talt om, hvordan alle – buddhister og kristne såvel som muslimer – har et ansvar for at beskytte Cambodjas natur, fortæller Sithuan Chin. Han eksemplificerer:

”I kristendommen er naturen Guds skaberværk, som han har givet os mennesker ansvaret for at passe på. I islam er alt naturens skønhed skabt af Allah, og derfor skal alle, der følger Allah, tage vare på naturen. I buddhismen har træer en særlig betydning – Buddha mediterede under et træ, og han døde under et træ.”

Mens Danmission og en anden partnerorganisation, nemlig The Prey Lang Community Network er massivt tilstede i Prey Lang Skoven, besøgte deltagerne i Alliance for Conflict

Transformation den truede Rukawan Skov i Cambodjas nordlige provins Oddormeanchey.

I Rukawan bruger de buddhistiske munke deres position i samfundet til at sætte fokus på illegal skovhugst i den offentlige debat.