”Som flygtning bliver man ikke budt velkommen”

”Som flygtning bliver man ikke budt velkommen”

I verdens engang mest lukkede land Burma – nu Myanmar - hærger den interne konflikt mellem regeringsmagten og oprørsgrupper kraftigt i øjeblikket. De seneste uger er over 400.000 mennesker fra den etniske gruppe Rohingyaerne flygtet fra deres hjem i Myanmar i Rakhineprovinsen. Men det er langt fra et enkeltstående tilfælde.

Også i den nordlige Kachinprovins er der gennem de seneste år drevet 100.000 myanmesere på flugt. Flygtningene er hovedsageligt mennesker fra etniske og religiøse minoriteter, heriblandt også mange kristne.

En af dem er den unge kvinde Maria Kai Ra. Maria har fået et tre måneders sykursus gennem Danmissions partner – organisation WPN. Hun fortæller om livet som flygtning:

„Jeg har boet i Mumtsit Pa flygtningelejren i fem år nu, da det var alt for farligt at være der, hvor jeg kommer fra. Jeg ønsker bare at komme hjem til min landsby. Men det kan jeg ikke, da den er væk.“

I store dele af konfliktområderne er der jævnligt væbnede kampe med håndgranater og mortér-angreb, der driver befolkningen på flugt. Maria og hendes familie havde ikke noget sted at gå hen og opdyrke ny jord, de kunne leve af, da deres landsby blev for farlig at være i. Ligegyldigt hvor de kom frem, var der ingen ledig jord, de kunne betale for at opdyrke. Da ingen i hendes familie havde andre færdigheder at kunne leve af, blev de tvunget til at søge til en flygtningelejr. Her har de nu boet i fem år.

„Som flygtning bliver man ikke budt velkommen i en ny by. Man bliver set ned på af de lokale, selvom det lige så godt kunne have været dem, der var på flugt. Livet som flygtning er forfærdeligt, da man er afhængig af nødhjælp, når man ikke har sin jord eller et levebrød.

Min familie har ikke råd til at sende mig i skole. Derfor er det fantastisk, at jeg nu har fået mulighed for at blive uddannet syerske, så jeg kan tjene mine egne penge.“

Maria har trods sin unge alder en stærk mening om konflikten i Myanmar og et håb for fremtiden. „Jeg tror denne interne krig er kommet, fordi regeringen i Myanmar ikke giver ligestilling til etniske minoriteter. Jeg håber og tror på, at den nye regering vil lede landet et bedre sted hen.“

Vær med til at give kvinderne et levebrød

Støt nu