Nordjyske søstre vinder pris for deres ildsjæle-gen  

foto: Jon Spangsvig

Nordjyske søstre vinder pris for deres ildsjæle-gen

”Kan man arve et engagement? Ja, det er jeg sikker på,” lød det fra biskop Peter Fischer-Møller, da han lørdag aften, i sin rolle af Danmissions formand, overrakte prisen Årets Ildsjæl 2017 til søskendeparret Benedikte Kühle og Hanne Holm.

Til den taktfaste lyd af en sal fuld af hænder, der tilkendegiver deres uforbeholdne opbakning, trådte søstrene Benedikte Kühle og Hanne Holm lørdag aften på scenen ved Danmissions repræsentantskabsmøde, der blev afholdt på Nyborg Strand Hotel.

Da man igen kun kunne høre Storebælt bruse i baggrunden, fortsatte Danmissions formand, biskop i Roskilde Stift, Peter Fischer-Møller sin pristale. Kåringen af Årets Ildsjæl er en årligt tilbagevendende begivenhed og en hæderspris, der gives til den eller de blandt de 8000 engagerede, der i årets løb har udvist det største, frivillige engagement i den kristne organisation.

Man kan altså godt arve et engagement, slog Peter Fischer-Møller fast. Men det er ikke tilstrækkeligt at have generne i orden. Man vil og skal altid gøre det til sit eget engagement.

Benedikte Kühle og storesøster Hanne Holm har gjort begge dele. Ladet sig påvirke hjemmefra –  eller indefra, om man vil. Samtidig med, at de i deres egne og voksne liv, har gjort ”engagementet til deres eget”, som biskoppen formulerede det. Det er Bendikte Kühle og Hanne Holm heldigvis ikke alene om. Alle bevægelsens frivillige, også de, der ikke lige er født med Danmission-skeen i hånden, fortjener sådan set at blive hædret som ildsjæle. Men der er mange argumenter for valget af de nordjyske søstre, som er indstillet af Aalborg Stift.

Hanne bringer lys i Nordjylland  
Hanne Holm har stort hjerte for Danmission Lys. Det er hos hende, at lys-sælgerne i Nordjylland mødes for at få nye forsyninger af genbrugslys, men også for at få en historie om Danmissions arbejde. Ja og god mad.

”Vodskov Kirkes engagement i Danmission bygger på dine gode ideer – ideer, der myldrer frem. For hvorfor ikke sælge små poser med frø, når man samler ind til landbrugsprojektet Mayaja eller lave gospelworkshop, hvor både deltagerbetalingen og entreen til koncerten går til Danmission. Du har kontakt med og søger penge hos alle Y’s Mens klubber i Aalborg Stift, og du huser Globale Fortællere og Konfirmand Aktion flere gange om året,” sagde Peter Fischer-Møller, mens hans blik vandrede mellem det opmærksomme repræsentantskab i salen og hende, det handlede om: frivillig netværkskonsulent Hanne Holm.

Primus motor på Libanon-rejse
På scenen ved siden af sin søster stod Benedikte Kühle, gift med bestyrelsesmedlem i Danmission Johannes Kühle. Hun må have vidst, at det om lidt blev hendes tur til at få overrakt roser fra Peter Fischer-Møller. Alligevel så hun overrasket ud, da formanden vendte sig mod hende.
65-årige Benedikte Kühle har i mange år været engageret i Mellemkirkeligt Stiftsudvalg i Aalborg Stift, hvor hun sørger for, at Danmission altid bliver nævnt. Til november rejser 18 præster og menighedsrådsmedlemmer fra stiftet til Libanon med Danmission. En rejse, som hun er primus motor for.

”Motor har du også altid været, når Abildgård Kirke samler ind til venskabsmenigheder i Cambodja og Tanzania, og det forlyder, at bordplanen ved din 60 års-fødselsdag var lavet, så gæsterne kunne komme i gang med et flerårigt arbejde for at støtte Igabiro landbrugsskole i Tanzania,” sagde Peter Fischer-Møller og smilte hjerteligt.

Frivillige forældre  
Om sine gode gener fortæller Hanne Holm, at hun og hendes søster voksede op med forældre, der lagde en stor del af deres tid og kræfter i Danmission, dengang DMS, med hvem de også rejste til Indien flere gange.

Fra scenen lørdag aften, hvor Hanne Holm og søster, den afgående fysioterapeut Benedikte Kühle, tog taknemmeligt imod buketter, ville Hanne Holm gerne lige komme med en opfordring til repræsentantskabet – gøre lidt reklame på ydmyg, jysk manér.

“Det er i alle henseender ufortjent, at jeg skal have den her flotte pris,” sagde hun og fortsatte:  “Så for, at den kan blive fortjent, har jeg taget lidt med, jeg kan sælge. Nemlig nogle postkort, som vores præst har malet, og som menighedsrådet har betalt trykning af. Hvis I nu køber nogle af dem, kan det være, at jeg næsten har fortjent prisen. Indtægterne går i hvert fald ubeskåret til Danmissions Fremtidsbørn.”
De jyske søstre forlod scenen på samme måde som de ankom. Til klapsalver.

Foto: Jon Spangsvig/Danmission 

Årets Ildsjæl 

  • Hædersprisen overrækkes årligt til den eller de i Danmissions bagland, der har ydet er særlig står frivillige indsats i det forgangne år..
  • Udvalget, der bedømmer indstillingerne til prisen, består i år af et medlem af bestyrelsen, en stiftsbestyrelsesformand, en genbrugsrådsformand, en frivillig netværkskonsulent, kommunikationschef Michael Trinskjær og leder af Danmission Genbrug Torben Holm.
  • Hanne Holm, Vodskov og Bendikte Kühle, Frederikshavn blev indstillet til Årets Ildsjæl 2017 af Stiftsbestyrelsen i Ålborg.