Danmissions kvindeprojekt på Zanzibar og international filmfestival løber til fordel for kvinders rettigheder

På bare tæer og med svingende tasker om livet løb unge såvel som ældre kvinder i mål, da Danmissions kvindeprojekt Upendo og den internationale filmfestival ZIFF skød sine filmdage igang med et 5-kilometers løb rundt om Stone Town, der er hovedby på Zanzibar.

Lotte Bredholt, der er udsendt af Danmission til Zanzibar, var også trukket i løbetøjet, da en legetøjspistol fra sidste eid-fejring skød 5-kilometerløbet FUN RUN omkring Stone Town i gang tidligere på måneden. Som projektkonsulent for Upendos syskole for kristne og muslimske kvinder, har hun selv været med omkring alle forberedelserne til løbet, der, udover at markere åbningen af Zanzibar International Film Festival, også annoncerede det kommende Zanzihalf-maraton.

”Forud har ligget mange skypemøder og korrespondance med den prisbelønnede danske ngo Right to Movement, der bl.a står bag Palestine Marathon, og en lang række møder i vores lille, lokale komité, som består af Upendo, Zanzibars internationale filmfestival, UNFPA, FNs befolkningsfond på Zanzibar, et par lokale fyre, som satte et løb op i 2012, Masoud, der er lokal restauratør og entreprenør, og endelig Salim – en tidligere maraton-løber”, fortæller Lotte Bredholt.

Senest er også ZAAA, der står for Zanzibar Amateur Athletic Association, også blevet involveret som partner. Oplægget til at lave løb med Right to Movement opstod omkring deres motto, we run to tell a different story. På dansk: Vi løber for at fortælle en anden og ny historie.

”Med mottoet stilles der ikke blot skarpt på et opgør med historien om fattige, sårbare piger på Zanzibar, men også de nye verdens mål frem mod 2030. Vi befinder os lige nu i et historisk momentum og paradigmeskift, når der skal tænkes bæredygtig udvikling med klar opfordring til aktivisme”, siger Lotte Bredholt og tilføjer:

”Da Upendo for godt et års tid siden tog initiativ til løbet, var det netop som en umiddelbar respons på den globale agenda, hvor der skal tænkes i nye former for innovative partnerskaber og netværk. For Upendo var hensigten dels at positionere sig i det zanzibarske landskab med et nyt stort hus med mulighed for flere aktiviteter og dels at tage medansvar for udviklingen af et bæredygtigt civilsamfund”.

De fælles visioner

For at give løbet det nødvendige lokale ejerskab, henvendte Upendo sig i første omgang til Zanzibars internationale fllmfestival ZIFF,  som gennem deres platform Women Panorama i en årrække har rettet opmærksomhed på kvinders ligestilling og vilkår i social praksis og i lovgivningen. Women Panorama arbejder for at synliggøre kvinder gennem film, kunst og medier og henvender sig primært til kvinder i landdistrikterne.

“Løbet sigter således dels mod at samle kvinder – og mænd – i en græsrodsbevægelse for kvinders vilkår, rettigheder og ligestilling og mod en transformation af de traditionelle roller, så kvinder bliver set som en del af løsningen – og ikke som nu som en del af problemet. Dels sigter løbet mod at skabe opmærksomhed omkring de aktiviteter, som finder sted iblandt de lokale organisationer og aktører og søge nye veje for netværks- og kapacitetsopbygning”, forklarer Lotte Bredholt.

Selv arbejder Upendo på at bringe kvinder af forskellig tro sammen for at skabe solidaritet, tillid og fred mellem mennesker af forskellig tro, og for at bekæmpe fattigdom, når kvinderne lærer et håndværk, der på sigt vil sikre dem en indtægt. Visionen er et Zanzibar, hvor selvstændige kvinder og mænd af forskellig tro bidrager til et lige og fredfyldt samfund, hvor man står op for menneskerettighederne og kæmper for social og økonomisk velstand til alle.

Et skridt ad gangen

Den statskundskabsstuderende Sigrid Marie Lassen, der er studentermedhjælp i Danmission, var også tilstede i Stone Town, da kvinder og mænd satte i løb d. 8. juli.

Hun fortæller, hvordan flere end 100 kvinder fra landet blev kørt ind til byen og deltog i løbet i deres farvestrålende tøj. Der var også eliteløbere og olympiske atleter med ude på ruten, lokale fra Zanzibar samt en håndfuld turister, der havde hørt om løbet. Nogle unge lokale spillede musik og kørte med rundt. Det var en festlig dag.

”Nu følger nogle måneder, hvor Upendo sætter gang i såkaldt ”running communities”, for at få kvinder ud at løbe. Jeg talte med et par kvinder, som var meget entusiastiske omkring det: “Hvor tit skal jeg løbe, hvis jeg skal træne op til halvmaratonet i februar?’, spurgte en af dem, ‘en gang om måneden?”, hvortil jeg måtte svare, at det nok var bedre med tre gange -om ugen!”, griner Sigrid Marie Lassen.

Lotte Bredholt oplevede også kvindernes engagement, men måtte samtidig konstatere, at nogle blot nåede et par hundrede meter frem, inden de satte sig i vejkanten, mens andre skød genvej gennem Stone Towns små gyder for hurtigt at kunne vende tilbage til et tiltrængt hvil og en sval brise på bænkene foran det gamle fort, hvor løbet startede.

”Men der var også kvinder. der sammen med børn og unge klarede den hele vejen”, konkluderer hun.

Vejen til halvmaratonet

Det kan være en udfordring at samarbejde så mange forskellige organisationer, indrømmer Lotte Bredholt.

”Det handler om gensidig forventningsafstemning og kompromisser må indgås, når fx ZAAA vil invitere professionelle eliteløbere fra hele Østafrika, i alt 18 løbere fra 6 forskellige lande, til halvmaratonet. Det var ikke lige det, vi i første omgang havde forstillet os med et internationalt, men folkeligt forankret løb”, siger Lotte Bredholt.

Dokumentarfilmen

Under filmfestivalen på Zanzibar, der løb af stablen i dagene efter 5-kilometerløbet, blev filmen ”The Longest Race” vist og debatteret. Filmen handler om kvindelige eliteløbere fra hhv. Kenya og Etiopien, der løber for at skabe en indkomst til deres familier, mens mændene bliver hjemme og passer børnene.  

”Det lykkedes os også at invitere den ene af dokumentarfilmens producenter, journalisten Javier Triana, som befandt sig i Kenya for at følge op på historierne”,

“Filmen var på mange måder med til at ændre vores syn på eliteløbere og vi har derfor opfordret ZAAA til at være ”gender-sensitive” og sikre sig, at der vil være kvinder iblandt eliteløberne, som under halv-maratonet til februar kan fremstå som rollemodeller i deres familier og samfund”, slutter Lotte Bredholt.

Se trailer til filmen her

Læs også Lotte Bredholts mand, Nik Bredholts blog på Global Nyt “Gravide kvinder må ikke gå i skole i Tanzania” om behovet for at rette opmærksomhed på afrikanske kvinders vilkår og rettigheder.

Du kan skrive dig op til at få mere information om Zanzihalf-maratonet her. Tilmeldingen åbner til august,