SPACE-FEST, SOLSKOLDNINGER OG SERIØSE SNAKKE 

SPACE-FEST, SOLSKOLDNINGER OG SERIØSE SNAKKE

På Danmissions teenlejr i Blåvand kan de unge folde sig ud i en tryg ramme af traditioner – skabt af unge ledere, der danser, tryller, spiller, synger og snakker tro og tvivl med de unge.

Af Malene Fenger-Grøndahl, journalist 

“Thank you Lord for giving us food, thank you Lord for giving us food right where we are…”

Teenagebørnene takker Gud for maden denne sommertorsdag, hvor der er rugbrød, boller, æg, tomat, kødpølse, salat og hjemmelavet pizza fra aftenen før på buffeten i Blåvandgård. I den ombyggede strandgård har der de seneste 60-70 år været sommerlejre af forskellig art, og sidste uge af juli er der traditionen tro Danmissions teenlejr. 26 unge fra hele landet – omtrent lige mange drenge og piger – hygger sig sammen med 9 ledere, der alle er under 27 år og derfor med de unges ord ”godt kan huske, hvordan det er at være teenager”. Det gør lederne populære, for de unge nyder, at de denne uge både kan tale med andre på deres egen alder, men også med de voksne, som med en sikker blanding af traditioner, nyskabelser, trygge rammer og udfordrende opgaver guider de unge gennem ugen.

Denne torsdag skinner solen, og det danske sommerland viser sig fra sin mest idylliske side. Flere af deltagerne og lederne har røde kinder, skuldre og nakker efter lidt for meget sol, og som en af lederne siger, så handler ledertjansen om ”at være her og være på – at gøre alt lige fra at smøre sollotion på en skoldet nakke til at tale om livets store spørgsmål; at jagte ungerne med kunstigt blod løbende ned ad ansigtet på natgyserløbet og huske dem på, at nu er det ved at være sengetid”.

Køkkentjans! Foto: Malen Fenger-Grøndahl

Køkkentjans! Foto: Malene Fenger-Grøndahl

 

Inge og Claus er køkkentanter 
Badeture, fodboldspil og akrobatik på græsplænen giver god appetit, men alle synger med på bordverset og venter roligt på, at det bliver deres bord, der får lov at tage for sig af buffeten. En 14-årig dreng beder om ordet og holder en improviseret tale, hvor han takker ’køkkentanterne’, Inge og Claus Jensen, der hvert år tager turen fra Frederikshavn til Blåvand for at stå bag gryder og pander og bage pizza og kage til de sultne teenagere på lejren.

”Vores datter Helena kom med på lejr, da hun var 8 år og blev så vild med det, at alle sommerferier derefter blev planlagt efter, hvornår der var børnelejr. Hun hyperventilerede nærmest, når Blåvands-ugen nærmede sig. Nu er hun selv blevet leder, og vi synes, det er hyggeligt at være med for at støtte op om hendes engagement som frivillig – og så elsker vi altså bare at se de her unger folde sig ud og vokse,” siger Inge.

Hun tilføjer, at den kirke, familien kommer i, har en nær relation til Danmission og f.eks. har haft besøg fra Tanzania og Cambodja. Desuden har Inge og Claus været volontører i Bangladesh for omkring 20 år siden for Santalmissionen, som nu er en del af Danmission, og hun og Claus ser det som en del af deres opgave som køkkentanter, at de unge på lejren får lyst til at engagere sig i Danmission.

En del af de unge ledere har da også været ude i verden med Danmission, og på alle teenlejre er der aktiviteter, som knytter sig til Danmissions projekter.

Tid til sjov, hygge og snakke. Foto: Andreas Gammelgaard Lauritsen

Tid til sjov, hygge og snakke. Foto: Andreas Gammelgaard Lauritsen

Stiller spørgsmål sammen 
Teenlejren er også anderledes end mange andre lejre, fordi de kristne værdier og klare rammer er med til at skabe tryghed og traditioner, forklarer Andreas Gammelgaard Lauritsen, der er lejrleder.

”Det kristne grundlag er med til at skabe struktur. Vi har bordvers før hvert måltid og aftenandagt, og en af de sidste dage kommer en præst og holder gudstjeneste, som de unge er med til at forberede ved at pynte kirkerummet, skrive indgangs- og udgangsbønner og vælge salmer,” fortæller han.

Hver formiddag er der morgenrefleksion, hvor en af lederne lægger op til samtaler eller dilemmaspil om etiske og religiøse spørgsmål, ofte ved brug af bibeltekster, men ikke formet som en traditionel bibeltime.

”Vi tør tale med de unge og udfordre dem. Men vi gør det ved at stille spørgsmål sammen med dem, ikke ved at komme med svar,” siger Andreas Gammelgaard Lauritsen.

Buksevand frem for Facebook 
Hver eftermiddag er der aktiviteter som spil, sport eller besøg f.eks. af unge fra Danmission, og om aftenen er der underholdning og derefter andagt.

Denne eftermiddag er der workshops i gøgl og trylleri, musik, pynt & design, performance, dans og akrobatik – alt sammen noget, der lægger op til, at deltagerne kan forberede underholdning eller dekorationer til aftenens fest, der har ’space’ som tema. Så der bliver øvet korttrick, lavet danseserier, skrevet raptekster og malet planeter og rumvæsner – kun afbrudt af kage- og frugtpause. Ingen forstyrres af Facebook, for alle mobiler samles ind og udleveres kun en time hver aften. Det giver ro og tryghed – og tid til traditioner: såsom buksevand til nye deltagere, vågenat med forbøn for mennesker, de unge bekymrer sig for, og natlig tur til en bunker, hvor der fortælles gyserhistorier. For det er lederne også ”uhyggeligt gode til”, som en af deltagerne siger.