Danmarks og EU's ambassadører på skovpatrulje med Danmission

Sammen med Danmission og vores lokale partner, Prey Lang Community Network, har Danmarks ambassadør sammen med EUs ambassadør netop været på motorcykelpatrulje ind i kernen af Prey Lang Skoven, hvor de mødte skovens lokale aktivister og lærte mere om deres arbejde.

 

Hverken de udenlandske gæster eller de lokale aktivister forventer at støde på illegale skovhuggere under ambassadørernes besøg til Prey Lang Skoven. For de illegale skovhuggere er sandsynligvis blevet advaret af de lokale myndigheder – som det så ofte sker.

Da gruppen stopper ved et gammelt tempel på vej til Prey Lang, er den lokale turistguide overrasket over, at der ikke er lastbiler på vejene.

“Normalt er der mindst 20 lastbiler fyldt med tømmer, som kører ud af Prey Lang, og de passerer her hver dag,” fortæller guiden. “Men der er formentlig så roligt nu, fordi I skal derind.”

Og så går turen ellers på motorcykel ind i kernen af Prey Lang Skoven – den sidste store stedsegrønne skov i Sydøstasien. Endnu da. For skoven trues af ulovlig skovhugst både pga. værdifuldt tømmer, og fordi jorden er eftertragtet af diverse plantageejere.

Trist syn - ryddet skov i Prey Lang. Det er det, Danmission er med til at bekæmpe. Foto: Axel Kronholm

Trist syn – ryddet skov i Prey Lang. Det er det, Danmission er med til at bekæmpe. Foto: Axel Kronholm

Motorsave og lastbil konfiskeres

Efter at vi har oprettet en lejr for natten i kernen af skoven, kan vi høre lyden af motorsave i nærheden. Nogle aktivister fra Prey Lang Community Network (PLCN), som er Danmissions partner, går ud i skoven mod lyden efterfulgt af Danmissions Ernst Jürgensen og Kirsten Auken. Skovhuggerne formår dog at flygte, men aktivisterne kan konfiskere to motorsave, en lastbil samt dokumentere mindst 10 ulovligt fældede træer.

Efter at motorsavene er bragt til lejren og ulovlighederne dokumenteret, sætter vi os ned i en cirkel for at tale med ledere og aktivister fra alle af Prey Langs fire provinser.

EUs (tv) og Danmarks ambassadører. Foto: Axel Kronholm

EUs (tv) og Danmarks ambassadører. Foto: Axel Kronholm

Imponerede ambassadører

Ifølge aktivisterne er det første gang, diplomater besøger Prey Lang Skoven, og de er meget beærede: “Det er aldrig sket før, at europæiske ambassadører er kommet her. Det er en øjenåbner for myndigheder, som nu indser, at kampen om skoven ikke kun er vores, men at vi har stærke venner rundt omkring i verden, der støtter os,” siger Hoeun Sopheap, som er en af de lokale aktivistledere.

Den danske ambassadør Mikael Hemniti Winther er imponeret over de lokale aktivister: “Det har været en stor oplevelse for mig at møde jer alle og se, hvor aktive og dedikerede I er omkring at beskytte denne skov. Jeg er meget glad for at være en del af dette gennem den danske organisation Danmission og Københavns Universitet.”

Også George Edgar, EUs ambassadør i Cambodja, er imponeret over de lokales engagement og entusiasme.

“Beskyttelse af denne skov er en meget vigtig opgave, ikke kun for Cambodja, men for hele verden,” som han sagde.

Skovaktivist bevæbnet med smartphone og app. Foto: Axel Kronholm

Skovaktivist bevæbnet med smartphone og app. Foto: Axel Kronholm

Smartphone og app som våben

Phork Hong, lokal aktivistleder fortæller, at smartphone-applikationen, som er udviklet med hjælp fra Danmission, Københavns Universitet og Web Essentials og har været i brug i næsten et år nu, hjælper i bestræbelserne på at sprede oplysning om de ulovligheder, der foregår i Prey Lang Skoven.

Hoeun Sopheap er enig, men nævner at der stadig er behov for at forbedre brug af app’en. Nogle aktivister indberetter forkerte oplysninger, og levetiden for batteriet i smartphones er også en stor udfordring for dem.

Læg pres på Cambodjas regering

De lokale aktivister bønfalder ambassadørerne om at lægge politisk pres på den cambodjanske regering.

“Vi mangler stadig en politisk stemme på nationalt plan,” siger Hoeun Sopheap. “Vi har ingen adgang til de politiske beslutningstagere. Så vi vil gerne anmode ambassadørerne om at hjælpe os med at rejse dette problem på nationalt plan og sikre, at vi er med i den nationale politiske debat.”

Ifølge Hoeun Sopheap er skovhuggerne blevet mere aktive og mere aggressiv i det forløbne år, men han var begejstret for besøget fra ambassadørerne, som han håber vil have en indvirkning på myndighederne, der indtil nu har været passive, hvis ikke også medskyldige i ulovlig skovhugst.

I indsatsen for at sprede ordet om Prey Lang, har Danmission også medbragt deres senior volontør, Jørgen Jørgensen, som vil arbejde med de lokale partnere i forbedringen af PLCN’s hjemmeside og med deres online rækkevide

Selvkørende dansk ambassadør

På turens sidste aften nyder de lokale aktivister, ambassadørerne og Danmissions udsendte khmer køkkenet, og alle er enige om, at besøget i skoven har været en succes.

“Dette er den slags tur, som man vil huske resten af ​​livet,” siger Danmarks ambassadør Mikael Hemniti Winther, som har insisteret på at køre sin egen motorcykel af de strabadserede skovstier, mens EUs ambassadør og Danmissions folk sidder bag på de cambodjanske skovaktivister.

Foto: Axel Kronholm

Den danske ambassadør på to hjul. Foto: Axel Kronholm

Med på turen var i øvrigt også Danmissions nye seniorvolontør Jørgen Jørgensen, som i den kommende tid skal hjælpe aktivisterne i PLCN med at forbedre deres hjemmeside og komme endnu længere ud via sociale medier. Netop de sociale medier er vigtige i kampen for at sprede de beviser om ulovlighederne, som aktivisterne opsamler på smartsphone.

Foto: Axel Kronholm

Danmission og ambassadørerne undervejs. Foto: Axel Kronholm

Ambassadørernes besøg i Prey Lang Skoven fandt sted 12. til 15. januar.