PÅ PRÆSTETUR TIL FJERNØSTEN

En gruppe danske præster rejser i disse dage rundt i Cambodja. De deltager i en studietur arrangeret af Danmissions Konfirmand Aktion og Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter (FUV).

Formålet med rejsen er, at præsterne gennem mødet med den unge kirke og det kristne mindretal i Cambodja får perspektiv på, hvordan kirke og kristen tro folder sig ud andre steder i verden, og hvordan deres lokale sogn er del af en global kirke og et verdensomspændende fællesskab.

“Et af formålene med at arrangere sådan en rejse er at tydeliggøre, hvordan kirken i Danmark er en del af et verdensomspændende fællesskab, og at inspirationen går begge veje – den unge kirke i Cambodja kan også bringe inspiration til den gamle Folkekirke i Danmark,” forklarer Rebekka Steinvig, der er leder af Konfirmand Aktion og som rejser rundt i Cambodja sammen med de ti folkekirkepræster.

BESTIL BESØG AF KONFIRMAND AKTION HER

“Det gør indtryk på de deltagende præster at være afsted på sådanne studieture, og for mange fører det til en dybere forståelse af, at det lokale sogn er en del af den globale kirke, og til et større engagement i kirken med foredrag, oplysning, udvekslingsaftaler, indsamlinger. Præsterne bliver selv Cambodja-ambassadører i deres sogn og lokalområde,” siger Rebekka Steinvig.

Deltagerne har på første del af turen blandt andre mødt Cambodjas religionsminister, og de har besøgt det store tempelkompleks i Phnom Penh, Wat Ounalom, som er hovedsæde for landets buddhister.

Her mødtes de med munken Oeun Sam Art. Han er assistent for den patriark, som er overhoved for den største af landets to buddhistiske retninger. Oeun Sam Art bruger en del tid på at arbejde med interreligiøs dialog. Netop i dialogsammenhænge møder Danmissions udsendinge i Cambodja, Anne Mette og Ernst Jürgensen, med jævne mellemrum Oeun Sam Art.

Elastik i buddhismen

Munken viste rundt i det store tempelkompleks. Her fortalte han om buddhistiske og cambodjanske traditioner, og med et stort smil på læben og særdeles let til latter svarede han på spørgsmål fra de danske præster.

Han kunne blandt andet berette, hvordan den buddhistiske tradition for de fleste borgere i Cambodja er blandet godt og grundigt sammen med andre traditioner og elementer fra andre religioner.

Hvordan man i særdeles høj grad sætter pris på en god helligdag, det gælder også for munkene. Man kan sagtens holde jul, der er op til tre forskellige tidspunkter, hvor man kan fejre nytår og der er i det hele taget mange andre højtider og helligdage der også bliver markeret af cambodjanerne.

Besøg hos kristne landsbyboere

Resten af præsternes tur bliver et besøg i provinsen nord for hovedstaden Phnom Penh. De skal også overnatte i en lille landsby, hvor de skal møde de lokale beboere.

De skal også mødes med lokale kristne og høre, hvilken rolle troen og kirken spiller i deres dagligdag. Samt hvad de kristne og buddhisterne, de troende og ikke-troende gør for at leve sammen i den størst mulige form for fred og fordragelighed.

Det bliver spændende at se, hvordan deltagerne kommer til at omsætte deres cambodjanske oplevelser med dialog og forståelse til en dansk kontekst i deres daglige arbejde, når de er kommet retur fra Cambodja.

FAKTA:

10 præster fra Folkekirken er i Cambodja på en studierejse arrangeret af FUV (Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter) i samarbejde med Danmissions undervisningstilbud Konfirmand Aktion.

Formålet med rejsen er, at præsterne på egen hånd stifter bekendtskab med Cambodja. Temaet for rejsen og for undervisningen i Konfirmand Aktion er ”På vej”. På studierejsen møder præstedeltagerne lokale menigheder i Cambodja. De får indblik i, hvad det vil sige at være en ung kirke og leve som et kristent mindretal og oplever, hvordan kirke og kristen tro folder sig ud et andet sted i verden.