Årets Ildsjæle brænder for lys

Årets Ildsjæle brænder for lys

I 16 år har Ruth og Johannes Stenhøj, som er kåret til Årets Ildsjæl 2015, stået i spidsen for Danmissions lysstøberi i Ring.

De to ihærdige ildsjæle – ægteparret Ruth og Johannes Stenhøj fra Ring ved Brædstrup i Midtjylland – er kåret som Årets Ildsjæl 2015. Det afslørede formanden, biskop Peter Fischer-Møller, på Danmissions repræsentantskabsmøde, som afvikles i denne weekend.

Det var et beæret og rørt ægtepar, der modtog prisen:

”Tak, det er al for megen opmærksomhed og ros. Det kan vi slet ikke bære,” sagde Ruth Stenhøj og takkede bl.a. de mange, som leverer lysstumper, så der overhovedet er noget at dyppe Danmission Lys af.

”Danmission Lys er et fællesskab. I Ring er vi 25 frivillige, som mødes og laver lys. Og den her pokal vil blive sat på kaffebordet og så vil vi feste sammen. For sammen er vi bedst,” fortalte hun.

Formanden lagde da også vægt på både den enkeltes indsats og fællesskabet i sin begrundelse: “Ved kåringen af Årets Ildsjæl 2015 sætter vi fokus på Danmission Lys. Her er mange ildsjæle, som skal huskes. Alle jer, der sælger lys. Alle jer, der bringer lysene rundt i landet og leverer dem til genbrugsbutikker, kirker og private. Alle jer, som samler lysestumper, for uden stumperne var der slet ingen lys. Og alle jer, som støber og dypper lys på Danmissions lysstøberier i Ring og Haarby.

Klik her og læs Formandens tale til Årets Ildsjæle 2015

Da køerne blev sat ud

Ægteparret Ruth og Johannes har siden 1999 lagt hus – eller nærmere kostald – til Danmissions lysstøberi.

”Jeg sad med i Danmissions repræsentantskab på det tidspunkt og til et distriktsmøde i Nørre Snede gik snakken om, hvor lysstøberiet skulle have ny adresse. Og jeg spurgte, om en kostald kunne gå an,” fortæller Ruth Stenhøj leende. Hun og Johannes var nået dertil i deres liv, hvor Johannes skulle på efterløn, mens køerne, mælkekvoten og landsbrugsjorden skulle sælges, og det levnede plads til et lysstøberi i deres kostald. Og så kunne lysstøberiet i Ring fyre op under kedlerne med Ruth og Johannes Stenhøj som daglige ledere og efterhånden mange frivillige.

Og det er ikke bare deres stald, som Ruth og Johannes Stenhøj har stillet til rådighed. De er også selv blevet omdrejningspunktet for lysstøberiet, hvor der sidste år blev produceret 271.898 lys. Det er rigtig mange lys, som de 25 frivillige i Ring har lavet under Ruth og Johannes’ Stenhøjs tag. Stalddøren bliver også åbnet for besøgende, som ser produktionen og samtidig får en grundig orientering om Danmissions arbejde og mulighed for at dyppe deres egne lys.

En god historie om Danmission

Pengene fra lyssalget går ubeskåret til Danmissions arbejde i Afrika, Asien, Mellemøsten og Danmark, og samtidig formår ægteparret at danne en god ramme for de frivillige som er engageret i lysstøberiet.

”Arbejdsfælleskabet og glæden ved at løse en praktisk opgave sammen er meget vigtig. Vi kan græde og grine sammen, og vi får mange oplevelser sammen. Vi møder også mange nye mennesker, som arbejder for den samme sag, og vi får lov til at dele historien om vores arbejde til alle dem, der vælger at besøge lysstøberiet og se vores arbejde,” siger Ruth Stenhøj.

Danmission ønsker stort tillykke til Årets Ildsjæle. Som Peter Fischer-Møller sagde ved kåringen: ”Må jeres lys og jeres energi brænde i mange år endnu!”

Klik her og se video fra kåringen

Foto: Christophe Merle