På flugt med en syg far

”Vi tiggede dem om at lade os gå, så vi kunne tage os af vores syge far,” fortæller syriske Katia, som er en af mange kristne, der er flygtet fra Idlib til den kristne dal Wadi al-Nasara. Her støtter Danmission kirkens arbejde blandt de internt fordrevne.

”Den nat, militserne invaderede Idlib, kom de til vores hus og hamrede som vanvittige på døren. Vi var bange for at lukke op, fordi vi var kvinder. Jeg har ingen brødre, og min far er så syg, at han ikke kan gå,” fortæller 24-årige Katia, der indtil for nylig boede i Idlib i det nordvestlige Syrien sammen med sin tvillingesøster og deres forældre. Faren lider af svær diabetes.

”Da vi ikke åbnede døren, slog en gruppe bevæbnede mænd døren ind og erklærede, at huset nu var deres. Min søster og jeg græd af frygt. Jeg var bange for, de ville voldtage os eller slå os alle sammen ihjel. Vi tiggede dem om at lade os gå, så vi kunne tage os af vores syge far. I det øjeblik var Gud med os. Mændene lod os gå uden videre,” fortsætter hun.

Katia og hendes familie flygtede som mange andre og har søgt ly i den kristne dal Wadi al-Nasara omkring 100 kilometer syd for Idlib. De seneste måneder er volden i Syrien igen eskaleret, og i slutningen af marts vandt en koalition af islamistiske militser kontrollen over Katia’s hjemby, Idlib, i det nordvestlige Syrien. Der er mange rædselsberetninger fra de militsernes overtagelse af Idlib, hvor byens præst og flere andre mænd blev kidnappet og fortsat menes at være i fangenskab.

På grund af farens sygdom, har Katias mor ikke kunnet tage arbejde uden for hjemmet, og kirken i Idlib har derfor i årevis hjulpet familien økonomisk. Pengene har lige akkurat kunne dække hans medicin og givet mad på bordet.

Familien har nu ikke blot mistet den støtte, de har også måtte efterlade alle deres ejendele og frygter derfor af mange årsager for fremtiden. Alligevel siger Katia: ”Vi er selvfølgelig ulykkelige over, at vi har mistet vores hus og vores minder. Men vi har stadig hinanden, og Gud lader os ikke alene.”

Danmission støtter kirkens arbejde for internt fordrevne i den kristne dal. Biskop Elias Toume anslår, at 200 kristne familier, svarende til cirka 1000 mennesker, er flygtet fra Idlib uden at have fået hverken værdier eller personlige ejendele med. Den største koncentration af kristne i Syrien er nu i den kristne dal, der også opleves som det sikreste sted – for tiden i hvert fald.

Kirken arbejder hårdt for at skaffe tag over hovedet til den mange nødlidende, der desuden mangler alt fra bleer og babymælk til medicin, tæpper, mad og ikke mindst psykosocial støtte oven på de ekstremt voldsomme forhold, de er flygtet fra.

Danmission støtter ofrene for borgerkrigen i Syrien. Tak for din støtte – uden den kunne vi ikke hjælpe kvinder som Katia og hendes familie.

[onlinedonation id=”121″]