"Mon der er en fremtid for os i Irak?"

"Mon der er en fremtid for os i Irak?"

Titusindvis irakiske yazidier er drevet på flugt af de ekstremistiske islamister i IS. Nogle af dem opholder sig nu i Ankawa, hvor de – på lige fod med kristne flygtninge - modtager nødhjælp fra Danmission gennem den lokale kaldæiske kirke. Danmission har mødt en yazidi-familie på en skole i byen.

Tekst og foto: Lea Sorth, Danmissions udsending i Nordirak

De fleste flygtninge, der kommer til Erbil er kristne, men også andre religiøse mindretal fra området har søgt tilflugt i byen. En gruppe yazidi-familier opholder sig på en lokal skole, hvor Danmissions udsendte har mødt den 60-årige Hasna og hendes 37-årige søn Hiras. De er, sammen med resten af familien, flygtet fra landsbyen Ba’asheqa nord for Mosul.

Yazidierne er en af Iraks ældste minoritetsgrupper og dermed en del af den oprindelige befolkning. På verdensplan tæller religionens følgere cirka 700.000, hvoraf størstedelen bor i Nordirak og særligt i og omkring Sinjarbjergene. Yazidierne er hverken kristne eller muslimer og anses af IS for at være vantro. Den seneste måned har titusindvis forladt deres hjem, drevet på flugt fra IS’ væbnede grupper.

Hiras og Hasna tog hurtigt beslutningen om at flygte, da nyhederne om IS’ kidnapninger af yazidier nåede Ba’asheqa. Flere hundrede kvinder er taget til fange i Sinjarbjergene, og der er beretninger om, at IS har voldtaget piger og kvinder og solgt dem til slavehandel. Ved afrejse lovede en af familiens muslimske venner at se efter deres hus, mens de er væk. Hvor lang tid det bliver, ved de ikke. Heller ikke, om de nogensinde vender tilbage.

”Vi troede, vi kun skulle være væk i nogle dage. Som på en ferie,” fortæller Hiras og Hasna, der i midten af august rejste hjemmefra med blot det allermest nødvendige: Pas, ID-kort, madlavningsudstyr og mælk til børnene. Klemt sammen i en personbil med 16 passagerer var der ikke plads til at have meget med.

Antallet af flygtninge, der er kommet til Ankawa, har mere end fordoblet indbyggertallet. Den lokale kaldæiske kirke koordinerer nødhjælpsindsatsen i samarbejde med andre organisationer. Størstedelen af flygtningene i Erbil er kristne, men kirken hjælper alle, der har behov. Også den lokale befolkning bidrager meget og har blandt andet doneret tøj og legetøj til de mange fordrevne såsom yasidi-familierne på denne skole. Men familien og de andre flygtninge på skolen har ingen anelse om, hvad der skal ske med dem, når skolerne snart åbner efter sommerferien. De frygter situationens udvikling og er bange for.

“Mon der overhovedet er en fremtid for yazidierne i Irak?”

Danmission støtter Iraks flygtninge gennem den kaldæiske kirke. Vi takker for dit bidrag – behovet er stort.