Nordirak: Slæbt, båret og trukket på en kærre

Nordirak: Slæbt, båret og trukket på en kærre

Danmissions udsending i Nordirak har mødt den syge, gamle mand Najib og hans kone, som blev tvunget på flugt af ekstremisterne fra IS. Læs deres beretning her. Danmission støtter de fordrevne i Nordirak gennem den kaldæiske kirke.

Tekst og foto: Lea Sorth, Danmissions udsending i Nordirak

75-årige Najib og hans kone Dalal på 72 ville ikke forlade deres hjemby Qaraqosh, da ekstremisterne fra Islamisk Stat (IS) begyndte at indtage byen. I dagene omkring 6. august flygtede de fleste indbyggere fra Qaraqosh, som med 50.000 indbyggere var Iraks største kristne by. Men Najib og Dalal blev der – indtil for 2 dage siden, da IS-krigere tvang dem ud af deres hjem. Najib er syg og gammel og havde ikke kræfter til at flygte. Han ville hellere blive i hjemmet og se en ende på sine dage her. Men IS tvang ham ud af byen ved at bære ham over en flod, og derfra måtte den syge mand og hans kone klare sig selv.

Det blev en lang rejse fra kl. 10 om morgenen til midnat.

Det er svært at forestille sig, hvordan man kan gå så mange timer i solen i Irak, hvor luften er knastør og temperaturerne ofte kommer op på 45 grader. Og Najib kan knap stå på sine ben…

IS havde taget Najib og Dalals identitetskort og penge. Der var ingen vand eller mad at finde på den lange tur. I begyndelsen nærmest slæbte Dalal sin syge mand af sted. De støttede sig op ad hinanden, indtil Dalal besvimede. Herefter blev han båret på ryggen af en anden flygtning i et par timer. Så mødte de en nonne med en primitiv kærre, som Najib blev lagt op på, hvorefter nonnen trak kærren videre. Da de omsider nåede til et kurdisk checkpoint, blev Najib kørt det sidste stykke i ambulance til Erbil, som er hovedbyen i det kurdiske område i Nordirak, og hvor mange fordrevne har søgt tilflugt.

Jeg mødte det gamle ægtepar i dag på en tom etage oven på et shoppingcenter i Erbil. Najib er syg og afkræftet og kan ikke andet end at ligge på sin madras i det rum, han og konen deler med 3 andre familier. Najib kan end ikke rejse sig for at forrette sin nødtørft. Han har sår på ryggen og benene efter at være blevet slæbt af sted, og det ligner koldbrand i hans fod. Han har akut brug for lægehjælp og medicin.

En lokal kristen har stillet den tomme etage til rådighed for flygtninge. Og han er blot én af de mange lokale, som hjælper de fordrevne, så godt de kan. Mange søger hjælp i kirkerne, som kæmper for at skaffe det allermest nødvendige – mad, medicin, toiletter og lignende.

Jeg kom til Erbil i går eftermiddag. Og der er mange, der har grædt på min kind i dag. Folk er meget berørte og fortvivlede.

Danmission støtter de fordrevne i Nordirak gennem den lokale kaldæiske kirke.

Tak for din hjælp – behovet er stort!