Toiletter, medicin og mad til Nordirak

Toiletter, medicin og mad til Nordirak

Danmission samler ind til den kaldæiske kirke i Erbil. Kirken hjælper flygtninge, der i titusindvis har forladt deres hjem over hals og hoved af frygt for islamistiske ekstremister i IS.

I udkanten af millionbyen Erbil i Nordirak ligger den kristne by Ankawa, hvor tilstrømningen af internt fordrevne irakere de seneste uger har fordoblet indbyggertallet og skabt et enormt behov for nødhjælp. Kristne og andre drives på flugt af den islamistiske milits IS’ tropper. Det nøjagtigt antal kendes ikke, fortæller Amir Almaleh, der er svensk-iraker og chefredaktør for netavisen www.ankawa.com. Gennem et netværk af irakiske journalister og meddelere tegner netavisen et billede af situationen i Nordirak.

”Der er op mod 30.000 internt fordrevne i byen, måske endda flere. Ingen kender tallet, da mange bor på gaden og i parker, fordi der ikke er plads til dem nogen steder,” fortæller Amir Almaleh.

Næsten alle de flygtninge, der kommer til byen er efter sigende kristne, og kirken er helt central i hjælpearbejdet. Men også civilsamfundsorganisationer, skoler og lokalbefolkningen generelt hjælper til.

”Den almindelige befolkning gør en utrolig indsats. De hjælper hovedsagligt med mad og rent drikkevand, men nogle åbner også deres hjem for de flygtede,” siger Almalehs kilder i byen.

Men der er alt for mange flygtninge til, at lokalbefolkning selv kan klare opgaven. Lige nu er de mest presserende behov rent drikkevand, medicin og mælk til børnene. Men der er også behov for toiletter for at hindre smittespredning og telte til at skærme for den brændende sol. Skolerne, der normalt står sommerferie-tomme i august, er nu fulde af fordrevne, og for blot få dage siden blev omkring 300 familier indlogeret i tomme lokaler i et indkøbscenter i Erbil. Familierne boede på gaden, fordi der ikke var plads til dem i Ankawa, så ejeren af indkøbscenteret tilbød dem at flytte ind. Men der er hverken møbler eller noget andet, så de mangler stadig alt.

Størstedelen af flygtningene i Ankawa kommer fra byen Bakhdida cirka 50 kilometer derfra. Før IS overtog kontrollen var Bakhdida hjem for cirka 50.000 kristne indbyggere, men i dag anslås det, at der blot er omkring 100 kristne tilbage – de gamle og de syge, der ikke kunne flygte.

Og selvom de kristne er sikre i Ankawa lige nu, så er folk bange.

Danmission støtter nødhjælpsarbejdet for flygtninge gennem den kaldæiske kirke (Chaldean Archdiocese of Erbil).

Støt Danmissions arbejde for flygtninge i Ankawa