Smerteligt og lærerigt

"For første gang i nyere historie er der blandt muslimerne en generel opfattelse af, at Egyptens kristne også er optaget af Egyptens ve og vel,“ siger Dr. Andrea Zaki Stephanous, leder af den koptisk evangeliske udviklingsorganisation CEOSS.

I august 2013 satte militante islamistiske grupperinger og bøller ild til 139 kirker og kirkelige institutioner i Egypten. Dr. Andrea Zaki Stephanous, leder af den store koptisk evangeliske udviklingsorganisation, CEOSS, fortæller lidt om, hvad der skete, og hvad det betyder for de kristne i Egypten.

„De slog til i masser. De brændte kirker. Dræbte kristne og mange andre. De plyndrede kristnes forretninger og satte ild til dem. Historiske bygninger blev sat i brand – bl.a. et 150 år gammelt uddannelsescenter i Minya i den sydlige del  af landet. Situationen var vanskelig, og Guds beskyttelse var meget vigtig for os,“ siger Dr. Andrea Zaki Stephanous fra CEOSS, som er Danmissions væsentligste partner i Egypten.

Hvad har de voldsomme hændelser betydet for forholdet mellem kristne og muslimer i Egypten?

„Det var smerteligt, at se gamle kirker fortæres af flammer og at opleve familier miste penge og ejendele – ja alt. Men et positivt resultat af denne katastrofe var, at en ny relation opstod mellem kristne og muslimer i Egypten. Der er fortsat diskrimination og konflikter i Egypten, men en ny æra, en ny ånd og en ny udvikling viste sig. Vi lærte alle af forløbet. For første gang i nyere historie er der blandt Egyptens muslimer opstået en generel opfattelse af, at Egyptens kristne også er optaget af landets ve og vel. Muslimerne så, at den kristne minoritet var villig til at ofre alt for en fremtid i Egypten – og for Egyptens fremtid,“ siger han og hentyder til, at landets kristne tidligere har valgt at søge beskyttelse hos magthaverne, uagtet om disse var despoter som daværende præsident Mubarak.

Kirkerne i Egypten og andre steder i Mellemøsten har traditionelt undladt at kritisere magthaverne i håbet om, at de til gengæld fik lov at være i fred. Men under de store folkelige demonstrationer i sommeren 2013 mod Det Muslimske Broderskabs daværende præsident Morsi deltog de kristne aktivt, og de viste åbenlyst tilfredshed, da han blev afsat. Under Broderskabets efterfølgende voldsomme protester, vendte nogle ekstremistiske muslimer derfor en del af deres vrede mod de kristne og kirkerne.

Hvordan kan vi fra Danmark støtte jer?

„Vi inviterer vores medkristne og kirkerne i Danmark til at besøge os i Egypten og bidrage økonomisk til genopbygningen af kirkerne. Der er behov for en meget stor indsats for at genopbygge det tabte, ligesom der er behov for forbøn. Det er også et godt tidspunkt at støtte menneskerettighederne og vores bestræbelser på at øge sikkerheden og stabiliteten i landet. Det handler ikke kun om at genopbygge bygninger i Egypten, men også om at lære at leve sammen på tværs af religionerne. Det er en proces, og vi beder om Guds beskyttelse i processen.

Tak for jeres støtte indtil nu, og tak for fremtidig støtte og forbøn.“

Se et kort interview med Dr. Andrea Zaki Stephanous, som udover at være leder af CEOSS også er ekspert i politisk islam.