Religiøse ledere ved, hvor medborgerskabet skal stå

Religiøse ledere ved, hvor medborgerskabet skal stå

Libanon har brug for at skabe et fællesskab på tværs af religioner, mener muslimske Nayla Tabbara, der sammen med en delegation af præster og sheikher fra Libanon netop har besøgt Danmark for at kigge nærmere på begrebet medborgerskab. Arrangementet er en del af projektet IIC (Interfaith Education for Intercultural Citizenship in the Arab World), som Danmission er engageret i med midler fra Det Arabiske Initiativ.

Af Camilla Wass, journalist

Solens stråler reflekteres i sheikhernes hvide hovedbeklædninger. En sikh, en rabbiner og en buddhist fra det københavnske minoritetsmiljø finder en plads ved siden af de religiøse ledere fra den libanesiske delegation – og alle gør klar til fotosession på trappen foran Københavns Rådhus. Midt i mængden står Nayla Tabbara med glimtende øreringe og det kastanjebrune hår flagrende i forårsvinden. Hun er en del af den gruppe af libanesiske eksperter, der netop har besøgt Københavns Rådhus til en peptalk om, hvordan vi i Danmarks praktiserer medborgerskab.

Medborgerskab – i danske ører klinger ordet af forsamlingshus, byfest og forsonende snak over nabohækken. Men det er et mere nuanceret indtryk, der står tilbage efter besøget på Københavns Rådhus. Her er København blevet præsenteret som en interkulturel by, hvor 22 procent af borgerne tilhører etniske minoriteter, og hvor der er stor fokus på et aktivt medborgerskab. Vi har blandt andet hørt en dansk buddhist fortælle om festivalen Smag Verden, hvor repræsentanter fra forskellige trosretninger står side om side i det såkaldte Trostelt og fortæller nysgerrige danskere om deres tro.

”Det trostelt er for godt til at være sandt,” lød den umiddelbare reaktion fra en af de libanesiske gæster. Og Nayla Tabbara er enig.

”Jeg tror ikke lige, det ligger i kortene med sådan et trostelt midt i Beirut. Så skal vi i hvert fald lokke libaneserne med noget meget lækker mad, ” griner hun. Ikke desto mindre har hun, og resten af den libanesiske delegation, høje ambitioner om at skabe en helt ny form for medborgerskab i Libanon.

Vil forene religion og medborgerskab

Under overskriften IIC (Interfaith Education for Intercultural Citizenship in the Arab World) har de otte libanesiske eksperter fra forskellige religiøse retninger slået pjalterne sammen. De har det tilfælles, at de alle arbejder med religiøs uddannelse, og sammen med Danmission har de skabt et projekt, der går ud på at forene religion og medborgerskab. Det er som et led i dette projekt, at libaneserne gæster Danmark, og Nayla Tabbara fortæller, at folk ofte bliver målløse, når de hører om samarbejdet.

”Mange siger til os, at det er for godt til at være sandt, når de ser vores gruppe med alle de forskellige religiøse hatte. At se en sheikh stå ved siden af en præst og en sunni sheikh ved siden af en shia sheikh, det er ubeskriveligt – især i den arabiske verden. Det giver mig en følelse af ophøjet glæde, og jeg føler virkelig, at det her her er min mission i livet, som jeg udlever dagligt,” siger hun med et stærkt blik i de brune øjne.

Bygget om omkring et skrøbeligt system

I Libanon lever 18 forskellige sekteriske grupper side om side – men langt fra i fordragelighed. Borgekrig, bilbomber og spændinger mellem de religiøse grupperinger er en del af den kollektive bevidsthed, og hele det libanesiske samfund er bygget op omkring et skrøbeligt system, hvor hver sekterisk gruppe repræsenteres i forhold til den andel, de udgør af befolkningen. Det skaber ifølge Nayla Tabbara et meget fragmenteret samfund, hvor folk orienterer sig mod det, der skiller dem ad, fremfor der, der forener dem.

”I Libanon er det en stor udfordring at skabe en måde, hvorpå vi på én gang kan være libanesere og en del af vores religiøse eller etniske fællesskab. Vi har brug for at se vores forskelligheder som en styrke,” pointerer hun og fortsætter:

”I Danmark har du to lag: borgeren og staten. I Libanon har du tre lag: borgeren, det religiøse eller sekteriske fællesskab og så staten. Vi skal ikke skubbe de religiøse fællesskaber væk – men vi skal have folk til at arbejde mere sammen om et fælles mål,” siger hun.

Samarbejde med religiøse ledere

Mens vi går rundt i den københavnske forårssol fortæller Nayla Tabbara, at hun er sunnimuslim og medstifter af Adyan Foundation, der i syv år har arbejdet med at undervise i medborgerskab og diversitet i skolerne i Libanon. Nu er Adyan gået skridtet videre og vil i samarbejde med Danmission skabe nye undervisningsmaterialer, hvor tro og medborgerskab går hånd i hånd.

”Vi har besluttet os for at arbejde sammen med de religiøse ledere, da det er vigtigt, at børn ikke hører én ting om medborgskab i skolen, og en anden i kirken eller moskeen. Vi havde slet ikke forventet så positiv respons – fra både skoler, religiøse samfund og politiske partier. Men da vi præsenterede projektet, var alle enige om, at dette er vejen frem for Libanon,” siger Nayla Tabbara med begejstring i stemmen.

Hun fortæller, at en af hendes visioner er, at det offentlige rum i Libanon skal være åbent for alle.

”I Libanon er religion en stor del af det offentlige rum, og udfordringen er at skabe et offentligt rum, hvor der er plads til, at alle kan udfolde sig. Et neutralt sted, hvor alle kan komme med deres værdier og tilføje en ny farve til paletten – ligesom her i Danmark,” siger Nayla Tabbara.

Hun håber, at projektet kan få den unge generation i Libanon til at række ud mod hinanden på tværs af religiøse forskelle. Men er det overhovedet muligt?

”Vi håber, det er muligt, og jeg kan se på de unge, at det er muligt. Når jeg fortæller dem om vores projekt, er det, som om et lys går op for dem,” fortæller Nayla Tabbara, der gennem Adyan har kontakt til en netværk af 800 unge, der arbejder for at udbrede ideen om medborgerskab.

Ny åbenhed fra sheikherne

Som muslimsk, progressiv kvinde har det været en stærk oplevelse for Nayla Tabbara at deltage i IIC projektet på lige fod med højtstående libanesiske sheikher og præster, og hun føler, at især sheikherne har ændret deres opfattelse af hende.

”Jeg fornemmer, at de er blevet meget mere åbne. Som du kan se, bærer jeg ikke slør – og på et tidspunkt var jeg sammen med sheikherne ude og besøge en religiøs institution, hvor man skulle bære slør. Jeg tog et tyndt chiffon tørklæde på hovedet, men det blev ved med at falde af. Til sidst sagde sheikherne til mig, at jeg ikke behøvede at tage det på. ’Vi kender dig og dine holdninger – og det er nok for os’ sagde de. Jeg er meget imponeret over, hvor meget de har rykket sig,” siger Nayla Tabbara med et smil og tilføjer:

”Jeg har fået nye brødre og søstre gennem dette projekt. Det er smukt at mærke harmonien mellem mennesker, der ved, der er konflikt, men prøver at transcendere den. Vi ved, at der er ting, vi ikke kan blive enige om, men alligevel vælger vi at acceptere hinandens forskelligheder og bygge noget sammen.”

Føler sig spirituelt hjemme i Danmark

Det er første gang, Nayla Tabbara er i Danmark, og besøget har gjort stort indtryk på hende. Efter mødet på Københavns Rådhus fortæller hun, at hun føler sig spirituelt hjemme i Danmark.

”Selvfølgelig har I også store udfordringer i Danmark, men jeg kan godt lide de værdier, der ligger under hver præsentation, vi har hørt. Det er værdier om menneskets værdighed, solidaritet med hinanden og accept af hinandens forskelligheder. Jeg har set de gode hensigter i alle de ansigter, jeg har mødt,” siger hun.

Hun mener, at en af styrkerne ved det danske samfund er, at danskerne bliver klædt godt på til at være stolte af deres kulturelle arv.

”Du kan ikke bygge en fremtid, hvis du ikke er stolt af, hvem du er. De sekteriske grupper i Libanon handler ud fra frygt, grådighed og fattigdom, og det giver en dårlig dynamik. Når man kommer med stolthed, kan man bygge noget sammen, i stedet for at prøve at sikre sig noget af landet til sig selv,” slår Nayla Tabbara fast.

Efter en gåtur gennem Københavns centrum er vi fremme ved hendes hotel, hvor resten af den libanesiske delegation er ved at gøre sig klar til dagens næste programpunkt. På en stol i eftermiddagssolen sidder pastor Nicola Smaira, der deltager i IIC projektet som repræsentant for den græsk ortodokse kirke i Beirut.

”I Danmark oplever jeg, at man er rigtig god til at håndtere forskellige religioner, og derfor skal minoriteter ikke kæmpe så hårdt for deres rettigheder. I Libanon er der mange konflikter, fordi religiøse ledere bruger religionen til at få folk til at slås. Vores projekt er vigtigt, fordi det handler om, at religion skal forene folk og ikke splitte dem ad. Folk i Libanon er meget knyttet til deres religion, så ved at arbejde med de religiøse ledere, kan vi skabe en base for den nye generation, hvor folk finder en ny måde at være forenet på,” siger den ortodokse præst, inden han sammen med Nayla Tabbara og alle sheikherne stiger op i minibussen og sætter kursen mod Roskilde Domkirke.

Fakta om IIC

Forholdet mellem stat, religion og borger har gennem mange generationer skabt store dilemmaer i den arabiske region og særligt i Libanon. Hvem tilhører vi – vores etniske gruppe, vores religion eller vores stat? Dette spørgsmål danner udgangspunktet for projektet IIC (Interfaith Education for Intercultural Citizenship in the Arab World), der støttes af Det Arabiske Initiativ.

Målet med projektet er at promovere en interkulturel og inkluderende forståelse af begrebet medborgerskab. Deltagerne er repræsentanter fra forskellige religiøse institutioner i Libanon, der samarbejder med danske eksperter om at lave en håndbog om medborgerskab til brug i Libanon. De mødtes første gang i maj 2013 til et seminar i Beirut.

”Siden projektet blev skudt i gang, er der etableret et netværk af eksperter og institutioner inden for interreligiøs uddannelse i Libanon. De har udviklet undervisningsmateriale og toolkits om interkulturelt medborgerskab, og disse vil blive brugt på skoler overalt i Libanon i 2014. Danmissions libanesiske partner, Adyan, har desuden etableret et større regionalt program med fokus på medborgerskab baseret på erfaringer fra IIC-projektet,” fortæller Jens Juul Petersen, programkoordinator for Mellemøsten hos Danmission.

Seminaret i København fandt sted den 19.-23. marts og deltagerne havde et hektisk program med en kombination af undervisning og ekskursioner til forskellige danske samfundsinstitutioner, kirker, moskeer mv. Deriblandt også Københavns Rådhus, Roskilde Stift – og hos Udenrigsministeren.

Støt Danmissions arbejde med dialog – klik her

IIC København 2014

IIC København 2014