7.45 Jeg er netop mødt ind på kontoret. Det er nu en måned siden, Danmission åbnede sit kontor her på Zanzibar. Kontoret ligger i en villa, som vi er ved at istandsætte. Ikke så langt fra lufthavnen og tæt på en god vej med offentlig transport. Som med alle andre håndværkertilbud er her masser af overraskelser – og regntiden gør det ikke nemmere at se, hvor skimmelsvampen kommer fra. Vi har god hjælp fra mere eller mindre uddannede lokale håndværkere, men igen i dag må jeg også selv smøge ærmerne op. Både for at vi ikke misforstår hinanden og for at hjælpe med at finde balancen i, hvornår det er ”godt nok”.

Serie: Dagbog fra en regionschef

I denne serie beder vi på skift Danmissions udsendte lande- og regionschefer beskrive en dag i deres arbejdsliv i dagbogsformat.

Her møder du Danmissions regionschef i Østafrika, Tais Krøger Ziethen. Tais og Sarah Krøger Ziethen har været udsendt til Tanzania siden efteråret 2022 og bor i Stone Town på Zanzibar med deres tre børn.

Læs mere om vores arbejde i Østafrika her

Vis mere Vis mindre

8.35 Sparring med Dickson Juma Shekivuli, vores programmedarbejder for bæredygtig naturforvaltning. Han har været ansat en måned og har allerede rigtig travlt. Danmission har sat fire nye projekter i gang, som han er ved at lære at kende og holde styr på. Lige nu skal der planlægges en workshop for de syv stifter, som er med i vores nye projekt ”Uwakili”. Udgangspunktet for projektet er de forskellige udfordringer, stifterne oplever på grund af mangel på livsnødvendige naturressourcer. Det skyldes både klimaforandringer, ulighed og dårlig forvaltning og leder til konflikter og uroligheder i lokalsamfund. Danmission har god erfaring med at samarbejde med den lutherske kirke (ELCT) om at uddanne og hjælpe lokalbefolkningen med at håndtere konflikter om rettigheder, og de erfaringer sætter vi også i spil i Uwakili-projektet. Med projektet håber vi at hjælpe mennesker og lokalsamfund med at komme ud af fattigdom, leve værdigt og samtidig passe på natur og miljø. 


10.07 Strømmen går (igen!). Heldigvis har jeg for et par uger siden fået en generator til at virke (en oplevelse, der involverede et bukket søm og indmaden fra en gammel stikkontakt), så jeg går ud og tænder den. Vores lokale vagt på kontoret og vores pedel er med, de kan lære at betjene generatoren på egen hånd. Den kan ikke holde liv i vores aircondition – men både i computere og internet, så arbejdet kan fortsætte. 

13.10 Jeg mødes med vores advokat Fatna. Der er stadig mange officielle papirer og tilladelser, vi skal indhente, og systemet er en lidt uheldig kombination af  det gamle kolonitidsbureaukrati og den relationskultur, der også hersker i Tanzania. Fatna har besøgt Danmark i Danmission-regi for flere år siden, inden hun blev advokat – og hun holder meget af at hjælpe os. Vi prøver at holde fokus på bolden og ikke blive irriterede over igen at blive mødt med nye dokumentationskrav, der nogle gange synes at være blevet opfundet kun til os.

15.30 Står i kø til færgen til Dar es Salaam. Selve sejlturen tager ikke mere end halvanden time med den nye hurtige færge, og der er mange, der rejser frem og tilbage hver dag. Køkultur er ikke så udbredt i Tanzania, men jeg har ikke travlt og finder mig i at blive sprunget over igen og igen. Jeg kommer ind i tørvejr og finder mig en plads ved vinduet. Sejlturen er altid en god anledning til at få læst e-mails og i dag også til at dagdrømme om solceller til kontoret.

17.44 Vi går i land i Dar Es Saalam. Vi står i kø et stykke tid uden at rykke os nogen steder, og lige inden utilfredsheden breder sig, bliver en kiste båret forbi. Den har også været med færgen, og nu skal den bæres ud til den ventende familie. Jeg beder en stille bøn og bøjer hovedet sammen med de andre. 

18.35 Jeg når frem til den finske ambassade, hvor der er reception. Det er afslutningen på ”Nordic Week,” som hvert år afholdes af de nordiske ambassader, der har repræsentationer her: Den danske, finske, norske og svenske, hvilket man blandt andet ser på mængden af flag alle steder. Jeg hilser på ambassadørerne – heriblandt den danske ambassadør Mette Dissing-Spandet, som for nylig var på Zanzibar og mødtes med Danmissions bestyrelse. Det er et fint arrangement med taler blandt andet af den tanzanianske justitsminister. Jeg får nogle gode snakke med et par af vores partnere og andre NGO-repræsentanter, og så bliver der udvekslet visitkort i stor stil. 

22.20 Jeg tjekker ind på ”Luther House”, den lutherske kirkes bed and breakfast, som ligger lige ved færgen. Det er fint og billigt, men desværre også nogle gange ret larmende, da flere af kirkens kor øver meget sent. Mens jeg står og ser ud over havnen i nattens mørke, går sangene i gang. Jeg nåede ikke aftensmaden og går ned i køkkenet, hvor nattevagten finder lidt rester frem til mig. Jeg sætter mig med computeren og spiser mit æg og kassava og håber, at de ikke vil synge hele natten. 

Støt vores arbejde

Giv et bidrag, og støt nogle af verdens mest fattige mennesker, der kæmper for at skabe en meningsfuld og bæredygtig tilværelse for dem selv, deres familier og deres lokalsamfund.

Danmission i Østafrika

  • Danmission har været til stede i Tanzania siden 1948 og har i dag kontor i Stone Town på Zanzibar, hvorfra vi samarbejder med civilsamfundsorganisationer og kirkelige partnere. Siden 2005 har vi desuden samarbejdet med partnere i Kenya om mindre projekter.
  • Danmissions projekter i Tanzania og Kenya fokuserer på at støtte udviklingen af samfundsrelevant teologi, at arbejde for dialog og fred samt at fremme bæredygtig og retfærdig brug af naturens ressourcer.
  • Læs mere om vores arbejde i Østafrika her