Lærke Lysemose Christensen har nærmest fået forståelsen for kulturmøder og samarbejde på tværs af religion og landegrænser ind med modermælken. Fra hun var fire, til hun var ti år, boede hun med sin familie i Surinam i Sydamerika, hvor hendes forældre var udsendt om missionærer og ledere på et børnehjem.

“Lige fra jeg var ganske lille, har jeg set og oplevet, hvor tydeligt det er, at jo mere man arbejder sammen, jo stærkere står man, og jo mere kan man forandre sammen,” siger Lærke Lysemose Christensen, der siden august 2022 har været udsendt som kommunikations- og engagementsmedarbejder i Cambodjas hovedstad Phnom Penh.  

Barsk historie og tavs undertrykkelse 
Cambodja er et land med en barsk historie med et grufuldt regime, der nærmest udryddede civilbefolkningen under Pol Pot og de Røde Khmerer tilbage i 1970’erne. Landets historie er kendetegnet ved voldelige oprør og folkedrab, der har sat dybe spor af mistillid i samfundet.  

Også i dag er Cambodja et land med mange konflikter. Der er spændinger mellem forskellige befolkningsgrupper, og der er fattigdom og manglende adgang til sundhedsvæsen og uddannelse, fortæller Lærke Lysemose Christensen.   

”Der er også et meget stort problem med korruption og med ulovlig skovrydning. Det er en af grundene til, at vi fra Danmissions side for eksempel støtter de grupper, der arbejder for at bevare den truede og livsvigtige regnskov på lokale hænder”. 

Men der er hverken krig eller væbnet konflikt i Cambodja, og på overfladen kan samfundet se velfungerende ud.  

Mange danske besøgende har da også bemærket, at gaderne er rene, folk er venlige, og landet virker ikke umiddelbart meget fattigt eller farligt at opholde sig i. Men landets barske historie ligger som en usynlig og tung dyne over befolkningen. 

”Selv om det er svært helt at beskrive, hvad det er for en stemning, der hersker i landet, så er det blevet tydeligt for mig, at der hersker en tavshed omkring landets barske fortid. Det er så tæt på og så smertefuldt, at de fleste ikke kan tale om det,” siger hun. 

Lærke Lysemose Christensen sammen med Women Peace Makers, en af vores partnerorganisationer i Cambodja. De arbejder for at styrke kvinder og unges position i samfundet og ønsker at forebygge vold og skabe fred.


Overvågning er en del af hverdagen  
Mange cambodjanere har en iboende frygt for at tale frit. Der er ingen reel ytringsfrihed i landet, og overvågning er en del af hverdagen, fortæller Lærke Lysemose Christensen:  

“Der er en meget udbredt mistillid, og cambodjanere har en fornemmelse af, at de aldrig ved, hvem der lytter med, og hvordan det de siger om en given sag eventuelt vil blive brugt imod dem”.

Danmissions udsendte har selv erfaret, hvordan overvågningen kan komme til udtryk. På en felttur til den nordlige del af landet sammen med en medarbejder fra Danmissions landekontor kom overvågningen helt tæt på. En aften, da de sad på en cafe, kiggede kollegaen på sin telefon og blev pludselig tavs. Det viste sig, at en oppositionsavis på nettet, som er en aktivitet, som én af Danmissions partnere i landet står bag, var blevet lukket uden varsel – angiveligt fordi avisen havde skrevet kritisk om landets premierminister. 

”Jeg kunne mærke, at det påvirkede min kollega meget. Vi talte lidt om, hvordan den slags undertrykkelse gør det svært at skabe en reel opposition i landet og kommunikere frit. Men med ét foreslog hun, at vi skiftede emne. Da vi lidt efter forlod cafeen, forklarede hun, at de tre mænd, der var kommet ind kort forinden, formodentlig var lokale myndighedspersoner. Hun var ret sikker på, at de var gået derind for at lytte og overvåge samtalerne,” fortæller Lærke Lysemose Christensen.

Selv er hun bevidst om, hvad hun diskuterer med andre i det offentlige rum eller deler og taler med sin familie om på sociale medier. Usikkerheden og det lejlighedsvise pres fra myndighederne påvirker de lokale ansattes mentale helbred, og Danmission gør, hvad vi kan for at rådgive og skærme medarbejderne.

Trods det – ofte usynlige – pres på civilsamfundet i Cambodja oplever Lærke Lysemose Christensen, at der er engagement og fremtidstro blandt de ansatte og Danmissions partnere og kontakter. 

”Især blandt den unge generation er der et stærkt ønske om at arbejde hen mod et samfund med fred og en mere demokratisk og retfærdig styreform. Jeg oplever, at vores kollegaer og partnere er udstyret med en særlig ukuelighed, som jeg har stor respekt for,” siger hun.

Desuden oplever hun, at Danmissions støtte gør en stor forskel. 

”Et eksempel er, at vi med vores støtte sørger for, at folk fra skov-netværk over hele landet hvert år kan mødes for at inspirere hinanden, udveksle erfaringer og få træning i ikke-voldelig aktivisme og fortalervirksomhed. Det styrker deres følelse af loyalitet og fællesskab, giver dem nye redskaber og nyt håb. Uden Danmissions støtte ville det ikke være muligt,” siger hun og pointerer: 

“Gensidighed i følgeskabet med vores partnere er altafgørende. Det er vigtigt, at vi vandrer sammen med vores partnere. Det er i partnerskabet, at vi sammen finder løsninger på de udfordringer, der er. Jeg brænder for, at vi som mennesker og som organisationer møder hinanden, lærer af hinanden, støtter hinanden, udfordrer hinanden, opmuntrer hinanden – også når udfordringerne er store”.  

”Især blandt den unge generation er der et stærkt ønske om at arbejde hen mod et samfund med fred og en mere demokratisk og retfærdig styreform. Jeg oplever, at vores kollegaer og partnere er udstyret med en særlig ukuelighed, som jeg har stor respekt for.”

Lærke lysemose christensen, kommunikations- og engagementsmedarbejder i cambodja

Om Lærke Lysemose Christensen

Flyttede som 4-årig med familien til Surinam i Sydamerika, hvor forældrene var udsendt om missionærer og ledere på et børnehjem. Vendte som 24-årig tilbage til Sydamerika og arbejdede som volontør i landet i et år.

Har en kandidatgrad i sociologi og har siden 2016 været ansat i Danmission i forskellige stillinger – bl.a. som leder af Konfirmand Aktion. Siden 2022 udsendt som kommunikationsmedarbejder til Cambodja.

Danmission i Cambodja


Danmission har arbejdet i Cambodja siden 1993 og har hovedkontor i landets hovedstad, Phnom Penh. Herfra arbejder Danmission med projekter og partnere i flere dele af landet.

Danmission arbejder blandt andet for at styrke den unge kristne kirke, uddanne præster og skabe dialog på tværs af etniske, religiøse og sociale skel. Danmission støtter også partnere og frivillige netværk, som kæmper for at bevare og beskytte landets truede skov mod ulovlig skovrydning.