Tilbage i juni rejste jeg til Libanon for at besøge Danmissions arbejde i landet. Jeg besøgte et land, der er mærket af daglige kampe på tværs af grænsen til Israel, og hvor tusindvis af mennesker har forladt deres hjem for at søge sikkerhed længere mod nord. Dagligt er der bekymring for, at konflikten i grænselandet og krigen i Gaza udvikler sig til en storkrig i regionen.

Det er på det bagtæppe, med daglige meldinger om en mulig eskalering af konflikten, at mennesker lever deres normale liv i hovedstaden Beirut. Og på det bagtæppe, at Danmissions partnere arbejder dedikeret for demokratisk dannelse, fredelig sameksistens på tværs af religiøse tilhørsforhold og at sikre retfærdig brug af naturressourcer.


Arabisk gudstjeneste med toner af danske salmer 
Området omkring regeringskontorerne i det centrale Beirut illustrerer en af de mange kriser, som Libanon befinder sig i. Overalt er der afspærringer og vagter, hvilket vidner om manglende tillid mellem politikerne og befolkningen. I realiteten har man lukket den indre by ned – et sted, der for kun få år siden emmede af liv og husede nogle af Libanons dyreste butikker. Det er inde i det område, at den nationale evangeliske kirke ligger og har gjort det i mere end hundrede år.

Her har vi fornøjelsen af at være til gudstjeneste en søndag formiddag. Netop denne søndag rammer vi en konfirmation, og kirken er fyldt op med familier. Jeg har fornøjelsen af at overbringe en hilsen fra Danmission og lyse velsignelsen – på dansk, sådan som den lokale præst ønsker det. Under nadveren lyder der den smukkeste orgelmusik med melodier fra nogle af de kendte danske salmer. Organisten har flere gange været i Danmark og ser det danske besøg fra Danmissions landekontor i Beirut som en oplagt mulighed for at lufte de danske salmer.


Danmissions partnere gør en forskel
Ugen igennem besøger jeg de af Danmissions partnere i Beirut, som har særligt fokus på arbejdet med teologisk engagement i samfundet. Vi arbejder blandt andet med at skabe teologisk engagement gennem et teologisk forum, hvor repræsentanter fra kirker og universiteter er samlet på tværs af kirkelige retninger. Forummet står for en række projekter, der på forskellige måder skaber håb og handling i et land præget af mange kriser: flygtningekrise, politisk og demokratisk krise, økonomisk krise – og frygten for en storkrig. Derfor er det bevægende og dybt beundringsværdigt at se, hvordan dedikerede enkeltpersoner, organisationer og repræsentanter for trossamfund kæmper for at gøre en forskel for deres medborgere og for landet. Og en forskel gør de.


Vi besøger partnere, der på forskellig vis arbejder med familier, kvinder og unges rettigheder. Partnere, der har fokus på at give lærere og elever mod og redskaber til at engagere sig i politiske spørgsmål. Partnere, der styrker kvinders stemme i kirken, og støtter unge, der har mistet håbet om en fremtid i Libanon. Og partnere, der arbejder med familielovgivning i Libanon, hvor spørgsmål om arv, ægteskab, skilsmisse og forældremyndighed afhænger af, hvilken religion man tilhører.  

Vi besøger også Maries Køkken tæt på havnen i Beirut, som Fader Hani står bag. Her laver Fader Hani og de frivillige mad til omkring 1300 mennesker, der hver dag får et gratis måltid mad med hjem. Råvarerne kommer fra marker uden for byen. Danmission er med til at støtte både produktionen og selve køkkenet, der blev etableret lige efter eksplosionen i 2020, hvor en silo med gødning sprang i luften på havnen. Her mistede hundredvis af mennesker livet, tusindvis blev såret, og hundredtusinder fik deres hjem ødelagt. De fattigste har ikke haft råd til at genetablere deres hjem og kæmper stadig med at få hverdagen til at hænge sammen. Det er dem, som kommer forbi Fader Hani og får mad og en god samtale.

På hver deres måde er vores partnere med til at ændre strukturer, samtidig med at de gør en forskel for enkeltpersoner ud fra en forståelse af, at teologi både handler om tro og om social forandring.
  


Håb i en håbløs situation
Jeg har været i Libanon flere gange. Men besøget her var mit første med Danmission. På vej hjem til Danmark blev jeg ramt af en blanding af vemod og begejstring. Et land, der er præget af så mange kriser, kommer hurtigt til at virke håbløst. Men mødet med Danmissions dedikerede ansatte på kontoret og partnerorganisationer bringer håb, fordi de gør en forskel. De skaber meningsfuldhed og forandring for de mange mennesker, de engagerer sig med.

På hver deres måde er vores partnere med til at ændre strukturer, samtidig med at de gør en forskel for enkeltpersoner ud fra en forståelse af, at teologi både handler om tro og om social forandring.  

mads christoffersen, Seniorrådgiver for kontekstuel teologi

Danmission i Mellemøsten

  • Danmission har været til stede i Mellemøsten i over 100 år. Vi har kontor i Libanons hovedstad, Beirut, hvorfra vi samarbejder med et bredt netværk af lokale og regionale partnere i Libanon, Syrien og Egypten.
  • Danmissions projekter i Mellemøsten fokuserer på at støtte udviklingen af kontekstuel teologi for tro og social handling, at arbejde for dialog og fredsopbygning samt at fremme retfærdig og bæredygtig forvaltning af naturressourcer.
  • Mads Christoffersen er seniorrådgiver i Danmission med base på vores hovedkontor i Danmark. Han arbejder med vores fokus på kontekstuel teologi.