Mørke skyer hænger over Amager Strand, men Julie Koch og unghunden Karlsson har trodset regnvejret for at gå en tur langs vandet. Om sommeren begynder Julie Koch gerne morgenturen med en dukkert, og i de mørke måneder vinterbader hun mindst en gang om ugen i den lokale badeanstalt, Helgoland.
Ser man rundt om i verden, truer tungere skyer. Krige, konflikter og en global klimakrise gør det nemt at blive overmandet af håbløshed over verdens tilstand.
”Hvis vi skal ændre kurs, bliver vi nødt til at have meget bedre fat i den åndelige dimension. Her tror jeg, at Danmission kan skabe store forandringer. Dels ved at samarbejde med kirker og kirkelige organisationer, som er vigtige samfundsaktører, særligt i det globale syd. Og dels ved at tage udgangspunkt i troen, som sætter os ud over vores til tider materialistiske tilgang til livet,” siger 53-årige Julie Koch, der 1. marts 2024 tiltrådte stillingen som Danmissions generalsekretær.
Hjemme i den gule murstensvilla et stenkast fra Amager Strand sætter hun vand over til kaffe, mens Karlsson finder sig til rette på et tæppe. Her bor hun med sin mand, journalist Kristian Klarskov og deres søn, 19-årige Holger, mens deres ældste søn, 24-årige Lauge, er flyttet hjemmefra.
På væggen tiltrækker et stort verdenskort sig opmærksomhed, mens aviserne har overtaget køkkenbordet. Fire af slagsen, som er en fast del af Julie Kochs morgenrutine. Verdenskortet er et impulskøb fra Ikea. Både kortet og aviserne indkapsler den nysgerrighed mod verden, som har kendetegnet Julie Kochs karriere.
Udsyn mod verden
I 20 år har Julie Koch bestredet lederstillinger i blandt andet Red Barnet, Greenpeace Danmark, Dansk Ungdoms Fællesråd og i Mellemfolkeligt Samvirke, hvor hun har været international direktør fra 2019-2024.
Men en karriere i globalt udviklingsarbejde lå ikke i kortene gennem hendes opvækst i nordsjællandske Fredensborg, hvor den etniske diversitet var nærmest ikkeeksisterende, og nærmest ingen havde rejst uden for Europas grænser.
Som 17-årig fik Julie Koch et stipendium og forlod Fredensborg til fordel for den lille italienske kystby Duino, hvor hun i to år studerede på en international skole. Her åbnede sig en ny verden af forskellige kulturer og religioner.
”Jeg mødte folk fra hele verden og blev meget optaget af verden omkring mig og den fattigdom, ulighed og uretfærdighed, jeg oplevede gennem dem. Det ændrede mit liv fuldstændigt”.
Studietiden i Italien blev definerende for hendes videre færd: Først som frivillig på en landbrugsskole i Venezuela, senere som universitetsstuderende i Sussex og på Cambridge University i Storbritannien og siden gennem et arbejdsliv, der har kredset om at skabe udvikling i verdens fattigste lande.
”Jeg har altid været drevet af at skabe en mere retfærdig og bæredygtig verden. Kirker og kirkelige organisationer er en overset aktør i det arbejde. Jeg mener, at der er et stort potentiale i at få kirker og kirkelige organisationer mere ind i klimakampen. De fleste mennesker i verden er troende, og tro er en enorm drivkraft til at skabe forandring,” siger Julie Koch.
Første kvinde på posten
Julie Koch går om bord i den nye stilling som generalsekretær med mange år på det udviklingsfaglige område bag sig. Det har givet hende stor ledererfaring og et bredt netværk at trække på, siger hun.
”Og så mener jeg, at jeg har noget politisk tæft, som kan bruges til at positionere Danmission herhjemme. Vi skal blande os mere i debatten på vores arbejdsområder. Vi skal også helt konkret fylde mere i Danmark gennem et større nationalt programarbejde. For eksempel mener jeg, at det er oplagt, at Danmission spiller en rolle i at skabe interreligiøs dialog mellem kristne, muslimer og jøder”.
Julie Koch er garvet i branchen, men for Danmission repræsenterer hun også noget nyt: Nemlig den første kvindelige generalsekretær, der går gennem de historiske døre i Hellerup.
”Ligestilling er vigtig for mig, og selvom vi er nået langt i Danmark, er vi faktisk ikke særlig gode, når det handler om kvinder og ledelse, særligt topledelse,” siger Julie Koch og uddyber:
”Det er det eneste rigtige, at organisationer som Danmission selvfølgelig også har kvinder på generalsekretærposten. At der så skulle gå 200 år? Ja, sådan er det desværre også for mange andre organisationer. Det er på tide, kan man sige”.
Troen som kompas
Selvom det er første gang i sin karriere, at Julie Koch træder ind i stillingen som leder for en folkekirkelig organisation, har troen fulgt hende, siden hun gennem en veninde kom ind i lørdagsskolen i den lokale Asminderød Kirke og blev en del af det lokale kirkekor i Fredensborg Slotskirke. Folkekirken blev et stærkt tilhørsforhold og de kristne værdier et holdepunkt og kompas i hendes liv.
Da Julie Koch efter fem års studier og arbejde i Storbritannien vendte tilbage til Danmark, havde hun både en bachelorgrad i latinamerikanske studier fra Sussex og en master i udviklingsstudier fra det velrenommerede Cambridge University med sig i bagagen. Men sit første job i Danmark fandt hun i Mariakirken på Istedgade. ”Det var et utrolig meningsfuldt arbejde, hvor jeg både fik lov at være en del af kirkens daglige virke, men også at være der for de udsatte mennesker, der levede i kvarteret,” fortæller Julie Koch.
Gennem hele sin karriere i den udviklingspolitiske branche, har tanken fulgt hende, at hun gerne en dag ville vende tilbage til det kirkelige:
”Da den her jobmulighed opstod, tænkte jeg, at det var fantastisk, at jeg kunne få mulighed for at kombinere udviklingsarbejdet med religionsdialog og tro”.
Livsuddannelse udi Danmission
I Julie Kochs hjem er væggene dækket med bogreoler. Nogle bøger er krøbet ud af reolerne og har fordelt sig i store bunker rundt i stuen. Titler som ”Missionssyn gennem 200 år” og ”Hånd i hånd – mission og partnerskab i Tanzania” titter frem fra nogle af bunkerne.
De første rejsedestinationer for Danmissions nye generalsekretær bliver Libanon og Indien.
“Jeg glæder mig til at tage på en rejse gennem Danmissions projekter og partnerskaber. Jeg tager hul på en helt ny livsuddannelse,” siger hun med et smil.
Hendes allerførste skridt som generalsekretær bliver dog at tage rundt i landet for at møde Danmissions medlemmer og netværk:
”Jeg begynder med at deltage i så mange stiftsbestyrelsesmøder, jeg overhovedet kan. Jeg skal rundt og se genbrugsbutikker og snakke med folk dér. Jeg glæder mig til at møde de mennesker, der er engageret i Danmission og mærke, hvor de er. Det bliver nogle intense første måneder, hvor jeg skal ud at opleve, lytte og lære,” siger hun.
Julie Koch har også travlt på hjemmefronten, og både i arbejdslivet og privat stræber hun efter balance og bæredygtighed. Der skal også være tid til strikketøjet, som gerne på sigt skal blive til en sweater. Vinterbadning, yoga, styrketræning og løb er også en del af Julie Kochs faste rutiner. Mindst en gang om måneden tager familien til Sverige, hvor de deler en ødegård med to vennepar. Og parkeret i garagen holder familiens nyeste beskæftigelse: En gammel grå Volkswagen California Camper Van, som er en gave fra Julie Kochs svigerfar, kort før han døde sidste år.
”Jeg forsøger at begrænse antallet af flyveture. I sommeren tog Kristian og jeg orlov i tre måneder og kørte rundt i Europa i camperen. Det var fantastisk. Bæredygtig er en gammel dieselbil jo slet ikke, men det er trods alt meget bedre end at flyve”.
Stærkere stemme og nyt engagement
Det er store opgaver, der venter Danmissions nye generalsekretær. Nogle af de kerneopgaver, hun er ansat til at føre ud i livet i den forandringsproces, Danmarks ældste missionsorganisation befinder sig i, er at øge omsætningen, udvikle programarbejdet og sikre et bredere folkeligt engagement. Opgaver, som Julie Koch skal løse i tæt samarbejde med bestyrelse og sekretariat.
”Det dybe engagement, som Danmission har blandt et stærkt bagland, er helt unikt i Danmark. Det skal vi blive ved med at understøtte. Uanset om man er frivillig i en genbrugsbutik, sidder i en stiftsbestyrelse eller er engageret i en landekreds, så er engagementet vigtigt. Men vi skal også kunne rumme nye og nok også mere flygtige former for engagement, så Danmission fortsat kan være en stærk aktør i yderligere 200 år,” siger Julie Koch.
Spørger man hende, hvordan den opgave skal løses, peger hun på flere ting: Organisationen skal appellere bredere, have en tydeligere stemme i udviklingsdebatten og definere klarere, hvad det vil sige at være i mission i dag.
”Jeg tror simpelthen, at vi har en opgave i at forklare, hvad moderne mission er, så endnu flere kan føle sig hjemme i Danmission og har lyst til at støtte organisationen. Kernen i Danmissions arbejde er partnerskaber, gensidighed, dialog, og at vi kan lære af vores partnere, på samme måde som de kan lære af os”.
Og selvom moderne mission kan være svært at formidle, står målet for Danmissions arbejde klart for Julie Koch:
”Ser vi rundt i verden, står kriserne i kø: Krige, konflikter og en galoperende global klimakrise, der alle rammer de fattigste og mest udsatte i det globale syd hårdest. For at løse dem er der brug for, at vi sætter kristne værdier som medmenneskelighed og retfærdighed allerforrest og omsætter dem til handling”.
Fakta om Julie Koch
Født 30.09.1970 og opvokset i Fredensborg.
Ph.d. i internationale udviklingsstudier fra Roskilde Universitet, M.Phil. i latinamerikanske studier fra University of Cambridge og Bachelor of Arts in Sociology med udviklingsstudier fra University of Sussex.
International direktør i Mellemfolkeligt Samvirke 2019-2024. Tidligere administrerende direktør for IWGIA (2017-2019), kampagnechef og chef for Greenpeace Danmark (2016-2017), leder af programudvikling og international viceprogramchef for Red Barnet (2012-2016) og international chef i Dansk Ungdoms Fællesråd (2008-2012).
Bor på Amager sammen med sin mand, journalist Kristian Klarskov. Sammen har de to sønner, Lauge på 24 og Holger på 19 år.