”Det siges, at partnerskaber, både store og små, fungerer bedst, når man har et fælles mål. Det at udvikle partnerskaber, hvor man deler værdier, hvor man fokuserer på de samme mål, og hvor den ene parts styrker komplementerer den andens, det er med til at sikre succesfulde resultater for alle.”
Sådan sagde rektor på Nyakato Bibelskole og præst i den lutherske kirke i Tanzania, Mimii Brown, til en stemningsfuld aftengudstjeneste i Vindinge Kirke ved Nyborg, der afsluttede den første indholdsrige dag på Danmissions repræsentantskabsmøde 2023.
I weekenden den 2. til 3. september mødtes mere end 150 medlemsvalgte repræsentanter med Danmissions bestyrelse og ansatte samt gæster fra en række af organisationens partnerlande til det årlige repræsentantskabsmøde på Hotel Nyborg Strand.
Flest gæster var fløjet ind fra det østafrikanske land Tanzania, hvor Danmission har været til stede i 75 år. Netop fejringen af dette jubilæum var i centrum på dette års repræsentantskabsmøde, der blev skudt i gang lørdag eftermiddag.
”Velkommen til alle repræsentanter, til gæster, bestyrelse og medarbejdere. Det er altid en glæde, når vi kan samles her på tværs af engagement og tilhørsforhold til en weekend i Danmissions tegn,” lød det fra Danmissions formand, sognepræst Morten Skrubbeltrang, der så frem til weekendens fejring af 75-års jubilæet.
”Det er meget værd, at vi samlet her på repræsentantskabsmødet og kan fejre følge- og partnerskabet med kirken i Tanzania. 75 år er der gået, siden det daværende DMS (Det Danske Missionsselskab) i kølvandet på Anden Verdenskrig besluttede at gå ind i arbejdet i Tanzania, da de blev opfordret til det. Og samarbejdet med kirken i Tanzania er noget af det, der har formet Danmission også i dag. Sådan er det heldigvis i de langvarige og dybe relationer, der skabes på tværs.”
Dybe og langvarige relationer
At relationerne mellem Danmission og samarbejdspartnerne i Tanzania er dybe og langvarige fik forsamlingen en smagsprøve på, da Ingeborg Estrup Møberg bragte en jubilæumshilsen. Hun blev udsendt til Tanzania i 1958. Hun fortalte om sin tid i landet – og om sin hjemrejse til Danmark 11 år senere i 1969.
”Den aften, da vores to små børn var puttet i hver sin køje, sagde jeg til min mand, at jeg ville gå en tur på dækket. Så gik jeg helt ud i agterstavnen, hvor en lanterne oplyste kølvandet. Det var en dyb, sort tropenat. Da gav jeg tårerne frit løb. Jeg græd, fordi det var så svært at sige farvel til ’mit land’, ’nchi yangu’.”
Efter Ingeborg Estrup Møbergs jubilæumshilsen fulgte yderligere fire hilsner fra tidligere udsendte, der fortalte om deres tid i Tanzania. En rød tråd i fortællingerne var, at mødet med det østafrikanske land og de relationer, der blev skabt her, har sat sig dybe og betydningsfulde spor.
Læs mere: Derfor deltog vi på repræsentantskabsmødet 2023
Ordet blev herefter givet til biskop over Karagwe Stift i Den Evangeliske Lutherske Kirke i Tanzania (ELCT), dr. Benson Bagonza, der med sin jubilæumshilsen understregede, at der er tale om et partnerskab, der er båret af dybe og langvarige relationer.
”Første gang jeg deltog i Danmissions repræsentantskabsmøde, var jeg ung udvekslingsstudent på Københavns Universitet,” fortalte han.
Han slog fast, at meget har ændret sig siden dengang.
”Dengang talte vi om, at Danmission bedrev mission, i dag taler vi om partnerskab. Vi gør mission sammen, vi vandrer sammen, og vi implementerer sammen de programmer, vi i fællesskab har besluttet. Der har været et paradigmeskift. Nu både giver og modtager Danmission, på samme måde som Danmissions partnere giver og modtager. Det er en milesten, vi skal takke Gud for,” lød det blandt andet fra biskoppen.
Nærhed er vigtigt
Efter biskoppens hilsen fik alle fremmødte en overordnet indføring i Danmissions arbejde i Tanzania anno 2023. Herefter var der mulighed for at deltage i workshops, hvor Danmission-ansatte i fællesskab med samarbejdspartnere fra Tanzania fortalte mere konkret og detaljeret om det arbejde, man sammen udfører.
Netop det konkrete arbejde og vigtigheden af at være tæt på hinanden var også omdrejningspunktet søndag morgen, da det ordinære repræsentantskabsmøde blev skudt i gang med bestyrelsens mundtlige beretning ved formand Morten Skrubbeltrang.
”Landekontorerne er en afgørende komponent i den måde, vi tænker Danmission på. Når vi gerne vil være tættere på vores partnere – både nye og gamle – kræver det, at vi også rent fysisk er tættere på. Selvom meget kan klares online, og vi fortsat kan rejse på tværs, så er der ting, der kræver tilstedeværelse. Kendskab og venskab, tillid og forståelse er blot nogle af dem. Landekontorerne er også afgørende i ambitionen om, at flere fra Danmark møder kirken i den store verden,” lød det blandt andet fra talerstolen i den store mødesal på Hotel Nyborg Strand.
Livlig debat
Både den mundtlige og skriftlige beretning samt den rullende handlingsplan og det rullende udviklingsbudget blev taget godt imod af repræsentantskabet og skabte samtidig en livlig debat, hvor der både blev spurgt til konkrete projekter og samarbejdspartnere, men også til de mere overordnede linjer.
Arne Mølgaard, der tidligere på dagen var blevet kåret til Årets ildsjæl for sin indsats som formand for stiftsbestyrelsen i Haderslev Stift, spurgte ind til netop stiftsbestyrelsernes organisatoriske rolle.
Læs mere: Årets ildsjæl 2023 kåret
”Stiftsbestyrelserne er ikke nævnt i årsberetningen. Er det bevidst, og er det et udtryk for, hvad de betyder for Danmission,” ville han gerne vide.
Formand Morten Skrubbeltrang svarede uden tøven, at stiftsbestyrelserne var meget væsentlige.
”Og vi ønsker at styrke stiftsbestyrelserne. Løsningen er ikke enkel, der skal skrues på flere knapper, men det er noget, vi skal til at tage fat på,” lød det.
Et smertepunkt på dagens møde var det faktum, at der i tide kun var blevet indstillet to kandidater til tre ledige pladser i bestyrelsen.
Margrethe Vestergaard Andersen, repræsentant valgt af Aarhus stiftsbestyrelse, mente, at hun selv og det øvrige repræsentantskab havde fejlet i den henseende.
”Vi skylder vores bestyrelse, at der er nok kandidater opstillet. Det er et stort og krævende arbejde, de udfører. Måske kan vi også kigge på vedtægterne i forhold til tidsfristen for at opstille kandidater, der lige nu er ti uger før mødet,” sagde hun.
Begge opstillede kandidater til bestyrelsen, Louise Buch Viftrup og Karina Mogensen Aallmann, opnåede således begge genvalg til Danmissions bestyrelse.
Enhed i forskellighed
Mange holdninger og betragtninger blev delt, alle var ikke enige om alt, men både beretninger, handlingsplan og budget blev enstemmigt vedtaget.
Og den enhed i forskellighed blev aftenen inden det ordinære repræsentantskabsmøde meget tydelig og nærværende til aftengudstjenesten i Vindinge Kirke, hvor salmesangen lød på både dansk og swahili – og hvor Mimii Brown, rektor på Nyakato Bibelskole og præst i den lutherske kirke i Tanzania, mindede os om, at:
”Når vi arbejder sammen som kristne, vil vi opleve at være forenede i og med Kristus. På samme måde, som disciplene på vandringen til Emmaus oplevede enheden med Jesus. Hver enkelt af os har en funktion, men vi må alle arbejde sammen, så hele legemet kan opleve succes.”
Billedserie: Se eller gense glimt fra årets repræsentantskabsmøde 2023 i galleriet herunder.
Bliv medlem
Vil du også være en del af Danmission?
Bliv medlem og støt Danmissions arbejde med at fremme bæredygtigt liv og fredelig sameksistens.
Som medlem får du mulighed for at sætte dit aftryk på organisationen.
Danmissions repræsentantskabsmøde
Den første weekend i september mødes repræsentanter fra Danmissions 10 stiftsbestyrelse til det årlige repræsentantskabsmøde for at drøfte Danmissions arbejde og retning. Mødet finder sted på Hotel Nyborg Strand, og på programmet er blandt andet det ordinære repræsentantskabsmøde med godkendelse af beretning og årsregnskab, valg til bestyrelsen mv.
Repræsentantskabsmødet 2023, der fandt sted den 2. og 3. september på Hotel Nyborg Strand, havde temaet ’75 års medvandring’ og fejrede 75-årsjubilæet for Danmissions samarbejde og følgeskab med Tanzania.