“Vi får ikke at vide, hvorfor og hvordan de andre er onde, men kun at de tilhører en kategori, som vi ikke taler med.”

Udsagnet kommer fra en af deltagerne til Danmissions workshop om polarisering i Myanmar. Agnete Holm, som til dagligt arbejder med dialog og fred fra Danmissions hovedkontor i København, og den hollandske ekspert i polarisering Bart Brandsma ledte den fire dage lange workshop.

I 2024 har Agnete Holm og Bart Brandsma afholdt workshops om polarisering i alle de områder og lande, hvor Danmission arbejder: Mellemøsten, Cambodja og Myanmar. Den sidste polariseringsworkshop finder sted i Tanzania i december. Mange af de lande, vi arbejder i, er præget af krig, konflikt og polarisering. Det sætter civilsamfundet under voldsomt pres og danner grobund for mistillid og fordomme mellem grupper i samfundet.

Deltagerne ved workshoppen i Myanmar gav eksempler på, hvordan de selv har oplevet polarisering i deres opvækst og liv. Én har fået at vide: “Du må ikke gifte dig med én fra en anden religion. Det kan være, du bliver omvendt.” En anden har fået fortalt: “Du må ikke være venner med dem af burmesisk etnicitet, de er anderledes end os, og de er ikke gode folk.” Og en tredje konkluderer: “Man bliver som en fremmed for de mennesker, som er anderledes end én selv.”

En polariseret virkelighed
Behovet for viden om polarisering, og hvordan man modvirker det, er stort i Myanmar. Landet er med sine mere end 135 forskellige etniciteter et af de lande i verden med flest etniske grupper. Myanmar er cirka 14 gange så stort som Danmark og har mere end 56 millioner indbyggere. Lige siden landets uafhængighed fra England i 1948, har der været konflikter mellem de etniske grupper.

Læs mere om Myanmars konfliktfyldte historie her

Konflikterne eksisterer på mange niveauer – fra stiltiende mistillid mellem de etniske grupper til væbnede konflikter og borgerkrigslignende tilstande. Derfor har Danmission siden 2007 arbejdet med dialog i Myanmar. Det gør vi blandt andet gennem dialoggrupper på lokalsamfundsplan, hvor deltagerne kommer fra forskellige etniciteter og religiøse baggrunde. Ofte er det et stort fremskridt for dem blot at være i samme rum.

Bliv klogere på arbejdet med dialog i Myanmar her


Nye forståelser skaber nye muligheder
Agnete Holm, Danmissions seniorrådgiver for dialog og fredsopbygning, har været med fra begyndelsen, da Danmission startede sit arbejde i Myanmar. Hun kender derfor alt til de spændinger, som deltagerne på workshoppen beretter om. Og det var hende, som for nogle år siden fik idéen til at dykke ned i begrebet ”polarisering” og de dynamikker, som er med til at skabe polarisering. I sin søgen stødte hun på den hollandske filosof Bart Brandsma, som i mere end 20 år har beskæftiget sig med netop polarisering.  

Agnete Holm og Bart Brandsma ledte i fællesskab den fire dage lange workshop, hvor 23 repræsentanter fra Danmissions samarbejdspartnere deltog. På workshoppen holdt Bart Brandsma oplæg, mens Agnete Holm stod for praktiske øvelser.  

De var begge godt tilfredse med workshoppen. Agnete Holm fortæller, at hun oplevede, hvordan en af deltagerne reflekterede over sin egen rolle og over, hvordan hendes tone kunne være hård over for andre, der ikke ligner hende selv.

“Hun vidste godt selv, at hun havde indignerede meninger og tydeligt skelnede mellem ‘de onde’ og ‘de gode’ og ‘det rigtige’ og ‘det forkerte’.  I løbet af workshoppen blev hun bedre til at lytte – også til dem, som ikke er så stærke i deres meningers mod som hende selv. Det var et fantastisk udfald,” siger Agnete Holm. 

Det er ikke det eneste gode eksempel, Agnete Holm kan fortælle om:  
 
“Vi lavede en øvelse, hvor deltagerne i par skulle dele noget personligt og altså lære at lytte til hinanden. En af deltagerne har oplevet krig helt tæt på og var tavs og tydeligt påvirket af sine traumer. Han fortalte om sin smerte, og efter han havde fortalt, ændrede han sig. Han smilede og grinede. Det er svært at forklare det, men jeg så med mine egne øjne, at han var helt forandret.” 

Deltageren selv fortæller, at workshoppen har haft stor betydning for ham både personligt og fagligt. Den nyerhvervede viden vil han nemlig tage med sig i sit arbejde som præst i flygtningelejre og i sine opgaver med fredsopbygning og konfliktløsning mellem religiøse ledere. 

Bart Brandsma er imponeret over deltagerne fra Myanmar, som, han fortæller, har gjort et stort indtryk på ham: 
 
“Jeg håber og tror på, at måden at se et ‘os’ og et ‘dem’ kan overkommes med gode strategier – også selvom det nok ikke sker i morgen. Mange af deltagerne var virkelig nærværende og håbefulde. De rejser hjem med ny energi,” siger han.

Rækken af workshops om polarisering er en del af Danmissions arbejde for at styrke aktører i civilsamfundet og understøtte menneskers vilje og evne til at tale sammen og håndtere konflikter på trods af forskelligheder.

Myanmar i tal

Der bor 56,6 millioner mennesker i landet. 

Myanmar er 676,579 km2 stort og er altså mere end 14 gange så stort som Danmark. 

89,9 procent af befolkningen er buddhister. 6,2 procent er kristne, 2,3 procent er muslimer (4,3 procent, hvis man tæller ikke-officielt anerkendte muslimer i Rakhine med), 0,8 procent er animister og 0,2 procent tilhører andre religioner, mens 0,1 procent ikke er religiøse.

Befolkningen i Myanmar består af en majoritetsbefolkning af burmesere og flere end 135 etniske grupper, der udgør over en tredjedel af befolkningen.

Myanmar fik først sit navn i 1989. Indtil da blev landet kaldt Burma. 

Danmissions arbejde med dialog i Myanmar

Sammen med vores samarbejdspartnere i Myanmar arbejder Danmission med at facilitere dialog mellem grupper med forskellig etnicitet og religiøsitet. Vi yder også støtte og hjælp til udsatte børn og deres forældre og styrker kirker i at udvikle en teologi, der er nærværende og relevant i en kontekst præget af konflikt og mistillid. 

Vi arbejder desuden for at understøtte tros- og religionsfriheden i landet – med et særligt fokus på religiøse minoriteter.

Læs mere om Danmissions arbejde med dialog her