Danmissions årlige repræsentantskabsmøde er et samlingspunkt for organisationens foreningsdemokrati. Og netop foreningsdemokratiet var til debat på årets repræsentantskabsmøde den 31. august til 1. september.

Mødet blev skudt i gang lørdag eftermiddag, hvor mere end 150 medlemsvalgte repræsentanter mødtes med Danmissions bestyrelse og ansatte samt gæster fra flere partnerlande på Hotel Nyborg Strand på Fyn.

”Et stort og hjerteligt velkommen til repræsentanter, medarbejdere og internationale gæster. Det er altid en glæde, når vi kan mødes her i sensommeren på tværs af engagement og landsdele til en weekend i Danmissions tegn,” lød velkomstordene fra Danmissions nu afgåede formand, sognepræst Morten Skrubbeltrang, der glædede sig til både at diskutere organisationens struktur i Danmark og rette blikket mod arbejdet ude i verden.

”I over 200 år har vores arbejde været båret af relationer på tværs af verden – sammen arbejder vi for en bedre verden,” lød det fra talerstolen.

Over 200 mennesker var samlet, da Danmission i weekenden den 31. august til 1. september afholdt sit årlige repræsentantskabsmøde på Hotel Nyborg Strand. Se eller gense glimt fra mødet her. Video: Søren Kjeldgaard

Jordomrejse i Danmissions arbejde
De dybe og langvarige relationer på tværs af landegrænser var i centrum, da Danmissions fire lande- og regionschefer inviterede forsamlingen med på en jordomrejse til Mellemøsten, Østafrika og Cambodja og Myanmar i Sydøstasien.

Med på scenen var en række gæster fra Danmissions partnerorganisationer, der gav et stærkt indblik i situationen i deres hjemlande, hvoraf flere er kastet ud i krig og kriser.

Danmissions partnere i Myanmar beskrev arbejdet midt i en borgerkrig, der har efterladt mere end 17 millioner mennesker med behovet for humanitær hjælp, mens samarbejdspartnere fra Libanon berettede om et splittet civilsamfund og frygten for en regional storkrig.

”Vi lever med frygten for at blive bombet eller pludselig måtte forlade vores hjem. Derfor er det en stor ting blot at være til stede i dag,” sagde Nayla Tabbara fra Danmissions partnerorganisation Adyan i Libanon.

En rød tråd i partnernes beskrivelser var, at partnerskabet med Danmission bygger på tillid, gennemsigtighed og en fælles forpligtelse på at arbejde for værdighed og modstandsdygtige lokalsamfund.

”Partnerskabet med Danmission har lært os meget om gennemsigtighed og demokrati. Det er unikt, fordi det bygger på gensidig læring,” sagde Nayla Tabbara.

Danmissions demokrati under lup
Demokratisk fællesskab dannede også udgangspunkt, da Danmissions bestyrelse inviterede repræsentantskabet til at debattere organisationens demokratiske struktur.

I januar 2024 nedsatte bestyrelsen en arbejdsgruppe med mandat til at give Danmissions demokrati et serviceeftersyn. En proces, der skal bidrage til at skabe en mere enkel struktur, der gør det nemmere for flere at engagere sig i Danmission. Louise Buch Viftrup, der står i spidsen for arbejdsgruppen, understregede, at repræsentantskabet er en vigtig medspiller i at fremtidssikre foreningsdemokratiet.

Læs mere her: Demokratisk struktur til debat på repræsentantskabsmødet

”Et stærkt kirkeligt og demokratisk engagement er Danmissions DNA, og det fundament skal vi sikre i fremtiden,” sagde hun, inden hun og andre bestyrelsesmedlemmer præsenterede de indsigter, som arbejdsgruppen allerede havde gjort sig og derefter satte repræsentantskabet på arbejde.

En summen af stemmer lød i den store mødesal på Hotel Nyborg Strand, mens forsamlingen drøftede, hvordan fremtidens frivillighed i organisationen skal formes. Blandt mange refleksioner og input lød et forslag fra Margrethe Thomsen fra Københavns Stiftsbestyrelse om at afholde et årsmøde, der inviterer alle medlemmer ind i organisationsfællesskabet.

”En inspirationsweekend giver et energiboost og følelsen af at være del af en organisation,” sagde hun.


Bredere forankret i befolkningen og folkekirken
Netop at nå bredere ud og engagere flere var også omdrejningspunktet søndag, da det ordinære repræsentantskabsmøde blev skudt i gang med bestyrelsens mundtlige beretning ved formand Morten Skrubbeltrang.

”Der er i mine øjne rigtig meget, der går godt i Danmission. Men vi må ikke lukke øjnene for, at vi også står over for nogle udfordringer. Blandt andet en udfordring med at forklare, hvad vi gør, og hvem vi er, også til dem, der ikke er flasket op med Danmission, fra de blev født,” lød det blandt andet fra talerstolen.

Morten Skrubbeltrang opfordrede forsamlingen til at have mod til at forenkle det sprog, der bruges om arbejdet, men understregede samtidig, at arbejdet – og missionen – forbliver uændret.

”Vi er en missionsbevægelse, hvilke ord og hvilket sprog, vi så end bruger for at forklare det. Det er helt afgørende, at vi arbejder sammen med kirker, og at vi styrker de langvarige relationer og følgeskabet med vores partnere.”

Livlig debat
Både den mundtlige og skriftlige beretning samt den rullende handlingsplan og det rullende udviklingsbudget blev taget godt imod af repræsentantskabet og gødede jorden for en livlig debat, hvor der blev diskuteret både konkrete initiativer og mere overordnede linjer.

Læs Danmissions årsberetning for 2023 her.

Flere stemmer støttede op om en tættere tilknytning til folkekirken og styrkelse af Danmissions kirkelige partnere. Andre tog tråden op fra formandens mundtlige beretning og gav deres støtte til at arbejde med, hvilke ord vi bruger om os selv og vores arbejde.

Michael Møller Nielsen fra Aalborg Stift kommenterede: ”Hvis vi skal være vedkomne, tror jeg ikke, vi skal hænge os i ord, der kan misforstås eller slet ikke forstås. Vi skal også være forståelige for konfirmander og spejdere, i genbrugsbutikker og på højskoler.”

Også handlingsplanen, som præsenterer Danmissions mål og visioner for engagementsarbejdet, gav anledning til spørgsmål.

”Det er en flot handlingsplan med gode punkter, men hvem er det, der handler?” spurgte Inge Marie Andersen fra Viborg Stiftsbestyrelse. ”Hvis ikke de lokale er med, så sker der ikke noget.”

En anden foreslog, at stiftsbestyrelserne kunne udvikle lokale handlingsplaner.

Louise Buch Viftrup svarede med det samme, at Danmissions stiftsbestyrelser selvfølgelig skal inddrages i arbejdet med at engagere flere. ”Danmission er noget, vi er sammen,” fastslog hun.

Og Danmissions generalsekretær Julie Koch var helt enig: ”Fra sekretariatets side er det så dejligt at høre, at I gerne vil handle sammen med os. Idéen med lokale handlingsplaner er rigtig god.”

Afsked og nye ansigter
Mange holdninger og betragtninger blev delt, og selvom alle ikke var enige om alt, blev både beretninger og handlingsplan enstemmigt vedtaget, mens en enkelt repræsentant undlod at stemme om budgettet, der ligeledes blev vedtaget.

Og netop mangfoldigheden i de stemmer, der former Danmission, var omdrejningspunkt, da Danmission tog afsked med to afgående bestyrelsesmedlemmer – og bød velkommen til fire nye medlemmer: Morten Olander Christiansen, studielektor på Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter (FUV), Marie Juul Petersen, seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder, Bjarne Dahlmann, afdelingsleder i Kirkens Korshær og Klaus Debel-Hansen, ledelseskonsulent i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Morten Skrubbeltrang takkede afgående bestyrelsesmedlemmer, Karina Aallmann og Birgitte Søgaard Lauta, for at bringe alsidige erfaringer og en mangfoldighed af synspunkter med om bestyrelsesbordet.

”Det er afgørende for Danmission. For Danmission er og må aldrig blot være én ting,” understregede han.

Retningen er sat
En særlig afsked blev taget med Morten Skrubbeltrang, der i fem år har stået i spidsen for organisationen. Til stående klapsalver modtog han en gave – et blåt vejskilt – som symbol på den retning, han har været med til at sætte for Danmission.

”Retningen er sat, har du sagt mange gange, og det er ikke bare ord, det er en kendsgerning,” sagde en rørt Louise Buch Viftrup, som på bestyrelsens vegne takkede Morten Skrubbeltrang for at tage taktstokken og skabe sammenhængskraft i en tid præget af forandringer.

”Du har en meget høj strategisk og organisatorisk kapacitet og et overblik ud over det sædvanlige. Med en stoisk ro formår du at samle og skabe tryghed og tydelighed.” 

Louise Buch Viftrup blev i forlængelse af repræsentantskabsmødet udpeget som organisationens nye formand – og overtager dermed taktstokken til repræsentantskabsmødet 2025.

Læs mere her: Danmission får ny formand

Billedserie: Se eller gense glimt fra årets repræsentantskabsmøde 2024 i galleriet herunder.

Bliv medlem

Vil du også være en del af Danmission?

Bliv medlem og støt Danmissions arbejde med at fremme bæredygtigt liv og fredelig sameksistens.

Som medlem får du mulighed for at sætte dit aftryk på organisationen.

Danmissions repræsentantskabsmøde

Den første weekend i september mødes repræsentanter fra Danmissions 10 stiftsbestyrelse til det årlige repræsentantskabsmøde for at drøfte Danmissions arbejde og retning. Mødet finder sted på Hotel Nyborg Strand, og på programmet er blandt andet det ordinære repræsentantskabsmøde med godkendelse af beretning og årsregnskab, valg til bestyrelsen mv.

Repræsentantskabsmødet 2024, der fandt sted den 31. august og 1. september på Hotel Nyborg Strand, inviterede til debat om Danmissions foreningsdemokrati.