4.30 Vækkeuret ringer. Jeg ligger i en hængekøje i udkanten af den store Prey Lang-skov i Cambodja. Her har jeg sovet i nat i selskab med Danmissions generalsekretær, Kristian Sloth, og programchef, Martin Rosenkilde Pedersen. De er på besøg i Cambodja for at opleve noget af Danmissions arbejde, heriblandt vores arbejde med at beskytte skoven og de mennesker, der lever i og af den. Grunden til, at vi har sovet netop hér, er, at vi i går aftes mødtes med medlemmer af det skovnetværk, som vi arbejder sammen med om at beskytte Prey Lang-skoven. De er kommet fra fire forskellige provinser mange timers rejse herfra for at mødes med os. Efter gode og ærlige samtaler med dem i går aftes om vores samarbejde, nåede Kristian Sloth, Martin Rosenkilde Pedersen og jeg også et internt strategisk møde om Danmissions arbejde i Cambodja. Jeg er efterhånden ved at sove godt i en hængekøje, og i nat var der endda fuldmåne, som kunne skimtes mellem træerne.

Serie: Dagbog fra en regionschef

I denne serie beder vi på skift Danmissions udsendte landechefer beskrive en dag i deres arbejdsliv i dagbogsformat.

Her møder du Danmissions landechef i Cambodja, Peter Herum. Han har været udsendt til Cambodja siden 2016 og bor i Cambodjas hovedstad, Phnom Penh, sammen med sin hustru og tre af hans i alt fem børn. 

Læs mere om vores arbejde i Cambodja her

Vis mere Vis mindre

5.05 Da vi har en stram tidsplan, kører vi på motos, som er en slags knallert. Motos er særdeles anvendt i Cambodja og går noget hurtigere end mere konventionelle transportmidler. Det er stadig regntid, så vejene er mudrede, og vi står af motoen et par gange for at kunne komme igennem kæmpe vandhuller. Vi kører omkring en time til lokalsamfundet Boeng Thom, hvor skovnetværkets medlemmer med støtte fra Danmission har startet et såkaldt ”økoturismeprojekt”. Projektet har både til formål at bevare naturen og biodiversiteten i området og at skabe alternative indtægtskilder for de lokale, som mister deres levebrød på grund af den ulovlige skovhugst.



6.03 Ved Boeng Thom-søen holder den minibus, som skal tage os tilbage til Phnom Penh på en cirka seks timers køretur. Her kan vi også nå at få et bad og få den fine skjorte på samt klare en interimistisk barbering for at være præsentable til det møde, Kristian Sloth, Martin Rosenkilde Pedersen og jeg har med den nyudnævnte EU-ambassadør senere.


9.03 Vi gør et stop knap halvvejs på turen i provinsbyen Kampong Thom. Det er blevet tid til morgenmad – nudelsuppe på bedste khmer-stil og god kaffe. På vejen sidder jeg og forbereder oplægget, som skal bruges senere i dag til mødet. Indtil for kort tid siden vidste vi ikke, om mødet med den nye EU-ambassadør ville komme i stand. Nu er mødet aftalt, og det er vigtigt at være velforberedt! 


13.00 Efter et sikkerhedstjek er vi igennem til mødet med EU-ambassadøren. Vi taler blandt andet om et Danmission-projekt kaldet CEEJA (Citizens Engaged in Environmental Justice for All), som er finansieret af midler fra EU. Projektet kredser om at engagere unge og særligt kvinder i at sikre retfærdig brug af naturens ressourcer. For en uge siden holdt ambassadøren en pressekonference, hvor han blandt andet sagde, at en af hans helt store prioriteter er at bekæmpe klimaforandringer og skovrydning. På mødet citerede han en af vores seneste rapporter, som vi udgiver i forbindelse med projektet, og som bygger på skovnetværkenes monitorering af skovhugsten. Rapporterne giver et godt overblik over den omfattende skovrydning og viser, at der fra 2001-2021 er blevet ryddet 2,7 millioner hektar skov. Det betyder, at 31 procent af Prey Lang-skoven er forsvundet på blot 20 år. Det er altså noget af en udfordring, projektet skal hjælpe til med at løse!

14.22 Efter nogle hæsblæsende dage i provinsen siger jeg farvel til mine danske kolleger i lufthavnen og kan drage et lettelsens suk over, at det hele klappede – også takket være vores gode kolleger på landekontoret, som stod klar til at hjælpe med stort og småt. 


15.05 Jeg er tilbage på vores kontor i hovedstaden Phnom Penh efter et powernap i bilen fra lufthavnen. På kontoret samles jeg med alle kollegaerne for at evaluere oven på turen og anerkende vores kollegaers store indsats gennem disse travle dage. Og så bliver det tid til onlinemøder og attestering af bilag.

18.55 Det er blevet fyraften, og jeg begiver mig hjemad. Uden for kontoret finder jeg vejen oversvømmet endnu engang…

Støt vores arbejde

Giv et bidrag, og støt nogle af verdens mest fattige mennesker, der kæmper for at skabe en meningsfuld og bæredygtig tilværelse for dem selv, deres familier og deres lokalsamfund.

Danmission i Cambodja

  • Danmission har arbejdet i Cambodja siden 1993 og har i dag hovedkontor i landets hovedstad, Phnom Penh. Herfra arbejder vi med en bred vifte af projekter og partnere spredt rundt i flere dele af landet.
  • I Cambodja arbejder Danmission for at styrke den unge kristne kirke, skabe dialog i et land med en voldsom fortid og støtte lokale partnere og frivillige netværk i at bevare og beskytte landets truede skov.
  • Læs mere om vores arbejde i Cambodja her.