I en verden med krig og konflikt er det opløftende at opleve, hvordan mennesker med forskellige religioner samarbejder om at skabe forandringer i Tanzania. Det så jeg særligt tydeligt på mit seneste besøg i det nordlige Tanzania, hvor lokale frivillige i Karagwe blandt andet samarbejder om at plante træer på tværs af religiøse tilhørsforhold, alder og køn.
I Danmissions projekt Uwakili repræsenterer lokale frivillige hver deres gruppering – nogle repræsenterer unge, personer med handicap eller lokale myndigheder, mens både kristne, muslimer og katolikker er repræsenteret. Sammen arbejder de for en bedre verden. Dét kunne vi lære noget af i Danmark og resten af verden.
Karagwe ligger på vestsiden af Victoriasøen, så det kræver både tuctuc – som hedder bajaji på Zanzibar – færge, taxa, fly og bil for at komme frem, når man, som jeg, bor på Zanzibar til daglig. Tanzania er på størrelse med Frankrig og Tyskland tilsammen. Landets største by, Dar es-Salaam, har 10 millioner indbyggere, Størrelsesforskellen virker enorm, når man er vant til at kunne cykle på arbejde i Danmark.
Tager kampen op mod klimaforandringer
I Karagwe tog jeg imod otte unge frivillige fra FDF’s internationale projektudvalg. Danmission og FDF har for nylig indgået et samarbejde, og turen udgjorde startskuddet for vores fælles projekt. Projektet hedder ’’Spirer i Tanzania’’ og handler om at skabe bæredygtig forandring for børn og unge i Danmark og Tanzania. FDF repræsenterer 20.000 børn og unge i Danmark, mens 80 % af befolkningen i Tanzania er under 35 år, så det er et oplagt samarbejde. Børn og unge over hele kloden bliver allerede påvirket af klimaforandringer, og der er brug for at skabe forandring i fællesskab. FDF skal efter turen lave aktivitetsmateriale til børn og unge i Danmark og vil også samle penge ind til projekter i Tanzania.
På turen til Tanzania deltog en sej flok FDF’ere med god humor og masser af gåpåmod i mødet med de kulturforskelle, de oplevede i Tanzania. For mig var det hyggeligt med ekstra selskab og at få lov at vise andre, hvor stor en forskel Danmissions projekter gør. Og så havde de lakridser med, og det klager man ikke over som udsendt væk fra Danmark.
Bygger bistader og planter træer
Turen viste tydeligt, hvor store konsekvenserne er for de lokale, når regnen udebliver, eller temperaturen stiger. Vores lokale samarbejdspartner forklarede, at 80 % af befolkningen arbejder med landbrug, så når afgrøderne slår fejl, har det en kæmpe betydning.
De frivillige i Uwakili-projektet har derfor opsat bistader. Det er både godt for biodiversiteten, fordi bierne forstøver de omkringliggende blomster og planter, og for de lokale, der indsamler honning, som de efterfølgende kan sælge og tjene penge på.
Bistaderne lå lidt udenfor byen, og vores samarbejdspartner sagde, at det bare var 10 minutter væk på gåben. Det var dog tættere på 30 minutter og lå op ad en bakke, som vi besteg i næsten 30 graders varme. Men det var en stor oplevelse, og da vi efterfølgende fik lov at smage honningen, var det hele den lange gåtur værd.
Besøget i Karagwe understregede også den store tilknytning, Danmission har til Tanzania. Flere gange blev de frivillige fra FDF og jeg mødt med danske gloser som ’’goddag,’’ fordi præster eller lokale har været på besøg i Danmark, eller tidligere udsendte har brugt mange år i Tanzania. Vi lovede at hilse alle i Danmission mange gange.
Spejder på swahili
Jeg er nu tilbage på kontoret på Zanzibar med mine gode kollegaer. Vi er 11 medarbejdere i alt, og folk knokler hårdt med arbejdet, men der er også altid plads til et grin. Generelt oplever jeg mange venlige mennesker i Tanzania og en varm humor.
Hver gang jeg har været udrejst fra Danmark, søger jeg mod fællesskaber, og det frivillige foreningsliv har altid åbnet døre for mig. På Zanzibar har jeg selv været med til at starte ’Zanzibar Adventure Scouts’, som er en spejdergruppe for børn mellem 8-12 år. Vi har lavet den tropiske version af ’lagkageløb’, lært at lave morsekoder og lavet mad over bål.
Jeg lærer swahili på min sprogapp Duolingo, som fortæller, at jeg har ramt dag nummer 100. Der er stadig lang vej igen, men jeg kan nu sige godmorgen og andre smågloser. Jeg føler, at jeg falder mere og mere til og er klar til de næste 100+ dage som udsendt for Danmission i Tanzania.
Serie: Brev fra en udsendt
I denne serie giver vi ordet til vores udsendte medarbejdere i Østafrika, Mellemøsten, Cambodja og Myanmar, som fortæller om deres arbejde og liv som udsendte for Danmission.
Her møder du Danmissions kommunikations- og engagementsmedarbejder i Østafrika, Celine Lilienhoff Jagd. Hun blev udsendt til Zanzibar i Tanzania, hvor Danmissions regionskontor ligger, i september 2024.