- Hvad er I særligt optaget af netop nu i landekredsen?
Madagaskars Lutherske Kirke har bedt os i landekredsen om at gøre en indsats for at forbedre forholdene i den sydlige del af landet, hvor tørke og misvækst gennem flere år har skabt en katastrofal situation for mange tusinde mennesker, der lever med regulær hungersnød. Der kan intet gro i området, så mange lever af træernes bark, døde dyr, og hvad de ellers kan finde af spiseligt. Det rammer især spædbørnene, som bliver underernærede eller dør i tusindvis af sult og diarré.
Derfor arbejder vi i landekredsen lige nu med at skabe et nyt projekt, som skal give befolkningen mulighed for selv at afhjælpe situationen i en del af området. Det bliver ikke et initiativ med fokus på nødhjælp, men på fødevaresikkerhed. Vi skal samarbejde om projektet med den regionale lutherske kirke i byen Ambovombe i den sydlige del af landet og er også i gang med at finde ekstern finansiering, som arbejdet kræver.
- Fortæl om den forskel jeres arbejde har gjort det seneste år?
Det er vanskeligt at beskrive den forskel, som vi med Madagaskar-landekredsens godt 50 medlemmer kan gøre i et land med 30 millioner indbyggere, hvoraf tre fjerdedele lever under fattigdomsgrænsen. Men vi kan alligevel gøre en forskel for mennesker på de steder, hvor vi arbejder. Blandt andet med ”Grøn balance”-projektet, som medvirker til at genskabe ødelagt mangroveskov. Mangroveskov vokser i saltvand og danner sumpområder med et rigt biologisk liv, samtidig med at mangroveområderne er med til at beskytte kystområderne mod bølgernes og havets påvirkning.
Mangroveskoven i Madagaskar lider under både klimaskabte katastrofer og menneskers udnyttelse af jorden. I takt med at skoven forsvinder, forsvinder også utallige plante- og dyrearter, og lokale fiskere mister deres erhverv. Derfor arbejder vi med at plante nye træer, som er med til at sikre, at områdets fattige fiskerbefolkning får deres erhverv tilbage. Den forskel, vi er med til at gøre, kan også ses i Shalom-projektet. Projektet kredser om at skabe dialogworkshops for kristne og muslimer, som på den måde får et større kendskab til og større forståelse for hinanden. Udover dialogkurserne arbejder lokale sammen om opgaver til gavn for deres lokalsamfund.
Hvad er en landekreds
Danmission har landekredse knyttet til fire lande, Madagaskar, Pakistan, Indien og Bangladesh. Landekredse er handlingsfællesskaber drevet af frivillige ildsjæle, der indsamler penge, udvælger projekter, har kontakt til partnere og oplyser om arbejdet. Indsatsen følges tæt af Danmissions sekretariat og bestyrelse.
- Kan I fortælle om en særlig oplevelse, der har haft betydning for landekredsens arbejde det seneste år?
De resultater, vi ser efter et par år med ”Grøn balance”-mangroveprojektet, gør kæmpe indtryk. Det er det største af landekredsens projekter og er muliggjort af store donationer fra en gavmild ekstern fond. Det er også det mest synlige af vores projekter, da det inddrager lokalbefolkningen, som organiserer sig om projektet og tager medansvar for at løse opgaven.
Efter ganske få år ser vi, hvordan den nyplantede mangroveskov vokser op, og fisk og skaldyr gradvist vender tilbage. Der bliver udstedt obligatoriske fiskekort til fiskerne, som giver dem ret til at fiske, og projektet hjælper også fiskerne med nye redskaber. Samtidig bliver der etableret fiskedamme, hvor der udsættes fiskeyngel, og der bliver gravet nye brønde, som sikrer rent drikkevand til landsbyernes beboere. Naturligvis har der også været vanskeligheder og forhindringer undervejs, ikke mindst som følge af de oversvømmelser, Madagaskar har været ramt af. Men allerede nu ser vi varige resultater af projektet, og vi ser, at projektet lykkedes med at forene kristne og muslimer om arbejdet. På den måde er projektet både med til at forbedre miljøet, bekæmpe fattigdom og skabe dialog.
Læs mere i Globalnyt: Nik Bredholt, tidligere programchef i Danmission, giver perspektiver på fremtiden for Madagaskars mangroveskov
Serie: 3 skarpe til landekredsen
Danmissions fire landekredse er handlingsfællesskaber, der varetager kontakten til Danmissions partnere i Madagaskar, Pakistan, Indien og Bangladesh. Landekredsen drives af frivillige med en særlig interesse for et bestemt land eller arbejdsområde og finansieres af indsamlede midler.
I serien ‘3 skarpe til landekredsen’ fortæller landekredsene på skift om deres arbejde. Lars Mandrup, formand for Danmissions Madagaskarkreds, fortæller her nyt fra landekredsens arbejde.
Om Lars Mandrup
Lars Mandrup er formand for Danmissions Madagaskar-landekreds.
Han er tidligere sognepræst og var formand for Danmission 2001-2010 og Dansk Missionsråd 2011-2017.
Han var fra 1980-1986 udsendt til Madagaskar for Danmission (det daværende DMS) og har arbejdet tæt sammen med Danmissions partnere i landet i årtier.