Mange deltog i fredsvandringen Mayday Myanmar

Mange deltog i fredsvandringen Mayday Myanmar

I Myanmar lever befolkningen i et mareridt, de ikke selv kan vågne op fra. Sådan beskrev en af talerne situationen i landet, der blev overtaget af militæret for halvandet år siden. Danmission var medarrangør af en fredsvandring, hvor tankerne gik til ofrene.

Sammen med Caritas Danmark, BaptistKirken, CCADK og Folkekirkens Nødhjælp arrangerede Danmission en fredsvandring for Myanmar, som fortsat er i krise, efter at militæret tog magten ved et kup 1. februar 2021.

Det er et år siden, at vandringen blev afholdt første gang i København – og det var desværre aktuelt at gentage vandringen igen i år.

Omkring 200 mennesker deltog i arrangementet, som begyndte i Palægården i Roskilde lørdag eftermiddag i forbindelse med Himmelske Dage. Her ledte Jørgen Skrubbeltrang, der er Danmissions landechef for Myanmar, et program bestående af taler, dans, sang og bøn: En gruppe unge burmesere dansede en smuk traditionel dans og to unge mænd sang inderligt for deres land.

Derudover talte og bad Torben Andersen fra Baptistkirken og Maria Krabbe Hammershøy fra Caritas – de udtrykte begge to deres dybtfølte støtte til landet og de burmesere, der bor i Danmark.

Børn græder af sult

24-årige Ni Chin Sung Hranglung fra Myanmar holdt en rørende tale for sit hjemland. Hun har boet i Danmark, siden hun var 11 år, men kærligheden til Myanmar var tydelig at mærke i hendes tale:

”Myanmar er et sammensat land med forskellige religioner, sprog og kultur. For at udføre deres ideologi, tog militærstyret de demokratiske rettigheder fra befolkningen. De ødelagde uddannelsessystemet, sundhedssystemet og vores religion. Vi måtte ikke blive undervist på vores eget sprog i skolen og kirkerne blev erstattet af templer. Myanmar blev til et land uden menneskerettigheder. I de senere år har der dog været en udvikling mod demokratiske tilstande, med Aung San Suu Kyi som præsident. Men for næsten halvanden år siden skete der et nyt militærkup i Myanmar. Siden starten af 2021 er flere landsbyer brændt ned, flere tusinde borgere har mistet livet og folk flygter til nabolande og grænseområder for at komme i sikkerhed. Der er ingen beskyttelse og folk mangler mad og drikke. Børnene har ikke længere mulighed for at gå i skole. De syge og sårbare mangler medicin og hjælp. Børn græder af sult. Unge mister livet i kampen. De ældre råber til Gud om at forbarme sig over dem. Kirkerne bliver brændt ned, vores ledere og præster bliver dræbt. Det er befolkningens virkelighed i Myanmar i dag. De lever i et mareridt de ikke selv kan vågne op fra. Men de husker at være modige og stærke. De finder trøst hos Gud. De husker at bevare deres tro og håb. Fordi de ved, at retfærdighed vinder en dag, Så længe vi står sammen, Så længe vores unge kæmper og så længe vores børn har mulighed for at lære. Vi håber og tror på en bedre fremtid for vores befolkning og den næste generation. Vi håber og tror på retfærdighed”.

Mayday Myanmar gik gennem Roskilde

Vandringen gik fra Palægården til Hestetorvet, hvor deltagerne med danske og burmesiske flag, store bannere og mundbind med teksten Mayday Myanmar gjorde Roskilde opmærksom på den uretfærdighed, der sker og at vi står sammen med Myanmar! 

På Hestetorvet afsluttedes vandringen med en tale ved Moses Lal Bawi Peng, præst og repræsentant for CCADK. Han fortalte om sin nyligt overståede tur til grænsen den burmesiske grænse, hvor han besøgte flygtningelejre. Han var tydeligt berørt – og Torben Andersen ledte an i kort stilhed for landet som det sidste programpunkt.  

Her kan du se hele det program, som Danmission gennemførte på Himmelske Dage.