Krigsramte børn i Myanmar

I Myanmar vokser børn op i krig, usikkerhed og frygt – selv for at gå i skole. I samarbejde med en civilsamfundsorganisation i delstaten Kachin hjælper vi 900 konfliktramte børn og deres forældre

Børn bearbejder traumer gennem leg og læring

Forestil dig en barndom, hvor frygt, sult og væbnede kampe er en del af hverdagen. Sådan ser virkeligheden ud for rigtig mange børn i staten Kachin i det nordlige Myanmar. Området har i årtier været præget af væbnet konflikt mellem militæret og etniske grupperinger. Og situationen er kun blevet værre efter militærkuppet i Myanmar i 2021, hvor en brutal militærjunta tog magten i landet.

For forældre i Kachin-staten er det en nærmest umulig opgave at skabe en tryg barndom for deres børn. Rigtig mange tør ikke sende deres børn i skole, enten fordi skolerne er kontrolleret af militæret, eller fordi oppositionens skoler jævnligt bliver ramt af angreb. I de hårdt pressede familier vokser tendensen til vold, og nogle børn ender i hænderne på menneskehandlere, bliver rekrutteret til militæret eller tvunget ud i narkohandel.

Børnene har brug for hjælp til at bearbejde deres traumer. Og deres forældre har brug for at blive støttet i at skabe et trygt hverdagsliv for deres børn i en svær og usikker situation.

Derfor samarbejder Danmission med en lokal civilsamfundsorganisation om at hjælpe 900 børn i alderen syv til 11 år i Kachin-staten. Gennem forskellige aktiviteter, der kredser om leg og læring, får børnene mulighed for at bearbejde deres traumer. Samtidig bliver de rustet til at håndtere de svære oplevelser, der møder dem i en hverdag præget af fattigdom og utryghed.

Målet er, at børnene får opbygget deres selvværd og modstandsdygtighed og får lyst og redskaber til at indgå i relationer med andre børn. Sideløbende får børnenes forældre undervisning i psykosociale forhold og ernæring og i, hvordan man som lokalsamfund kan hjælpe og støtte hinanden.

Rigtig mange tør ikke sende deres børn i skole, fordi skolerne er kontrolleret af militæret og jævnligt bliver ramt af angreb

Fakta om projektet

  • Med støtte fra Danmarks Indsamling 2023 hjælper projektet ”Children Empowerment – Parent Education” i alt 450 forældre og 900 børn i alderen syv til 11 år fra 20 forskellige landsbyer i det nordlige Myanmar. Projektet løber over 18 måneder, hvor de vil deltage i skræddersyede børneaktiviteter og forældreundervisning.

  • Projektet er blevet til i et samarbejde mellem Danmission og en civilsamfundsorganisation i Myanmar, som vi samarbejder med. Af hensyn til vores partners sikkerhed nævner vi ikke organisationen ved navn.

Vis mere Vis mindre

Hvorfor støtter Danmission dette projekt?

  • Den 1. februar 2021 tog generaler magten ved et militærkup i Myanmar. Siden har burmeserne levet under borgerkrig og væbnet konflikt mellem regeringsstyrker og etniske grupperinger. Konflikten har alvorlige konsekvenser for Myanmars børn: Fra 2019 til 2023 er antallet af børn, der har brug for humanitær bistand, steget fra 460.000 til 5,6 millioner. Det er en stigning på 1115 procent.

  • Derfor sætter Danmission sammen med vores lokale partner fokus på at styrke børns psykosociale trivsel og modstandsdygtighed gennem leg og læring.
Vis mere Vis mindre