Kirken i Tanzania tager hånd om de svageste

I Tanzania vil folk dø af sult, hvis landet bliver lukket helt ned. Danmissions partnere arbejder for at informere om, hvordan befolkningen kan være med til at bekæmpe corona-virus.

17. maj 2020

I Tanzania er der ca. 480 corona-smittede og 16 døde. Det er de officielle tal, men al data skal godkendes og videreformidles af sundhedsministeriet, og denne formidling er politisk. Ingen ved, hvor meget eller hvor lidt, der testes. Officielt er der testet 645 personer, mens f.eks. Uganda har testet 45.000 mennesker.

Der næres i øjeblikket stor mistillid til regeringen på grund af mangel på information, og det ligger i forlængelse af en stærk statslig og voldelig kontrol af medier og udbredelsen af oplysninger. Danmissions partnere og andre organisationer frygter, at smittespredningen er meget mere udbredt, end de officielle tal angiver. På de sociale medier tales der om mystiske dødsfald og begravelser foretaget af myndighederne om natten. Dette skaber frygt – og sammenholdt med manglende viden, giver det stigmatisering og konflikt.

I modsætning til nabolandene som f.eks. Kenya, hvor alt er lukket ned, er det mere frit i Tanzania. Det har regeringen valgt for at forsøge at mindske den økonomiske skadevirkning, og præsidenten opfordrer tanzanierne til at fortsætte med at arbejde hårdt. Store dele af befolkningen er så fattige, at de vil dø af sult eller sygdom, hvis de ikke kan arbejde og sælge deres varer – og dermed få råd til at købe mad og medicin.

Myndighederne i Tanzania har lukket alle landets skoler og universiteter, indført forbud mod offentlige forsamlinger og indført påbud om brug af maske. Men regeringen mener, at samfundet skal holdes i gang, og det møder kritik fra såvel organisationer som nabolande.

Præsidenten vil ikke lukke kirker

Præsident Magufuli har gennem hele forløbet insisteret på vigtigheden af bøn. Han har kaldt virussen ’satanisk’ og vil derfor ikke lukke kirker og moskeer. I nogle kirker og moskeer kan man holde fysisk afstand, men mange steder lykkes det ikke. For i Tanzania går alle mennesker i kirke eller moske, og alt for mange mennesker stimler sammen alt for tæt.

Kirken i Tanzania spiller en enorm rolle i folks liv på flere områder, flere end vi er vant til herhjemme – kirkerne står f.eks. for en væsentlig del af sundhedsvæsenet og løfter mange diakonale opgaver.

Hygiene foranstaltninger i Tanzania

Danmission støtter kirkemøde

Den 29. april samlede det nationale kirkeråd, CCT, 13 biskopper fra forskellige kirkeretninger til et kirkeledermøde for at de sammen kunne finde ud af, hvordan de skal håndtere corona-situationen og – og hvordan de bedst kan hjælpe deres menigheder. Mødet var støttet af Danmission.

Kirkerådet opfordrer regeringen til at sikre, at pårørende til mennesker, der dør af Covid-19 er velinformerede, og at dødsårsagen fastslås af læger.

”Det er vigtigt, at alle dødsfald som følge af corona-virus bliver videreformidlet til nære familiemedlemmer, for at de kan forstå den egentlige dødsårsag snarere end blot at modtage forkerte oplysninger andre steder fra,” siger generalsekretær Canon Moses Mantonya.

Mødet førte ikke til lukning af kirker, hvilket Danmission og CCT havde håbet på at dæmme op for smitten. Men der var enighed om retningslinjer for korte gudstjenester, maske-påbud og afstand. Til gengæld – og lige så vigtigt – resulterede mødet i et pres på regeringen for at sikre værnemidler til ansatte i sundhedsvæsenet, hvor kirkerne står for 40 procent af ydelserne.

Biskopperne enedes også om deres vigtige rolle i at modgå tendenser til stigmatisering og marginalisering. For når befolkningen er uvidende om, hvad Covid-19 er, og hvordan det smitter, opstår forkerte opfattelser af, hvem der kan smittes og hvordan. F.eks. er mennesker, der har været i karantæne udsat for stigmatisering.

Karagwe Stift og Danmission vil forebygge smitte

I Karagwe, som er et meget fattigt stift, Danmission støtter, har den lutherske og den katolske kirke besluttet at lukke helt ned: Der er bl.a. ingen gudstjenester eller messer. Biskop Benson Bagonza forklarer beslutningen i et interview til BBC:

”I Karagwe har folk ikke mulighed for at tage deres forholdsregler, så derfor nytter det ikke noget at holde kirken åben”, siger han.

Karagwe Stift er i denne beslutning gået enegang i den lutherske kirke, som tæller 25 stifter og syv millioner medlemmer. Danmission har siden smittespredningen i Tanzania begyndte, været i dialog med stiftet og bakket op om beslutningen.

Dog standser kirkens arbejde ikke – og lige nu drøfter Danmission og  Karagwe Stift muligheden for at producere radioprogrammer med information om corona, så befolkningen kan blive klædt bedre på til at forholde sig til Covid-19 og tage deres forholdsregler i forsøget på at forhindre smittespredning.

De manglede gudstjenester betyder desværre, at søndagskollekten, der i Tanzania traditionelt er virkelig stor, udebliver.

”Det er et tab for kirken. Men det er vigtigere at tænke på folks helbred end at tænke på penge”, siger biskoppen til BBC.

Danmissions samarbejdspartner, Den Lutherske Kirke i Tanzania, har således stadig mulighed for at arbejde og være en støtte for det tanzaniske folk, og der arbejdes på at radioprogrammerne skal kunne høres i mindst fire stifter omkring Victoriasøen.

16. marts blev det første tilfælde med Covid-19 bekræftet i Tanzania. Den smittede var en tanzanisk kvinde i Arusha, som havde været på rejse i Europa.

For Danmissions arbejde betyder det bl.a., at:

  • Nyakato bibelskole i Mwanza har sendt eleverne hjem og holder lukket
  • Nkwenda Bibelskole og Youth Center i Karagwe har sendt eleverne hjem og holder lukket
  • Upendo syskolen på Zanzibar har sendt eleverne hjem og butikken holder lukket
  • ZANZICs diplomstudie på Zanzibar har sendt eleverne hjem og holder lukket

 

Støt kirken i Tanzania med dens vigtige indsats i corona-krisen

Udsendte

Som følge af coronavirus, er alle Danmissions udsendte i Tanzania rejst hjem.

  • Maria N. Hastrup, udsendt på Zanzibar, landede i Danmark 15. marts.
  • Kirsten og Peter Buch, udsendte til Nyakato Bibelskolen i Mwanza, landede den 23. marts.
  • Louis Møllerfors og Anna-Marie Lauenstein, udsendte til Karagwe, landede 24. marts.
  • Alle de udsendte gik efter hjemkomsten i 14 dages karantæne, som det anbefales af Udenrigsministeriet.

 

GLIMT FRA ARBEJDET I TANZANIA

Kirken i Tanzania er afgørende for folks liv. Kirken tager selvfølgelig hånd om det åndelige liv, men er også livsvigtig for social- og sundhedsvæsenet. Det kan kirken takket være støtte fra Danmission og takket være de mange frivillige, som er kirkens hænder – i Tanzania og i Danmark. Du kan møde en af dem her: Nemlig Georgina Josia. Sammen med resten af landsbykomitéen hjælper hun en mor til 9, hvis eksmand bogstaveligt talt har sat hende kniven for struben.

Med kniven for struben