Militærkup i Myanmar presser befolkningen yderligere
I forvejen var situationen i Myanmar anspændt, nu har militærkuppet, der fandt sted den 1. februar 2021, gjort befolkningen i landet, hvor Danmission arbejder, endnu mere bange.
Det er svært at få kontakt til vores samarbejdspartnere i landet, fordi militæret jævnligt lukker ned for alle forbindelser til omverdenen, herunder både telefonforbindelser og internettet.
Men du kan stadig være med til at bringe håb og give støtte til Danmissions vigtige arbejde i landet.
Det kan du bl.a. gøre ved at give et bidrag her.
Danmission i Myanmar
Siden 2007 har Danmission arbejdet i landet, der er plaget af interne religiøse og etniske konflikter, manglende sikkerhed og fattigdom. Sammen med vores partnere i Myanmar udvikler og træner Danmission lokalbefolkningen i dialog og konfliktløsning.
Fordi præster og andre religiøse ledere spiller en central rolle i lokalområderne, hjælper Danmission også med at uddanne dem i kontekstuel teologi og basale rettigheder. Militærkuppet øger risikoen for konflikter og mere fattigdom, og det gør kun Danmissions arbejde endnu mere vigtigt.
Herunder kan du læse mere om Danmissions arbejde i Myanmar og situationen efter militærkuppet.
Vi opdaterer nedenstående, når vi har noget nyt at fortælle fra det hårdtprøvede land.
Mandag d. 24. maj 2021
Mayday Myanmar: Over 300 deltog i vandring for fred
Flere end 300 personer fra hele landet trodsede det ustadige vejr og deltog lørdag d. 22. maj i Mayday Myanmar i København. Det var en tværkirkelig vandring for fred arrangeret af BaptistKirken, Caritas Danmark, Danmission og Chin Christian Association Denmark.
Formålet med vandringen var at vise solidaritet og bringe fornyet energi og håb til Myanmars hårdtprøvede kirker og befolkning efter militærkuppet den 1. februar.
Kirkerne i Myanmar spiller en stor og aktiv rolle i forsvaret for demokrati og menneskelig værdighed. Særligt de mange burmesiske baptistmenigheder i Danmark deltog talstærkt i vandringen i København.
Læs mere om arrangementet her.

Foto fra fredsvandringen Mayday, der gik gennem København.
Tirsdag d. 18. maj 2021
Kirken i Myanmar: Vi har brug for verdens støtte!
Militærkuppet i Myanmar har sat en brat stopper for et årti med skrøbeligt demokrati. Den 8. marts slog militæret hårdt ned på en demonstration i Myitkyina. Folk flygtede ind på den katolske kirkes område, mens en nonne skyndte sig ud og lagde sig på knæ foran militæret som levende skjold.
„Det var omkring 9 om morgenen, og jeg var på vej til kontoret, da jeg modtog en besked: „Kom ikke på arbejde, der er meget vold!“,“ siger Paul, der arbejder sammen med Danmission i Myanmar.
Kontoret ligger på den katolske kirkes grund i Myitkyina. St. Columban’s Cathedral ligger på en af hovedgaderne i byen. Her har mange demonstrationer fundet sted siden militæret greb magten i Myanmar den 1. februar i år.
Den 8. marts besluttede militæret at skyde med skarpt og at bruge brutal magt for at bremse de fredelige protester. Da volden begyndte, flygtede flere end 100 demonstranter ind på St. Columbans område for at undslippe kugler og granater. De bar de sårede hen til den lille klinik på grunden. Da demonstranterne var sikkert inde, låste præsterne og biskoppen den store port for at lukke politiet og militæret ude.

Torsdag d. 6. maj 2021
Danmission går ind for våbenembargo mod Myanmar
Sammen med 200 andre organisationer opfordrer Danmission FN’s sikkerhedsråd til at indføre en våbenembargo mod det hårdtprøvede Myanmar. Opfordringen sker i en skriftlig erklæring, som over 200 civile organisationer har underskrevet – heriblandt altså også Danmission.
“Indførelse af en global våbenembargo er et nødvendigt minimum-skridt, som Sikkerhedsrådet bør tage som reaktion på den eskalerende vold i Myanmar,” lyder det i erklæringen fra bl.a. World Council of Churches, Pax Christi International, Human Rights Watch, CIVICUS, ASEAN Parliamentarians for Human Rights, Access Now, Amnesty International – og så Danmisison og mange andre.
Håbet med erklæringen til FN er, at den kan være katalysator for at bremse den tiltagende vold mod fredelige demonstranter. 1. feb. tog militæret magten i Myanmar – og siden er den spæde demokratiske proces, der langsomt voksede frem i landet i løbet af de seneste 10 år, fuldstændig ødelagt.

Onsdag d. 28. april 2021
Danmission: Vi står sammen med befolkningen i Myanmar
“Vi truer ikke med at gå; vi truer med at blive – det er vigtigere end nogensinde, at vi bliver,“ siger Andreas Dybkjær-Andersson, der er konstitueret landechef for Myanmar. Han holder kontakt med modige partnerorganisationer, der forsvarer demonstranter og kæmper for fred i et land, der for nylig blev kuppet af militæret:
„Jeg har lige talt med folk dernede, hvor man kan høre skud i baggrunden. De vender computerens kamera ud ad vinduet og viser, hvordan folk løber fra protesterne, og hvordan politiet kun en gade væk forsøger at slå hårdt ned på demonstranter. Og folk råber og er bange for at blive fanget, for de har hørt om den tortur, der har været mod fanger,“ fortæller Andreas Dybkjær Andersson.
Efter militæret overtog magten i landet, er befolkningen blevet presset helt i bund:
“I denne uge var der en, der i desperation spurgte om det er muligt at bortadoptere sine børn til udlandet, så de ville have en fremtid. Det er en forfærdelig afmagt, forældre giver udtryk for – ikke kun på grund af corona, men også med en frygt for ikke at kunne give deres børn det, de ønsker. De voksne kender til at leve i et militærdiktatur – og det ønsker de for alt i verden ikke at deres børn skal opleve, siger konstitueret landechef for Myanmar, Andreas Dybkjær-Andersson.
Læs mere om den frygtelige situation og Danmissions arbejde i Myanmar her

Foto: AFP/Ritzau/Scanpix
Fredag d. 2. april 2021
Påskehilsen fra Myanmar: Der er håb i mørket
”Efter endnu en måned med ekstrem vold i Myanmar er det tid til at forkynde påskens budskab om håb, genoprettelse og sejr til de ulykkelige familier, der har mistet hjem og familiemedlemmer i kølvandet på militærkuppet.
Midt i frygt, kaos og sorg vil jeg minde befolkningen om, at der stadig er håb. Jeg er knuget af sorg. Men jeg vil holde fast i troen på, at Kristus kan gøre alt nyt igen. Derfor håber jeg og beder jeg hele tiden om, at der må blive fred.”
Det skriver Fader Vincent, der er en af Danmissions samarbejdspartnere i Myanmar. Han har især en særlig opfordring til os:
”Vil I ikke nok huske os i jeres bønner denne påske og bede hele skabelsens Herre om at bringe genoprettelse og fred til Myanmar!”
Læs hele Fader Vincents påskehilsen her.

Onsdag d. 3. marts 2021
Kirken i Myanmar: Vi har brug for verdens støtte!
“Vi har brug for, at verden ser, at vi ikke accepterer dette kup. Vi ønsker fred og demokrati! Det siger Paul, der er ansat hos Danmissions samarbejdspartner i det nordlige Myanmar.
“Alt ændrede sig om morgenen den 1. februar. Da jeg vågnede, kunne jeg ikke forstå, hvorfor min telefon ikke virkede. Forbindelsen var nede, og jeg spekulerede på, hvad der var sket. Men snart forstod jeg, at der havde været et kup, og at vores nyvalgte ledere var blevet tilbageholdt. Det kom virkelig som et chok! Fortæller Paul. Han ønsker pga. sikkerhedssituationen af være anonym.
Statsrådgiver Aung San Suu Kyi var sammen med præsidenten og andre højtstående parlamentsmedlemmer og førende aktivister blevet arresteret. Hvor de befinder sig lige nu, er stadig er ukendt. Det seneste antal arresterede civile er nu over 1.100.

Tirsdag d. 23. feb. 2021
I Myanmar frygter de for fremtiden
“Nu er også kirkerne kommet under pres. De religiøse ledere i landet, herunder de kristne præster, har haft uanmeldt besøg af militæret, der har beordret dem til at fortælle deres menigheder og samarbejdspartnere, at de ikke må gå på gaden for at lave oprør eller på anden måde ytre sig.
Men vores partnere holder fast. Og Danmission holder fast. Vi er i løbende kontakt med vores partnere, med kirker og med præster for at give dem al mulig støtte til at fortsætte deres vigtige arbejde.
Vi skal hjælpe med at vende frygt til håb og tro på fremtiden. Overalt i Myanmar tænder befolkningen hver eneste dag levende lys på gaden for at holde håbet og modet oppe. Du kan også tænde lys, gå i forbøn og være med til at bringe håb til kirkerne og til den trængte befolkning”, skriver Danmissions generalsekretær Kristian Sloth.
Læs hele hans indlæg om Myanmar her.

Tirsdag d. 2. feb. 2021
Det lykkedes Danmissions Andreas Dybkjær-Andersson, der er konstitueret landechef for Myanmar, at få kontakt til nogle af Danmissions samarbejdspartnere i Myanmar umiddelbart efter, det blev officielt, at militæret havde taget magten i landet og forhindret en videreførsel af den demokratiske proces, som landet var i gang med.
Ved kuppet blev nobelprismodtageren Aung San Suu Kyi samt en række andre ledende politikere anholdt.
Andreas Dybkjær-Andersson skriver om en af samtalerne med en af Danmissions partnere:
”Vi er okay, men vi er bange for, hvad det betyder for fremtiden. Jeg er bange for, at mine børn kommer til at vokse op under de vilkår, som jeg selv voksede op under”, siger hun.
Da hun selv voksede op, var Myanmar et lukket land med militærdiktatur i stil med Nordkorea. Hendes navn holder jeg hemmeligt for nu – for hun er, som mange andre, bekymret for sin sikkerhed. Det var ikke givet, at vi ville kunne få fat i hinanden.
Hun fortæller, at det begyndte om morgenen, da de skulle til at begynde Corona-hjemmeskolingen for sønnen: Internettet virkede ikke. Telefonerne var også sat ud af funktion. Og alle tv-kanaler bortset fra militærets var også i sort. De gik ud og så de lange køer foran bankerne for at hæve penge – og køerne til butikkerne for at købe mad. Bankerne var lukket, og ingen vidste, hvornår de ville åbne igen. Militæret har erklæret undtagelsestilstand i foreløbig et år.

——-
I MYANMARS FLYGTNINGELEJRE ER SITUATIONEN UVIST – MAN kan IKKE HOLDE AFSTAND
Danmission støtter baptistkirken og den katolske kirke, som hjælper de internt fordrevne i delstaten Kachin – også i disse corona-tider, mens våbenhvilen helt er opgivet. Samtidig vil den danske regering skære i bistand til Asien.
Sep. 2020
Situationen i Myanmar er svær at overskue – og for omgivelserne er det svært overhovedet at få informationer om, hvad status er i det borgerkrigshærgede land. En ting er dog sikkert: Situationen kan blive væsentlig forværret af, at regeringen med udenrigsminister Jeppe Kofod og udviklingsminister Rasmus Prehn i spidsen vil skære i den danske bistand til Asien.
Derfor er Danmission gået sammen med 14 andre danske ngo’er om at skrive et åbent brev til de to ministre.
– Hvis Danmark trækker stikket til et land som Myanmar, vil det gå udover de mange års langsigtede arbejde med at skabe stabilitet og forebygge konflikter. Sådan lyder advarslen blandt andet i brevet, der skal få ministrene til at få øjnene op for de voldsomme konsekvenser, det vil få, hvis der bliver skåret i bistanden til Asien.
Her arbejder Danmission bl.a. i Myanmar og Cambodja til fordel for nogle af verdens fattigste og mest sårbare menneske.
Endvidere lyder det i brevet:
– Siden 2006 har Danmark bidraget med omkring 600 millioner kroner i udviklingsbistand til Myanmar. Med pengene har danske aktører arbejdet for bedre regeringsførelse, konfliktløsning, klimatilpasning, menneskerettigheder, sundhed, uddannelse og beskæftigelse. For eksempel har den danske støtte resulteret til i, at undervisning i menneskerettigheder nu er blevet en integreret del af nationale pensum for alle jurastuderende i Myanmar.
Årtiers engagement og positive fremskridt står til at gå tabt, hvis Danmark lukker det bilaterale landeprogram. Myanmars problemer er blevet endnu tydelige under covid19-krisen. Stigende arbejdsløshed og faldende efterspørgsel kan få dybe socioøkonomiske konsekvenser for landet. Derfor er der mere end nogensinde brug for vores hjælp.
Myanmar står over for sit andet demokratiske valg i nyere historie, hvilket er et særsyn i Sydøstasien. Danmark har gennem det hidtidige udviklingssamarbejde støttet demokratiske kræfter, der arbejder for at fremme beskyttelse af udsatte grupper og deres rettigheder. Ved at afbryde bistandssamarbejde lukker vi reelt set vores muligheder for løbende bilateral og politiske dialog med Myanmar. Der er meget at miste her, fordi Danmark er et af de lande, der har en stærk position.
Et af de vigtigste indsatsområder er at sikre, at de mest udsatte (heriblandt de mere end 400.000 internt fordrevne) får beskyttelse og adgang til basale rettigheder. På længere sigt skal vi også bane vejen for en værdig tilbagevenden af de omkring en million rohingya-flygtninge i Bangladesh. For at forebygge yderligere forfølgelser af religiøse og etniske mindretal, er det vigtigt, at der kommer et retsopgør, der kan give tiltrængt oprejsning til de mange, der har mistet deres hjem og deres livsgrundlag.
7. juni 2020
Det første tilfælde af corona-smitte i Myanmar blev bekræftet 23. marts. Indtil videre er der registreret 228 tilfælde af Covid-19, heraf er seks døde. Skoler og uddannelsesinstitutioner er lukket, dele af hovedstaden har udgangsforbud – og folk bliver opfordret til så vidt muligt at holde sig indendørs. Det forlyder at 51.250 hjemvendte borgere p.t. er sat i karantæne og bl.a. er indkvarteret på landets skoler. Myanmar har meget begrænset testfaciliteter, og derfor må vi formode, at der ligger store mørketal bag de officielle tal.
Verdensbanken estimerer, at den økonomiske vækst i landet vil falde fra 6,3 procent til 2-3 procent i år. Det vil have stor negativ indflydelse, og ramme befolkningen på levebrødet; coronaen betyder, at mange har svært ved at behold deres arbejde – og dermed står uden indkomst.
Det stigende antal smittede har udløst en bøn om våbenhvile i Myanmar, for at give staten og civilsamfundsorganisationer muligheden for at bekæmpe virussen. Desværre fortsætter kampene i Myanmar og 42 civile er blevet dræbt, mens 71 er sårede og 38 er tilbageholdt (tal fra slut maj 20). Grundet kampene er hundredvis nødsaget til at søge tilflugt i junglen. Omkring 30.000 er blevet fordrevet siden slutningen af marts og har ingen støtte modtaget fra staten, så de er afhængige af lokale og kun begrænsede mængder hjælp fra humanitære organisationer.
Så der er grund til voldsom bekymring, især når man tænker på situationen i de mange flygtningelejre, hvor titusindvis af familier bor med kun en tynd væg af bambusflet imellem sig og uden at kunne vaske hænder. Heldigvis er der fortsat ikke registreret smittede i lejrene. Lejre, der nu kommer under yderligere pres uden mulighed for ekstra hjælp.
Unge frivillige hjælper på hospitalerne
Sundhedssystemet i Myanmar er yderst mangelfuldt og kan på ingen måde håndtere en større pandemi. Derfor er Danmissions partneres arbejde med at oplyse om hygiejne, håndvask og afstand afgørende.
Vores katolske partner har stillet lokaler til rådighed for nogle af de titusindvis af migrantarbejdere, der er tvunget til at vende tilbage til Myanmar og til at gå i karantæne – og den kirkelige paraplyorganisation Myanmar Council of Churches, en mangeårig partner af Danmission, har sendt unge frivillige til hospitalerne for at hjælpe.
Danmissions samarbejdspartnere har måtte udskyde deres normale arbejde for at fokusere på corona-pandemien. Netop partnere er udfordret af at skulle arbejde hjemmefra med dårlige – eller måske slet ingen – internetforbindelser. Derudover bliver arbejdet besværliggjort af, at der er vedtaget et forsamlingsforbud, der betyder, at der ikke må være mere end fem personer samlet på samme sted på samme tid.
Basale behov er truet
Forsamlingsforbuddet påvirker muligheden for at sælge varer på de lokale markeder, og mange familier har allerede mistet deres indkomst. Mennesker, der bor i lejre for internt-fordrevne må ikke længere bevæge sig ud af lejrene og er afskåret fra at tjene penge til basale behov så som mad. Nødhjælpen til lejrene har i flere år været faldene og dækker ikke længere efterspørgslen på mad, hygiejneartikler, sæbe og medicin. I nogle lejre i Kachin har man ikke modtaget madrationer i over en måned.
Danmission og vores partnere – heriblandt baptistkirken og den katolske kirke – hjælper de udsatte børn og deres familier i flygtningelejrene. Vi er i tæt kontakt med alle vores partnere i Myanmar for at finde ud af, hvordan vi kan hjælpe i den særlige situation. Blandt andet samarbejder vi med vores partner KNC, hvis medlemskirker deler basale madvarer ud til familier, så som ris, olie, tørrede ærter og løg – og så de nødvendige hygiejnesæt bestående af masker og håndsprit.
Udsendte
Danmissions udsendte i Asien (dækker både Myanmar, Cambodja, Bangladesh, Indien og Pakistan), Peter Herum, opholder sig stadig i Cambodjas hovedstad Phnom Penh. Han og Danmissions lokalt ansatte arbejder hjemmefra og overholder de særlige forholdsregler for at bremse smitten med corona-virus.
Støt Danmissions vigtige arbejde for verdens fattige
GLIMT FRA ARBEJDET I MYANMAR
Toiletterne i flygtningelejrene i det nordlige Myanmar er et hul i jorden bag et forhæng, og familierne bor klemt sammen med blot et bambusflet imellem sig. Med spredningen af corona-virus kan situationen komme helt ud af kontrol. Danmission og vores partnere i området hjælper de udsatte børn og deres familier. Klik her og kom med på besøg i en af de lejre, som den katolske kirke har oprettet i den konflikthærgede delstat Kachin.