Beirut: En katastrofe i katastrofen

Eksplosionen i Beirut i 2020 forsvinder aldrig. For de tusindvis af libanesere, der har mistet deres kære, de sårede og de hjemløse. Samtidig har freden i Libanon i en årrække været skrøbelig. Den libanesiske befolkning består af mange religiøse grupperinger og er samtidig det land i verden, der huser flest flygtninge målt pr. indbygger.

Danmission arbejder derfor med samarbejdspartnere i landet for både på lange bane at styrke dialog og fredelig sameksistens, men også for at sikre den aktuelle genopbygning af Beirut.

Regionsleder for Danmission i Beirut, Line Ramsdal fortæller om udviklingsarbejdet efter eksplosionen, og hvorfor støtten fra Danmark er så vigtig:

“Støtten er vigtig, så vi kan hjælpe med at genopbygge huse, butikker, skoler og hospitaler – og ikke mindst så vi kan hjælpe folk med at få den rette psykosociale støtte til at bearbejde alle de her frygtelige oplevelser, vi har været igennem”, siger Line Ramsdal.

Hør her Line mere fortælle mere om, hvor stor betydning din støtte har for opbygningen af byen.

Nedenfor dagbog udarbejdet i tiden efter eksplosionen

Tirsdag d. 1. december 20

Det kan være svært at rumme: Det er om få dage fire måneder siden, at Beirut blev ramt af en enorm eksplosion, der på få sekunder i bogstavelig forstand jævnede en tredjedel af byen med jorden. Eksplosionen betød, at mange mistede deres kære, endnu flere blev selv sårede – og 300.000 blev hjemløse.

Indbyggerne oplevede, hvordan deres hjem på et splitsekund blev forvandlet fra almindelige boliger til ruiner overstrøget med sylespidst glas fra de utallige ruder, der blev blæst ind som følge af eksplosionen.

Det er af bl.a. noget af det glas, der er smeltet om – og som nu er blevet til flotte håndlavede perler, som du kan købe her

Du kan se mere om, hvordan perlerne er blevet til her:

Ved at støtte Danmission, støtter du vores samarbejdspartnere, der arbejder på at hjælpe de hjemløse og efterladte i Beirut på fode igen, så de kan få en varm og værdig jul.

Onsdag d. 4. nov. 20

3 måneder er gået, siden Beiruts i forvejen trængte befolkning blev ramt af den ødelæggende eksplosion.

Danmissions samarbejdspartnere arbejder konstant på at hjælpe ofrene. Vinteren nærmer sig, og derfor er det væsentligt at få genopbygget så meget som muligt, så indbyggerne har steder at søge ly for kulden.

Herunder kan du se en video om genopbygningsarbejdet, som Danmission støtter.

Søndag d. 3. okt. 20

Der er gået 2 måneder siden, at Beirut blev ramt af verdenshistoriens 3. største eksplosion.

Danmissions samarbejdspartnere arbejder stadig på højtryk; de yder krisehjælp, uddeler mad, vand og tæpper – og hjælper med noget så håndgribeligt som at genopbygge lejligheder og huse. Det kan du se mere om i videoen her, som vi har modtaget fra Danmissions regionsleder i Mellemøsten og Nordafrika, Line Stange Ramsdal.

Tirsdag d. 8. sep. 20

Der er gået fem uger siden, at indbyggerne i Beirut fik vendt op og ned på deres i forvejen hårdt prøvede hverdag. De seneste opgørelser over ofre for eksplosionen fortæller, at 180 mennesker er døde – og at flere end 6.500 mennesker blev såret i forbindelse med den fatale ulykke.

Flere end 180.000 mennesker har haft behov for at modtage akut nødhjælp i form af mad, beskyttelse og sundhedsydelser.

Samtidig stiger antallet af corona-positive. Det samlede antal bekræftede smittede i Libanon er nu oppe på 11.580, hvorfor landet igen er blevet lukket helt ned i 14 dage. På trods af nedlukningen får nødhjælpen lov til at blive bragt ud til eksplosionens ofre.

Her ses billeder, som vi har modtaget af vores samarbejdspartner i Beirut, MECC.

Torsdag d. 20. aug. 20

Danmissions regionsleder i Mellemøsten og Nordafrika, Line Stange Ramsdal, har sendt følgende rapport fra et af de steder, hvor en af Danmissions tætte samarbejdspartnere uddeler hjælp til Beiruts indbyggere.

Onsdag d. 19. aug. 20

– Vi kan ikke undervurdere, hvor meget forbøn, betyder for Beiruts befolkning især i denne traumatiske situation, siger Danmissions regionsleder i Mellemøsten og Nordafrika Line Stange Ramsdal.

Også derfor er det glædeligt, at de danske biskopper har sendt et brev med overskriften ”Condolence message in solidarity with the Lebanese people” – et solidaritetsbrev – til kirkerne i Libanon. Sammen sender de ti danske biskopper deres støtte, deres medfølelse og deres forbøn til ofrene for eksplosionen i Beirut.

Brevet blev sendt til kirker i Libanon via Det Mellemøstlige Kirkeråd (MECC), der er en af Danmissions samarbejdspartnere. Rådet er en tværkirkelig organisation i Beirut, som folkekirken i flere år har samlet kollektmidler ind til.

Hele brevet kan læses her (det er på engelsk)

Som Folkekirkens Mellemkirkelige Råd skriver, er der flere danske indsamlinger i gang – blandt andet samler vi i Danmission ind til ofrene.
Vær med til at hjælpe ofrene for eksplosionen i Beirut – klik her og læs mere.

Læs mere om den kristne støtteerklæring her her

Nedenfor ses et billede af brevet fra de 10 danske biskopper.


Tirsdag d. 18. aug. 20

Ragnarok. Helvede på jord. Beskrivelserne af eksplosionen i Beirut, hvor 2.750 tons ammoniumnitrat ødelagde Libanons metropol, er utallige.

Der er gået to uger siden, ulykken fandt sted. Hvad der på få sekunder forsvandt – siges at tage årevis at genopbygge. Hvis det overhovedet er muligt at genskabe. For situationen i landet er desperat: De seneste meldinger forlyder, at den politiske uro i landet tager til – og at coronaen nu for alvor har taget sit modbydelige tag på befolkningen i Beirut. Der findes dog ingen officielle tal herfor endnu.

 

Mandag d. 17. aug. 20

Mens anerkendelsen af tragediens opfang i Beirut bliver stadig mere omfattende, og dødstallene stadig stiger, gør vi i Danmission, hvad vi kan, for at samle penge ind til ofrene for eksplosionen.

De, der har mulighed for det, kan i denne uge besøge Danmissions Beirut-café. Den ligger ved Helligaandskirken i København – samme sted som Danmissions traditionsrige sommercafé – Niels Hemmingsensgade 5, 1153 København.

Der er salg af drikkevarer og lækre kager, og overskuddet går til ofrene for eksplosionen i Libanon. Caféen holder åbent fra mandag den 17. til fredag den 21. august fra kl. 11 til 17.

De, der ikke har mulighed for fysisk at besøge Beirut-caféen, kan i stedet drikke en kop kaffe derhjemme – og donere 20 kr. til caféen – og dermed til ofrene for eksplosionen.

Spiser du kage til – koster det 40 kr.

Mobilepay: 91 32 39

Hop evt. ind Danmissions Facebook-side, hvor du kan interagere i opslaget – og drikke kaffe – omend ikke fysisk.

Du kan også se mere i videoen herunder:

 

Søndag d. 16. aug. 20

Danmissions generalsekretær Kristian Sloth har udsendt et skriv til 2000 kirker i Danmark. Heri lyder en opfordring om at huske ofrene for eksplosionen i Beirut ved søndagens bønner i kirken eller i forbindelse med gudstjenestens kollekt. Så vi på den måde kan stå sammen med kirken i Beirut.

Herunder er et uddrag af henvendelsen:

”Danmission og vores partnere yder nødhjælp, hvor vi kan. På nuværende tidspunkt handler det både om at få overblik over det enorme behov, der er for hjælp, og samtidig hjælper vores partnere med at grave mennesker ud af murbrokkerne. Der er intet centralt styret beredskab, men villigheden til at hjælpe er stor.

Der er akut brug for hjælp

Landet står i forvejen midt i en katastrofal krise. Den lokale valuta har mistet 80% af sin værdi, og fattigdommen breder sig hastigt. Regeringen forventer, at 60% af befolkningens levevilkår vil falde under FN’s fattigdomsgrænse, før året er omme. De kæmper med Corona, og der er akut mangel på elektricitet, medicin, mad og benzin. For de fleste i Beirut vil det, der gik tabt ved eksplosionen, ikke blive erstattet. Tusindvis af mennesker går en usikker fremtid i møde.

Derfor er der hårdt brug for hjælp. Danmission og vores partnere yder nødhjælp og hjælper med genopbygningen. Kirkerne spiller en stor rolle i det libanesiske samfund, og rækker i disse dage ud til mange mennesker i nød. De har hårdt brug for vores hjælp, og vi har iværksat en indsamling til fordel for ofrene – støt her og hent materiale her.

Tak, om I vil huske ofrene ved søndagens gudstjeneste i kirkebønnen eller i forbindelse med kollekten.

Mange hilsner,
Kristian Sloth,
Generalsekretær”

Lørdag d. 15. aug. 20

Det er næsten umenneskeligt at tænke på, hvordan de overlevende efter eksplosionen i Beirut skal klare sig. Alt mangler i landet, der i forvejen var præget af en længerevarende politisk uro, en stor økonomisk krise og en truende corona-pandemi.

Danmission har god kontakt med alle vores samarbejdspartnere i området – og der arbejdes i døgndrift på at få et overblik over, hvem der har brug for hvad, hvorefter forskellige partnere hjælper med genopbygning og uddeling af alt fra mad til værnemidler mod Covid-19.

I DR-radioudsendelsen ”Libanons sidste chance”, Verden ifølge Gram, kan du høre om situationen i landet. Lyt med her.

Fredag d.14. aug. 20

Danmission har sendt de første penge af sted til ofrene i Beirut. Vi gør god brug af, at vi har et stort netværk i Libanon blandt andet takket været vores mangeårige samarbejde med seks partnerorganisationer. De er til stede – og danner et overblik over, hvem der har brug for hvad.

Via støtte fra Danmission uddeler de bl.a. mad og rent drikkevand, hjælper med at genopbygge de ødelagte huse og giver akut krisehjælp.

Der er i den grad brug for støtte. Tabstallene stiger stadig – og det forlyder, at det er længe siden, at man sidst fra officiel side har ledt efter ofre under de sammenstyrtede bygninger.

Vær med til at gøre en forskel – støt ofrene for eksplosionen i Beirut.

Danmissions partnere er blandt andet med til at stå for at organisere hold af frivillige, der drager til Beirut fra hele Libanon for at hjælpe til med at rydde op i gader og stræder, de har ikke professionelle maskiner eller traktorer – men drager afsted med fejekoste og spande. Derudover går de rundt i de ødelagte hjem i ruinerne og forsøger at hjælpe de efterladte med alt fra at fjerne glasskår til at få noget at spise.


Torsdag d. 13. aug. 20

Dødstallene stiger – og håbet for at finde overlevende i ruinerne svinder drastisk. 170 har mistet livet, 6000 er sårede, 300.000 er hjemløse. Alle tallene er cirkatal; ingen har det fulde overblik. Hverken over det – eller nogle af de andre kolossale konsekvenser af eksplosionen i Beirut.

Danmissions samarbejdspartnere forsøger konstant at få styr på, hvordan de bedst muligt kan hjælpe byens befolkning. Mange har søgt væk fra byen, hvor bygninger kan kollapse hvert øjeblik. Mens de, der ikke er kommet væk – de efterladte i byens ruiner – mangler stort set alt: Mad, tøj, rent drikkevand, medicin, nogle at tale med.

Selvom de efterladte måske kan komme væk fra byen, er paradokset for dem stort: Hvis de forlader deres ødelagte hjem, for at få hjælp til at finde et andet sted at være – eller for at hjælpe andre – risikerer de, at uvelkomne gæster kommer og plyndre, hvad der måtte være tilbage i deres raserede boliger. Så har de vitterlig ingenting. Det er let at få adgang til det, der engang var helt almindelige boliger; der findes ingen døren – ej heller vinduer – i de huse, der står tilbage i den gamle bydel, hvor eksplosionens trykbølger udløste mest skade. Omvendt er det livsfarligt at blive tilbage i bygningerne, der er i fare for at styrte sammen.

 

 

Onsdag d. 12. aug. 20

Hiroshima og Nagasaki har printet sig ind i menneskehedens fælles historiske hukommelse. Og med Beirut-eksplosionen er vi blevet vidner til endnu en menneskeskabt tragedie. Verdens tredje kraftigste eksplosion, der ramte havnen – hjertet – af Beirut har enorme konsekvenser.

– Vi er alle stadig i chok og må leve med et kollektivt traume, siger Danmissions Line Stange Ramsdal, der er regionsleder i Mellemøsten og Nordafrika.

Hun er fotografen bag billederne af byen herunder:

 

Tirsdag d. 11. aug 20

Det er næsten ikke til at forstå. For en uge siden stod Beirut som en almindelig by i Libanon – dog i svære vilkår: Med økonomiske problemer. Med politiske spændinger. Med flygtninge-krise. Med corona-pandemi. Men på sekunder fik byens indbyggere endnu et tung åg at bære: Verdens tredje kraftigste eksplosion ramte byen. Endnu er tabstallene ikke gjort op. Familier leder stadig efter savnede.

Danmission har seks samarbejdspartnere i byen, bl.a. den interreligiøse organisation Adyan, der blev grundlagt i 2006 af medlemmer fra både kristne og muslimske trosretninger. Adyan er en uafhængig organisation, som tilbyder forskellige uddannelses- og oplysningsprogrammer. Alt sammen med formålet at bevare freden via dialog.

Adyan har formuleret bønnen på billedet – med en opfordring om at bede den netop i dag, på ugedagen for eksplosionen i Beurit, på det eksakte tidspunkt for ulykken kl. 17:06.

 

Mandag d. 10. aug. 2020

Mens mange stadig er savnede, og tabstal gøres op, efter den voldsomme eksplosion på havnen i Beirut, forsøger libaneserne at stå sammen og hjælpe hinanden. Efter 16 års borgerkrig har de en på mange måder umenneskelig rutine i netop at hjælpe hinanden med behandling af sårede og gennemførsel af oprydningsarbejde i store målestoksforhold.

Et af de steder, hvor oprydningsarbejdet er i fuld gang er hos Danmissions tætte samarbejdspartners Near East School of Theology (NEST), der siden 1832 har uddannet præster og lægfolk til evangeliske kirker i Syrien, Palæstina, Egypten og Libanon. Skolen spiller en vigtig rolle som videnscenter, brobygger og i den evangeliske kirkes overlevelse i Mellemøsten – men deres bygning er nu mere ødelagt, end den blev under borgerkrigen. Herunder ses studerende, der hjælper med at rydde op på et kontor.

Oprydningsarbejdet har taget mange dage og alle hjælper til. Fra NEST er rektor og professor George Sabra overvældet over de mange henvendelser, som skolen har modtaget.

“Jeg er utrolig rørt over jeres sympati, bekymring og støtte,” skriver han til Danmission. Herunder er billeder fra Near East School of Theology.

Havnen i Beirut er fuldstændig ubrugelig, og det får store konsekvenser, for det er den primære forsyningsvej af varer. Ikke kun til befolkningen i Libanon, men også til nødhjælp til Syrien.

”Eksplosionens indvirkning på Libanon rækker langt ud over skader på bygninger og ejendomme. Beiruts havn er fuldstændig udryddet på grund af eksplosionen, og havnen var ellers det sted, hvor al import blev opbevaret. Importvarer som Libanon har behov for i denne svære tid, hvor der i forvejen er økonomisk krise og corona-pandemi. Kornlagre, medicin, medicinsk udstyr og mad er alt sammen totalskadet efter eksplosionen. Og havnen vil ikke kunne blive benyttet i nær fremtid. Det libanesiske folk og alle, der bor i dette land, står overfor yderligere lidelser på grund af denne horrible begivenhed,” skriver George Sabra.


Søndag d. 9. aug. 2020

Det er søndag.
Verden over vil de kristne samfund bede for Beirut. For ofrene. For freden.

To af de bønner, som dansktalende kan gøre brug af, er disse to, der er skrevet til lejligheden af Danmissions seniorkonsulent Agnete Holm. Hun har et indgående kendskab til Mellemøsten og Beirut, da hun til daglig arbejder med kirker, teologi og dialog i Mellemøsten og Asien. Derudover er Agnete Holm hjælpepræst i Helligaandskirken på Strøget i København.

Herre
Vi beder dig om at velsigne Beirut.
Vogt over byens børn, kvinder og mænd.
Vejled Libanons ledere og giv landet fred.
Må Libanon igen blive et sted,
hvor enheden råder i mangfoldigheden.
Og hvor alle lærer at ære hinanden som din skabelse.
Det beder vi om i Jesu navn.
Amen.

Herre
Vi beder dig om at høre råbet fra Beirut.
”Er du ligeglad med om vi går under?”
Hør dine børn og kom dem i møde for at stilne stormen.
Skjul ikke dit ansigt for de sørgende og nødstedte i Beirut.
Men vis dem din nåde og barmhjertighed.
Giv udholdenhed og visdom til kirkerne i Libanon,
der træder ind i de nødstedtes smerte og lidelse.
Hjælp os alle med at bære med i bøn og omsorg.
Vær du vores kilde til håb og styrke.
Det beder vi om i Jesu navn.
Amen.

Foto: MECC - The Middle East Council of Churches


Lørdag d. 8. aug. 2020

Som frygtet stiger tabstallene fra tirsdagens voldsomme eksplosion i Beirut. I skrivende stund har ulykken kostet 158 personer livet og såret mindst 6.000 personer. Men flere ofre kommer til. I kølvandet på eksplosionen breder frustrationen sig: Hvordan kunne eksplosionen af 2750 ton ske?

Vreden over styret og regeringen er til at tage at føle på for indbyggerne i Libanons raserede hovedstad.Vestlige medier fortæller enslydende historier om sammenstød mellem utilfredse demonstranter og militæret. Den kristne premierminister har lovet at se på muligheden for at udskrive valg i landet i nærmeste fremtid.

Libanon var et fredeligt land uden krig siden 1990. Men freden er skrøbelig: Ud over at befinde sig i en dyb økonomisk krise, nu kombineret med corona-pandemien, består den libanesiske befolkning af hele 18 forskellige religiøse grupperinger, hvoraf de største er shiamuslimer, maronitter og sunnimuslimer; hertil kommer græsk-ortodokse, drusere og armenske kristne.
Der er utrolig mange forskellige interesser, der skal varetages i landet, der også huser det største antal flygtninge målt per indbyggere på verdensplan. Derfor arbejder Danmission intenst i landet med udgangspunkt fra Beirut for netop dialog og fredelig sameksistens.

Hurtigst muligt skal det vigtige arbejde med at forebygge ulmende konflikter og stridigheder igang igen – når kontoret er klar til at blive brugt igen. Som det ses på billederne nedenfor, er kontoret lige nu ubrugeligt efter eksplosionen – men Gudskelov blev ingen ansatte ramt af glasskårene.

 

Fredag d. 7. aug. 2020

Det er dagene derpå for befolkningen i Beirut. Herunder også for Danmission og vores seks samarbejdspartnere i Beirut. Det begynder at gå op for libaneserne – og for os andre – hvad der egentlig er sket. Dødstallene og antallet af savnede og sårede stiger stadig.

Damission har et mangeårigt engagement i Beirut. Gudskelov er ingen af vores udsendte og lokale medarbejdere kommet fysisk til skade, selvom flere af dem var tæt på havnen i Beirut, da eksplosionen fandt sted. Men de materielle ødelæggelser er omfattende.

I morges i P3 beskrev Danmissions regionsleder i Mellemøsten og Nordafrika, Line Stange Ramsdal, situationen i Beirut med ordene:

“Byen er jævnet med jorden fysisk og mentalt.”

Hun er en af de 300.000, der ikke kan gøre brug af sit hjem efter den voldsomme eksplosion i tirsdags, simpelthen fordi hendes lejlighed er ødelagt af utallige stykker splintret glas.

Netop fordi hendes hjem er ubeboeligt, er hun selv søgt uden for byen. Dertil kommer, at der mange steder i Beirut nu er frygt for nedstyrtninger og sammenfald af bygninger.

Hør eller genhør interviewet på P3 med Line Strange Ramsdal. Det begynder 1 time og 21 min. inde i programmet

 

Torsdag d. 6. aug. 2020

“Man vågner med hjertebanken og tårer i øjnene, fordi man tænker på alt det, der er sket, og alle de mennesker, der er døde og alle dem, der er sårede… Og alle de huse, der er blevet fuldstændig ødelagt…”, beskrivelsen kommer fra Leila Jisr, der er en af Danmissions medarbejdere i Beirut.

Emnet er – naturligvis – Beirut.

Tallene taler sit tørre sprog: I skrivende stund (6. aug. 2020) er mindst 135 døde, ca. 5000 er såret, og det skønnes, at op mod 300.000 mennesker kan være blevet hjemløse

Leila Jisr fortæller, at libaneserne hjælper hinanden pr. refleks. Den hårdtprøvede befolkning ventede derfor heller ikke på myndighedernes anbefalinger, før de gik i gang med oprydningsarbejdet efter eksplosionen i tirsdags.

Ud over at bo i den raserede by, arbejder hun på Danmissions kontor i Beirut – et kontor, der nu er uden vinduer og døre. Leila Jisr mærkede eksplosionen på nærmeste hold og giver i et interview med Radio4Morgen en status på situationen i byen.

Hør eller genhør interviewet her. Det begynder 10 minutter inde i programmet.

Fra chok til vrede

Flere medier fortæller, at chokket er ved at fortage sig for i stedet at blive til vrede, samtidig med at ingen kan være i tvivl om, at der er et enormt behov for akut hjælp til befolkningen i Beirut.

En af vores libanesiske samarbejdspartnere bekræfter dette. Også deres kontor blev ødelagt af eksplosionen, og de forsøger at komme på foged igen. Der er hårdt brug for økonomisk støtte udefra, men det er vigtigt at huske:

”Alle de lande, der gerne til støtte Libanon og det libanesiske folk, skal være klar over, at årsagen til eksplosionen skal findes i en korrupt regering – den er en del af problemet og ikke løsningen”, lyder det.

Et kollektivt traume

Line Stange Ramsdal, Danmissions regionsleder i Mellemøsten og Nordafrika (MENA), som også er bosat i Beirut, fik raseret sit hjem – men overlevede, fordi hun ikke sad i sin stue, hvor vinduerne blev blæst ind af det voldsomme lufttryk fra eksplosionen.

Billederne viser, hvordan hendes lejlighed så ud umiddelbart efter eksplosionen.

 

Line Strange Ramsdal sender følgende hilsen:

“Tusind tak for alle de utrolig mange kærlige og omsorgsfulde beskeder, jeg har modtaget de seneste dage! Det er svært at beskrive, hvad vi går igennem i Libanon. Det er hjerteskærende, uhyggeligt og ubegribeligt! Jeg priser mig lykkelig for, at jeg og mine nærmeste er uskadte, men sørger over alle de, som ikke er. Over de som har mistet, både deres hjem og ikke mindst deres elskede. Vi vil alle bære dette kollektive traume med os!

Fælles for alle i Beirut lige nu, er at alle er berørte. Og i Libanon er der for flertallet ingen hjælp at hente. Landet er i forvejen midt i en katastrofal krise. Den lokale valuta har mistet 85% af dens værdi, og fattigdommen breder sig lynhurtigt. Corona-tallene stiger, og der er akut mangel på elektricitet, medicin, mad og benzin. For de fleste i Beirut vil dét, der gik tabt ved eksplosionen, ikke blive erstattet. Halvdelen af Beirut anses for at være ødelagt, og omkring 300.000 mennesker – inkl. mig selv og mange af mine venner og bekendte – er uden et hjem.”

 Onsdag d. 5. august 2020

Eksplosion i Libanons hovedstad Beirut kommer som endnu et onde oveni det i forvejen virkelig hårdt plagede land. Den voldsomme eksplosion kaldes allerede nu i sig selv for en kæmpe katastrofe. Tusindvis er såret – og dødstallet er ikke gjort op endnu; der ledes stadig efter overlevende mellem murbrokker og sammenstyrtede bygninger. Det skønnes, at cirka en tredjedel af Beirut er ødelagt.

Også i Danmission er vi meget berørte af situationen. Trods det, at vores udsendte og lokale medarbejdere var tæt på åstedet, er ingen af dem kommet fysisk til skade. Gudskelov. Men de materielle skader er omfattende, og endnu har vi ikke det komplette billede.

Vores seks samarbejdspartnere, der har kontor i Beirut fortæller om, hvordan deres bygninger er medtaget efter eksplosionen. De fleste steder er døre og vinduer blæst helt væk, og medarbejderne understreger at de er i chok, men taknemmelige over at være i live. Et eksempel på ødelæggelserne er Near East School of Theology (NEST), der siden 1832 har uddannet præster og lægfolk til evangeliske kirker i Syrien, Palæstina, Egypten og Libanon. Skolen spiller en vigtig rolle som videnscenter, brobygger og i den evangeliske kirkes overlevelse i Mellemøsten – men deres bygning er nu mere ødelagt, end den blev under 15 års borgerkrig. Også Danmissons eget kontor i Beirut er fyldt med splinter af glas fra vinduerne, der er blæst ud – eller rettere ind – af lufttrykket fra eksplosionen.

Det betyder, at der er akut brug for hjælp. Der er behov for forbøn for ofrene i Libanon – men også for økonomisk støtte, så Danmissions og vores partneres arbejde hurtigst muligt kan kom i gang igen, således at Danmissions vigtige arbejde for bl.a. fredelig sameksistens og dialog i den skrøbelige region kan fortsætte.

Du kan støtte Danmissions arbejde i Libanon her

Du kan læse mere  om vores arbejde i Libanon her

Tirsdag d. 4. aug. 2020

Det er aften. Der er sket en stor eksplosion i Beirut. I eller nær havnen. Der er intet overblik over omfanget af hverken menneskelige eller materielle skader. Danmission har kontor i byen – og et tæt samarbejde med i alt seks partnere i Beirut.

Vi kan Gudskelov udsende følgende meddelelse på vores digitale platformen:

“Status på Danmissions udsendte og lokale medarbejdere efter den voldsomme eksplosion: Trods det, at de var tæt på åstedet, er ingen kommet til skade. Der er kun tale om materiel skade. Vores tanker går til alle, der er berørte.”

Du kan støtte Danmissions arbejde i Libanon her

Du kan læse mere  om vores arbejde i Libanon her

Herunder kan du læse om, hvad corona-pandemien betyder for Danmissions øvrige arbejde i Mellemøsten.

Den største frygt er virusudbrud i flygtningelejrene

Danmissions partnere i Mellemøsten gør, hvad de kan for hjælpe de mest udsatte under corona-krisen.

23. juli 2020

Mellemøsten er hårdt ramt af corona-virus, og det er Danmissions partnere og projekter i Libanon, Syrien, Jordan, Egypten og Irak også. Myndighederne har lukket skoler, banker, butikker osv. I Jordan er der indført egentlig undtagelsestilstand.

Ikke alle områder er lige hårdt ramt – men flere steder stiger smitteantallet nu hurtigt. 1. juli blev der åbent for indrejser til Libanon – siden er antallet af coronasmittede steget drastisk med mellem 50 til 100 om dagen, hvor der før var mindre en 10 tilfælde dagligt. Nu lyder tallet på 2500 smittede og 40 døde i alt. Men 900 er lige nu registrerede syge og 60 er i kritisk tilstand. Landet har 6 millioner indbyggere.

Det er ikke obligatorisk at opholde sig i karantæne ved ankomst til landet, og det medfører stigningen i spredningen af virussen – særligt i de tætbeboede landsbyer. Derudover betyder den økonomiske situation, at der er mange timer hver eneste dag uden el. Det går ud over blandt andet vejbelysning og trafiklys – og så patienter på landets hospitaler. Her påvirker de mange strømafbrydelser de ansatte på en måde, så de har svært ved at udføre deres sædvanlige funktioner. Mange operationsstuer er således helt lukket, indtil der kommer bedre vilkår, ganske enkelt fordi der mangler strøm og ressourcer.

Frygten er, at Covid-19 rammer flygtningelejrene i landet. Her lever mennesker side om side under trange kår – og uden muligheder for at tage de gængse forholdsregler mod corona med værnemidler.

Det store MEN er flygtningelejrene

Den største frygt er derfor et decideret virusudbrud i lejrene, hvor det er umuligt at holde afstand til hinanden – og hvor fattigdommen er konstant stigende. Den første kontamination i en palæstinensisk lejr er blevet registreret i uge 18.

De mange syriske flygtninge i regionen er særligt udsatte. Forholdene er dybt foruroligende i flygtningelejrene i regionen – ikke mindst i Syrien, hvor ti års borgerkrig har smadret sundhedssystemet, og myndighederne ikke er i stand til at løfte opgaven med at bremse smitten. Alene i Libanon lever 1,5 millioner syriske flygtninge.

Danmissions partnere i Egypten er også i corona-mode

Også i Egypten har Covid-19 forandret Danmissions arbejde og den måde, som vi arbejder sammen med partnerne på. Landet har flere end 89.000 registrerede tilfælde af corona-smittede. Situationen i landet er meget vanskelig, især fordi hverken økonomien eller kapaciteten i sundhedsvæsenet er rustet til at modtage det konstant stigende antal Covid-19-tilfælde.

Gudskelov har Danmissions partnere været hurtige til at tilpasse deres energi til at bekæmpe corona-pandemien i Egypten. Her er midlerne blandt andet rengøring af bygninger og transportmidler og børneaktiviteter med superhelte og masker.

Læs mere om, hvad Danmission gør konkret i Egypten her

Hver 4. libaneser lever under fattigdomsgrænsen

I Libanon er den økonomiske situation, som i forvejen var dårlig på grund af revolutionen, der begyndte i oktober, blevet værre. Fattigdommen er steget, og arbejdsløsheden er nu på 30 %. Mere end 25 % af libanesere lever under fattigdomsgrænsen. Samtidig ses en voldsomt stigende inflation. Den lokale valuta har mistet 80 % af sin værdi under corona-krisen.

Staten lover finansielle pakker til de hårdest ramte, men det er endnu ikke blevet gennemført – og aktivister arbejder på at indsamle fødevare, hygiejneartikler og tøj og distribuere til familier i nød.
Danmissions arbejde i Libanon var allerede før corona-krisen berørt pga. oktober-oprøret, hvor den gamle regering valgte at stå af.

På grund af stigende protester og vejlukninger blev mange af Danmissions aktiviteter aflyst eller flyttet. Vi holder tæt kontakt til vores partnere, der arbejder hårdt for at tilpasse arbejdet til Covid19-krisen. De hjælper med at indsamle fødevare og hygiejneartikler samt oplyser om, hvordan man undgår smitte. Vores kirkepartnere er også begyndt at tilpasse deres aktiviteter, blandt andet ved at lave indsamlinger for at kunne uddele hygiejnesæt. Alt sammen så vi sammen kan være med til at forebygge spredningen af Corona-smitte.

Danmissions mangeårige samarbejdspartner, præst Hadi Ghantous, lever i Libanon – her kan læses et interview med ham om, hvordan han ser på situationen i landet

I Syrien syr kirkens folk masker

I Den Kristne Dal i Syrien tager den græsk-ortodokse kirkes feltarbejdere stadig rundt og passer på de allerdårligst stillede gamle i området. De ældre er blevet efterladt af deres familier, fordi de har været for svagelige til at følge med, da familierne måtte flygte på grund af krig og ødelæggelse. For at feltarbejderne kan udføre deres arbejde hos de gamle så forsvarligt som muligt, syr kirkens folk masker.

30 unge har meldt sig som frivillige “hjemmehjælperne”, der deler sæbe ud og fortæller de ældre om, hvad de kan gøre for at mindske risikoen for at blive smittet. For ingen af de opgaver kan myndighederne løfte.

Hjælp de frivillige i Den Kristne dal

Syriske frivillige syr masker og koordinerer indsatsen

Børnecentrene i Syrien, som Danmissions driver sammen med vores partner FDCD, holder lukket som andre institutioner. Konsekvenserne for børnene, som lider under krigstraumer, er voldsomme. Og jo før vi får styr på coronaen, jo før kan centrene blive genåbnet til gavn for børnene og deres familier. Derfor er FDCD gået i gang med at skaffe hygiejne-artikler og fremstille informationsmateriale.

Samtidig prøver vi at finde veje, så noget af det almindelige arbejde kan fortsætte, og vi har fokus på, hvordan vi kommer godt i gang, når situationen igen er normal.

GLIMT FRA ARBEJDET I MELLEMØSTEN

Gud har skabt os mennesker til fællesskab. Også under Corona-pandemien er følgeskabet mellem kirker og mellem kristne helt afgørende. Hvordan Danmission og vores partnere i Mellemøsten følges ad, når kriser banker på kirkens dør, har udsendte i Jordan, teologen Ekkardt Sonntag, gjort sig mange tanker om i dette interview:

Læs interviewet her

Trods virus fortsætter kirkens feltarbejdere i Den Kristne Dal i Syrien med at være der for de allermest udsatte gamle. I denne beretning møder vi Josleen, som er en af kirkens frivillige “hjemmehjælpere” og Nazirah, som ikke har andre end Josleen til at hjælpe sig.

Læs hele historien her