Den største frygt er virusudbrud i flygtningelejrene

Danmissions partnere i Mellemøsten gør, hvad de kan for hjælpe de mest udsatte under corona-krisen.

19. maj 2020

Mellemøsten er hårdt ramt af corona-virus, og det er Danmissions partnere og projekter i Libanon, Syrien, Jordan, Egypten og Irak også. Myndighederne har lukket skoler, banker, butikker osv. I Jordan er der indført egentlig undtagelsestilstand, og i Libanon er der udgangsforbud fra kl. 19 til kl. 5.

Ikke alle områder er lige hårdt ramt – f.eks. er der i Libanon officielt kun døde 22 af Covic-19, mens 688 er syge – hvilket er temmelig lavt i forhold til, at landet har 4,5 mio. indbyggere. Talene stammer fra begyndelsen af maj 2020. Men frygten er, at sygdommen rammer flygtningelejrene i landet. Her lever mennesker side om side under trange kår.

Grunden til, at Libanon har så relativt få corona-smittede kan være, at beboerne siden 27. februar har levet med en række restriktioner: Ud over udgangsforbud om aften og natten er skoler og alle forretninger lukket, med udtagelser af supermarkeder og apoteker, hvor kunderne får taget temperatur – og det er obligatorisk at bære maske og handsker under indkøb. Derudover arbejder libaneserne hjemmefra – og det er kun tilladt at køre i sin bil tre gange om ugen (det veksler mellem lige og ulige dage – og er forbudt om søndagen).

Det store MEN er flygtningelejrene

Men – der er et men. Det er kun i 80 procent af landet, at reglerne bliver overholdt, fordi det er svært at indføre restriktionerne i flygtningelejre og i nogle landsbyer.

Den største frygt er derfor et decideret virusudbrud i lejrene, hvor det er umuligt at holde afstand til hinanden – og hvor fattigdommen er konstant stigende. Den første kontamination i en palæstinensisk lejr er blevet registreret i uge 18.

De mange syriske flygtninge i regionen er særligt udsatte. Forholdene er dybt foruroligende i flygtningelejrene i regionen – ikke mindst i Syrien, hvor ti års borgerkrig har smadret sundhedssystemet, og myndighederne ikke er i stand til at løfte opgaven med at bremse smitten.

Hver 4. libaneser lever under fattigdomsgrænsen

I Libanon er den økonomiske situation, som i forvejen var dårlig på grund af revolutionen, der begyndte i oktober, blevet værre. Fattigdommen er steget, og arbejdsløsheden er nu på 50 %. Mere end 25 % af libanesere lever under fattigdomsgrænsen. Samtidig ses en stigende inflation.

Staten lover finansielle pakker til de hårdest ramte, men det er endnu ikke blevet gennemført – og aktivister arbejder på at indsamle fødevare, hygiejneartikler og tøj og distribuere til familier i nød.

Danmissions arbejde i Libanon var allerede før corona-krisen berørt. Et oprør begyndte i oktober 2019, og den gamle regering valgte at stå af. På grund af stigende protester og vejlukninger blev mange af Danmissions aktiviteter aflyst eller flyttet. Vi holder tæt kontakt til vores partnere, der arbejder hårdt for at tilpasse arbejdet til Covid19-krisen. De hjælper med at indsamle fødevare og hygiejneartikler samt oplyser om, hvordan man undgår smitte. Vores kirkepartnere er også begyndt at tilpasse deres aktiviteter, blandt andet ved at lave indsamlinger for at kunne uddele hygiejnesæt. Alt sammen så vi sammen kan være med til at forebygge spredningen af Corona-smitte.

Danmissions mangeårige samarbejdspartner, præst Hadi Ghantous, lever i Libanon – her kan læses et interview med ham om, hvordan han ser på situationen i landet

I Syrien syr kirkens folk masker

I Den Kristne Dal i Syrien tager den græsk-ortodokse kirkes feltarbejdere stadig rundt og passer på de allerdårligst stillede gamle i området. De ældre er blevet efterladt af deres familier, fordi de har været for svagelige til at følge med, da familierne måtte flygte på grund af krig og ødelæggelse. For at feltarbejderne kan udføre deres arbejde hos de gamle så forsvarligt som muligt, syr kirkens folk masker.

30 unge har meldt sig som frivillige “hjemmehjælperne”, der deler sæbe ud og fortæller de ældre om, hvad de kan gøre for at mindske risikoen for at blive smittet. For ingen af de opgaver kan myndighederne løfte.

Hjælp de frivillige i Den Kristne dal

 

Syriske frivillige syr masker og koordinerer indsatsen

Børnecentrene i Syrien, som Danmissions driver sammen med vores partner FDCD, holder lukket som andre institutioner. Konsekvenserne for børnene, som lider under krigstraumer, er voldsomme. Og jo før vi får styr på coronaen, jo før kan centrene blive genåbnet til gavn for børnene og deres familier. Derfor er FDCD gået i gang med at skaffe hygiejne-artikler og fremstille informationsmateriale.

Samtidig prøver vi at finde veje, så noget af det almindelige arbejde kan fortsætte, og vi har fokus på, hvordan vi kommer godt i gang, når situationen igen er normal.

Udsendte

Som følge af corona er Danmissions udsendte i Mellemøsten rejst hjem. Alle Danmissions lokalt ansatte arbejder hjemmefra.

GLIMT FRA ARBEJDET I MELLEMØSTEN

Gud har skabt os mennesker til fællesskab. Også under Corona-pandemien er følgeskabet mellem kirker og mellem kristne helt afgørende. Hvordan Danmission og vores partnere i Mellemøsten følges ad, når kriser banker på kirkens dør, har udsendte i Jordan, teologen Ekkardt Sonntag, gjort sig mange tanker om i dette interview:

Læs interviewet her

Trods virus fortsætter kirkens feltarbejdere i Den Kristne Dal i Syrien med at være der for de allermest udsatte gamle. I denne beretning møder vi Josleen, som er en af kirkens frivillige “hjemmehjælpere” og Nazirah, som ikke har andre end Josleen til at hjælpe sig.

Læs hele historien her