Sådan støtter vi i Syrien

Sådan støtter vi i Syrien

I 5 nætter sov Eleanor og hendes familie på badeværelset, mens kampene rasede udenfor. Det lykkedes dem at flygte til det kristne område Wadi al-Nasara, hvor Eleanor kommer på kirkens aktivitetscenter, som støttes af Danmission.

”Jeg hader at være barn. Jeg ville ønske, jeg var ældre, så jeg kunne arbejde og hjælpe min familie. Barndom er en tung byrde,” siger 12-årige Eleanor og forsætter:

”Jeg glæder mig til at blive ældre. Jeg håber, jeg kan fortsætte min skole. Så vil jeg arbejde hårdt i skolen, så jeg kan finde et godt job og hjælpe min far.”

Hun er én af de 12 millioner syrere, der er på flugt. Flere end 210.000 mennesker er blevet dræbt og alle ressourcer i Syrien er opbrugt. Der er AKUT behov for mad, tæpper, medicin, brændstof og husly. Danmission arbejder inde i Syrien. Her uddeles nødhjælp gennem et stærkt, lokalt netværk.

STØT FLYGTNINGE I SYRIEN 

Eleanor er vokset op i Syriens tredjestørste by, Homs, i den vestlige del af landet. Inden krigen boede her både sunnimuslimer, alawitter og kristne i byen. Hendes familie, der tilhører den kristne minoritet, boede i en lejlighed i kvarteret Al-Hamedia.

Uden mad og drikke

”Jeg husker tydeligt, den nat kampene nåede til vores by. Grupper af bevæbnede mænd invaderede gaderne, og lyden af skud og eksplosioner omringede os”, siger Eleanor.

Kvarteret havde været relativt uberørt af de kampe, der havde stået på i andre dele af byen i næsten ni måneder. Men det blev der med ét vendt op og ned på.

”Det blev ved uafbrudt i fem dage, hvor vi ikke kunne forlade vores lejlighed. Det er de værste dage i mit liv. Vi troede, vi skulle dø. Der var hverken vand eller elektricitet, vi løb tør for mad og brændstof til at varme op med. Om natten sov vi i badeværelset for at beskytte os mod kampene.”

Dækkede deres ansigter

Ved solopgang den sjette dag stoppede kampene pludseligt. Gaderne rungede af stemmer, der beordrede alle ud af husene. Eleanor og hendes mor og søstre dækkede sig til, så kun deres øjne kunne ses.

”Der var bevæbnede mænd med langt skæg overalt, og de gennemsøgte hver en krog i vores hus. Så snart de forlod os, gav min far os besked på at pakke vores allermest nødvendige ting. Vi tog ikke ret meget med, for vi var sikre på, vi snart ville komme tilbage.”

Det er nu fire år siden. Eleanor er fjern i blikket, mens hun fortæller.

Familien kørte til Wadi al-Nasara, hvor Danmission støtter nødhjælpsarbejdet, 30-40 kilometer vest for Homs. De kendte ikke nogen i området, men havde hørt, det skulle være sikkert for kristne.

Nye venner

”Alting var nyt for mig. Jeg havde ingen venner, og mine søstre og jeg gik næsten ikke ud. Men en søndag i kirken, fortalte præsten om en aktivitetsklub for børn. Jeg havde slet ikke lyst til at tage derhen, men min mor pressede på.”

Eleanor fortæller, hvordan børnecenteret satte tiltrængte farver på hendes hverdag. Bogstaveligt talt:

”Der var så fint i centeret med glade farver over det hele, der fik alle til at smile. Den første dag fik jeg tre nye venner. De er mine bedste venner i dag.”

Eleanor smiler og peger på nogle børn, der sidder og tegner ved bordet ved siden af.

”Jeg har vænnet mig til livet her nu. Når jeg ikke går i skole, går jeg ture med mine venner og læser eventyr. Men jeg er altid bekymret for, hvad der vil ske. Jeg er bange for at miste min familie og mine venner. Jeg ville ønske, ingen børn skulle vokse op i krig. Den har taget glæden og entusiasmen fra mig, og om natten har jeg mareridt om blod og våben,” siger den 12-årige pige og tager en dyb indånding inden, hun forsætter:

”Jeg håber, krigen snart stopper. Men det er umuligt at vide, hvad der vil ske, og umuligt at planlægge en fremtid.”

FAKTA

Flere end 20.000 flygtninge er kommet til Wadi al-Nasara siden krigens begyndelse for over 4 år siden. Fra de første familier ankom, har kirken arbejdet på højtryk for at skaffe husly og nødhjælp til de mange fordrevne. Landsbyerne mangler arbejdspladser og basale ting som mad og elektricitet, og det er med til at skabe spændinger mellem de lokale og flygtningene.

Et aktivitetscenter for børn er et af kirkens initiativer for at bygge bro mellem mennesker på tværs af religiøse skel og mellem flygtningene og de lokale.

Danmission støtter kirkens arbejde i Wadi al-Nasara.

STØT FLYGTNINGE I SYRIEN

 

 

 

Fakta