Sådan støtter vi i Syrien

Sådan støtter vi i Syrien

62-årige Samira er forfulgt og på flugt inde i Syrien. Hendes bror og nevø blev skudt for øjnene af hende, fordi de er kristne. Samira befinder sig nu i den kristne dal, hvor Danmission støtter hjælpearbejdet.

Samira er blot én af de 12 millioner syrere, der er på flugt. Flere end 210.000 mennesker er blevet dræbt. Alle ressourcer i Syrien er opbrugt, og der er AKUT behov for mad, tæpper, medicin, brændstof og husly. Danmission arbejder inde i Syrien. Her uddeles nødhjælp gennem et stærkt, lokalt netværk.

”De islamistiske militser tog os som gidsler og sagde: I kan få lov at leve, hvis I fornægter Jesus Kristus. Vi nægtede, og så skød de min bror og hans søn,” fortæller 62-årige Samira om da hendes hjemby Idlib i Syrien blev overtaget af bevæbnede grupper. Hun er nu flygtet til den kristne dal, Wadi al-Nasara, hvor Danmission støtter kirkens arbejde med flygtninge.

STØT DANMISSIONS ARBEJDE I SYRIEN

”Vi var rædselsslagne, da de indtog byens gader. De opsøgte de kristne familiers huse, de skød og dræbte dem, der ikke ville fraskrive sig den kristne tro,” siger Samira, der også selv blev stillet dette ultimatum. Hun og hendes familie nægtede, og prompte dræbte de militante islamister hendes bror og brorens søn.

Samira undgik døden, men: ”De skød dem, og så tvang de mig til at grave deres grav med mine bare hænder. Jeg kan ikke beskrive den sorg jeg følte, da jeg holdt deres livløse kroppe i mine arme.”

Samira undslap de dræbende kugler, men hendes historie fortæller, at overlevelse ikke er en redning i sig selv. Sammen med sin mand flygtede hun til Wadi al-Nasara, også kaldet den kristne dal, men selvom de opholder sig i sikkerhed, kan det være svært at forstå, hvordan livet kan gå videre.

Kirken i Wadi al-Nasara arbejder på højtryk for at imødekomme de praktiske og fysiske behov såvel som de psykiske. Det sker bl.a. gennem tilbud om psykosocial støtte og fritidstilbud til børn.

STØT DANMISSIONS ARBEJDE I SYRIEN

Mange af de flere end ti millioner syrere, der er blevet gjort til flygtninge under de sidste fire års borgerkrig, har ikke kun mistet deres børn eller forældre, deres hjem og ejendele. De har også mistet deres drømme for fremtiden.

Indtil for nylig levede Samira et fredeligt liv. Hun var sygeplejerske, og hendes mand var netop gået på pension.  Krigens rædsler er dybt traumatiserende, og de mennesker, der overlever angreb som Samira, har brug for mere end blot et tæppe og en skål mad for at fortsætte livet et nyt sted.

Danmission støtter kirkens arbejde for internt fordrevne i den kristne dal. Biskop Elias Toume anslår, at 200 kristne familier, svarende til cirka 1000 mennesker, er flygtet fra Idlib uden at have fået hverken værdier eller personlige ejendele med. Den største koncentration af kristne i Syrien er nu i den kristne dal, der også opleves som det sikreste sted – for tiden i hvert fald.

Danmission støtter ofrene for borgerkrigen i Syrien. Tak for din støtte – uden den kunne vi ikke hjælpe mennesker som Samira.

 

Fakta