Af Jesper Nymann Madsen
Der er et fantastisk og fascinerende lærings- og udviklingsperspektiv i vores nuværende epidemiramte tilværelse. Landets undervisningsinstitutioner er lukkede, kirkerne er lukkede, sociale og traditionsrige fællesskaber er meget begrænsede, offentlig transport er begrænset, og grænserne i hele verden er lukkede. Vi er fysisk begrænsede, men digitalt mere vågne og frie, end vi nogen sinde har været.
Verdens befolkning og danskerne i særdeleshed har i de sidste par uger fået et digitalt kompetenceløft, som man tidligere ikke havde drømt om. Vi er i øjeblikket alle i gang med et kæmpe kursus i digital kommunikation, hvis langtidsvirkning vi kan forvente os meget af. Det kan meget let vise sig, at den øgede digitale bevidsthed vil give Danmark en både kulturel og erhvervsmæssig konkurrencefordel i mange år fremover.
Der bliver i øjeblikket forsøgt en masse måder at kommunikere, inspirere og opleve på digitalt. Meget af det, som i øjeblikket foregår, er en oversættelse af vores gamle praksis fra den fysiske verden til forskellige digitale platforme. Den gamle verden sættes på internettet, men det hverken vil eller må ende der. Online gudstjenester vil ikke fortsætte med at være næsten traditionelle søndag formiddage transmitteret gennem internettet, og spændende og inspirerende dialoger vil ikke være videooptagelser af panelsamtaler.
Der skal udvikles I-dialog-aktiviteter
Vi har i Tro i Dialog altid forsøgt at være nytænkende, eksperimenterede og dagsordensættende. Kerneopgaven har altid været at skabe lærerige fællesskaber på tværs af religiøse skel og samtalen mellem mennesker har været helt afgørende gennem alle årene. Som organisation og som enkeltmedlemmer har vi opbygget fællesskaber med mennesker primært gennem kurser og dialogmøder, men nu er det på tide at vi udvikler vores dialogpraksis så den beriges af de muligheder den digitale udvikling har medført.
I første omgang kunne vi eksperimentere med at sætte strøm til stille-retræter, religiøse-roadtrips og dialogpilot-kurser på samme måde som Nicolaj Stubbe Hørlyck, den tidligere formand for Tro i Dialog, allerede har eksperimenteret med interreligiøse samtaler og yoga-sessioner. Man skal begynde et sted, men det må ikke stoppe der. Vi må udvikle I-dialog-aktiviteter, der ikke fortsætter med at være en erstatning for fysiske face-to-face møder, men aktiviteter der på sigt bærer dybere inspiration med sig.
Nye måder at bruge den virtuelle verden
Meget undervisning og mødeaktivitet er allerede blevet virtuelt. Videokonferencer er blevet hverdag for en stor gruppe danskere, online gudstjenester og sorggrupper trøster og støtter mennesker, og vores fællesskaber ændrer karakter. Socialt har specielt mange unge mennesker taget udfordringerne op og lever og mødes i dag på nettet på en måde, man aldrig har set før. Over en million mennesker har downloadet Netflix Party og ser nu film sammen meget oftere, end de tidligere mødtes. EU har måttet bede streamingtjenester om at skrue ned for kvaliteten og båndbredden, fordi internettet ikke kunne bære efterspørgslen.
Det er naturligvis kun et spørgsmål om tid, før vi får åbnet for de digitale sluser i fuld kvalitet og med den lethed, som et hurtigt internet giver, kan det tilfredsstille den øgede efterspørgsel. Sociale fællesskaber lader sig ikke begrænse, men de ændrer vej og midler. Vi har naturligvis tidligere brugt nettet både erhvervsmæssigt og socialt, men i øjeblikket oplever vi et uforudsigeligt kvantespring ind i en digitale tidsalder. Hvis vi er heldige, kommer vi til at se tilbage på foråret 2020 som det år, hvor vi blev løftet ud af en fysisk isolation og ind i en tid med større og stærkere sociale fællesskaber, der ikke er begrænset af et fysisk rum.
Nervøsitet og spænding
Tilværelsen i corona-retreatet er en af de mest udfordrende og anderledes tider, som mange mennesker har oplevet i deres arbejdsliv. Vi er fysisk isolerede og har måttet finde nye måder at være sociale på, sammen hver for sig. Mange er nervøse for deres økonomiske og erhvervsmæssige situation, og nogen frygter for deres helbred. Der er mange udfordringer, og de er virkelige, relevante og alvorlige. Men der er også mange spændende, inspirerede og vigtige udviklingsperspektiver ved vores nuværende kollektive retreat.
Forhåbentligt når vi, inden regeringen begrænser vores digitale udvikling og løfter de sidste begrænsninger for fysisk sociale fællesskaber, at udvikle nye måder, som udnytter de meget store muligheder, som internettet giver. Den tidligere borgmester i Chicago og personalechef for Barack Obama, Rahm Emanue, formulerede udviklingsmulighederne med citatet “Never allow a crisis to go to waste”.
Citatet faldt i forbindelse med finanskrisen i 2008 men blev gentaget i marts i år med reference til Coronaepidemien. Tro i dialog må heller ikke fejle i udnyttelsen af den nuværende situation, men udvikle en ”Tros I-Dialog”-praksis i samarbejde med vores samtalepartnere.
Andre artikler