Fællesspisning skaber samhørighed: ”Der var en stor villighed til at lytte og forstå”.

Fredsfestivalen Salaam Shalom havde inviteret Danmission til at facilitere fællesspisning på Nytorv i København d. 26. august.

Dialog skal nogle gange hjælpes lidt på vej. Det kan være svært at starte en samtale med en fremmed. Det kan sågar være svært at starte en samtale med én man kender, hvis emnerne er tro, død, liv eller demokrati.

Den 26. august var humøret på Københavns Nytorv i top og mange mennesker var nysgerrige på hvad der foregik på den store plads, hvor flere telte og en lille scene var stillet op i dagens anledning. Danmission var inviteret med til at stå for fællesspisning med tilhørende dialogøvelser. En gruppe frivillige “dialogtjenere” var mødt op og hjalp til med alt fra servering til indspark i dialogen. Café GONZO stod for lækker mellemøstligt inspireret mad, som deltagere havde købt billet til på forhånd.

Jeg synes det var rigtig spændende at snakke med en jøde og en muslim. Jeg er selv kristen og har egentlig ikke meget kendskab til de andre religioner. Jeg blev klogere på nogle nuancer indenfor islam helt faktuelt, men fik også et meget positivt møde med en muslim, som gerne ville fortælle. Det var en god oplevelse,” fortæller Lisa på 26 år fra Aarhus.

Jøder, muslimer, kristne, ateister og andre havde mulighed for at slå sig ned på en bænk og ellers lade sig opsluge af både den lækre mad og af spændende samtaler. Danmissions dialogtjenere stod klar med nye spørgsmål og hjælp, hvis samtalen skulle gå i stå.

Det er fantastisk at få lov til at være med som Dialogtjener. Der er så mange fordomme, som vi alle går rundt med og det at være vidne til, at så mange er mødt op blot for at lære andre mennesker at kende og blive klogere, det er helt vidunderligt,” fortæller Frederikke på 23 år fra København.

Regn og blæst afholder ikke folk fra at gå i dialog

Charlotte Christensen fra Kolding var på besøg i København, og hun og hendes familie besluttede at deltage i arrangementet.

”Jeg forventede at møde mennesker, der er forskellige fra mig, både i forhold til tro og kultur. Det var et dejligt møde og madfællesskab.  Fantastisk arrangement som jeg gerne vil deltage i igen,” fortæller Charlotte Christensen på 56 år fra Kolding.

Lettere emner såsom vejret, der den dag bød på blæst og senere en smule regn, var der også plads til at få diskuteret. Strukturen var fri, men der var nogle huskeregler, som var vigtige – herunder at være nysgerrig og åben, at vise respekt for de andre og deres grænser og at være ærlig, da der i dialogen ikke er nogle skjulte dagsordener.

Bo Christensen, der deltog i dialogmiddagen, blev mødt med respekt og villighed til at forstå, selvom trosretningerne ved bordet var forskellige.

”Til middagen sad jeg sammen med en muslim, en katolik og en Nørrebroborger, der var lidt kirkelig. Jeg fortalte om, hvem Jesus er for mig, som frelser – den kærlige og tilgivende. Og den, der viser vejen og er en hverdagsven. Jeg husker ikke præcis hvad de andre sagde til det – men at der var en stor villighed til at lytte og forstå,” fortæller Bo Christensen på 60 år fra Kolding.

Formålet med dialogmiddagen var særligt at nedbryde fordomme og misforståelser mellem mennesker gennem forståelse og gensidig respekt.