Stjernerne væltede ind til det anmelderroste tobindsværk “Det Danske Missionsselskabs Historie 1821-1985”, da det udkom i efteråret sidste år (2019).
Blandt andet uddelte Kristeligt Dagblad seks ud af seks mulige stjerner til værket, som den tidligere generalsekretær og højskoleforstander Harald Nielsen står bag:
„Jeg har gravet en masse kilder frem inde fra Rigsarkivet. Det er første gang, at Danmissions historie bliver skrevet på baggrund af netop dette kildemateriale,“ siger Harald Nielsen.
Det i alt 630 siders store værk er spækket med detaljer fra organisationen, der snart kan fejre sit 200-års jubilæum. Her er f.eks. historier om dengang, der blev sendt en kirke af sted som samlesæt til Grønland, hvorefter skibet forliste – og om dengang Karen Gormsen i 1908 opfandt en “babyluge” i Kina af frygt for, at de efterladte børn ellers ville fryse ihjel eller blive spist af hunde.
Der er ikke skrevet en historisk bog om selve organisationen siden 1935, og dengang udvalgte man bidder af historien på en helt anden måde; som Harald Nielsen siger, så viderebragte man det, som “missionsvennerne kunne tåle at høre”.
Den erfarne forfatter har valgt at slutte sin del af historieskrivningen i 1985 for ikke at fremstå inhabil, da det var dét år, han selv blev en del af organisationen.
Det har været en lang og overvældende proces at udvælge de historier og informationer, der er endt med at blive til de endelige bøger.
„Man må jo ikke tage noget med ud fra Rigsarkivet. Men man må fotografere det, man skal bruge. Jeg har måske 10.000 sider, som består af blandt andet protokoller og breve,“ fortæller han.
Første bind hedder: “Frygt ikke – Troe ikkun”, og andet bind bærer titlen “Mission i en forandret verden”.
Bøgerne er udkommet med støtte fra bl.a. Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond, Konsul Georg Jorck og Hustru Emma Jorchs Fond, Chr. P. Hansens og Hustrus Fond for Almenvelgørende Formål, G.E.C Gads Fond og S.C. Van Fonden.