Formandens hilsen

Formandens hilsen

Der er meget at glæde sig over i Danmission i denne tid, skriver formand for Danmissions bestyrelse, Morten Skrubbeltrang

Tekst: Morten Skrubbeltrang

Foråret er over os, det hele spirer og gror, det hele er grønt. Og vi kan igen synge ”Det dufter lysegrønt af græs”. En solskinsdag i maj bliver vi heldigvis mindet om, at selvom der er meget, vi kan være bekymrede over i verden i dag, så er der sandelig også meget at glæde sig over.

Og glæder os gør vi også i Danmission for tiden. Vi glæder os dels over, at vi nu har fire lande- og regionskontorer bemandet med fire udsendte lande- og regionschefer og yderligere både udsendte og lokale medarbejdere. Senest i april blev regionskontoret for Østafrika åbnet af den danske ambassadør i Tanzania, Mette Nørgaard Dissing-Spandet. Derudover har vi kontorer i Mellemøsten og Cambodja – og ét i Thailand, hvorfra Danmissions arbejde i Myanmar af sikkerhedshensyn ledes fra for nuværende.

I en tid, hvor Danmark lukker ambassader og trækker sig ud af flere og flere lande, hører det faktisk til sjældenhederne, at der bliver åbnet nye danske kontorer. Men det gør vi i Danmission. Og vi gør det, fordi vi er helt sikre på, at verden har brug for, at vi på tværs af grænser og nationaliteter kommer tættere på hinanden. Vi gør det, fordi det at møde verden med evangeliet om Jesus Kristus i ord og handling kræver, at vi tænker og arbejder sammen. Og det er alt andet lige mere meningsfuldt, når vi rent faktisk er til stede sammen.

Bestyrelsesrejse til Tanzania
Glæder os gør vi også over en vellykket bestyrelsesrejse til Tanzania umiddelbart efter påske. I et veltilrettelagt og tæt program fik bestyrelsen mulighed for både at se velkendte og nye projekter samt ikke mindst at mødes med partnere. Både den lutherske kirke i Tanzania, som vi i år kan fejre 75 års fællesskab og følgeskab med, og nye og kommende partnere, der skal være med til at sikre, at vores arbejde i Tanzania er i fortsat udvikling.

For der er masser af vigtigt arbejde, der venter på at blive udviklet og udført i Tanzania. Der er for eksempel brug for, at kirken får redskaber til at stå imod den vildledende teologi, som er i kraftig vækst i hele landet. Der er brug for at udvikle projekter, der giver stemme til nogle af de folk, hvis liv og hverdag trues, når de mister adgang og rettigheder til den jord, de har beboet i generationer.

Det var glædeligt for bestyrelsen at opleve, at den udvikling i Danmissions arbejde, der er igangsat i Tanzania, giver mening ude lokalt og på sigt kan komme til at gøre en forskel for mange. Fornyelse kan jo nogle gange være svært helt at finde sig til rette med. Både for os i Danmark og vores partnere i Tanzania, men en kontinuerlig udvikling af vores arbejde er nødvendig, hvis vi også fremadrettet skal gøre tingene på de mest hensigtsmæssige måder. Derfor er der brug for, at vi i fællesskab – og kontinuerligt – tænker over, hvordan vi vil være partnere og kirke sammen.

Det var et besøg fyldt med indtryk og heldigvis også med tid til fejring af de første 75 års samarbejde og partnerskab med Den Evangelisk Lutherske Kirke i Tanzania. Vi glæder os også til anden del af fejringen i forbindelse med årets repræsentantskabsmøde den 2. til 3. september, hvor der også er inviteret en række deltagere fra vores partnere i Tanzania. Her vil hele lørdagens program nemlig have fokus på Tanzania.

Vi glæder os over både under- og overskud
I bestyrelsen glæder vi os også over, at årsregnskabet for 2022 viser et underskud på godt 4,5 millioner kroner. Det kan jo umiddelbart lyde mærkeligt at glæde sig over et millionunderskud, men det gør vi – både fordi det er et planlagt underskud, men også fordi at det betyder, at vi investerer i vores arbejde og vores tilstedeværelse ude i verden. Så ambitionerne er også, at vi i 2023 kan levere et endnu større planlagt underskud. Et af de steder, hvor vi dog omvendt glæder os over et større overskud, er i genbrug. Her er man nu omsætningsmæssigt tilbage til tiden før corona, og det skyldes ikke mindst de mange frivillige, der leverer en solid indsats ude i butikkerne.

Listen over ting, vi kan glæde os over i den her tid, er lang. Nævnes kan for eksempel, at afdelingen for kommunikation og engagement er ved at være fuldt besat med gode medarbejdere, så der nu også skrues væsentligt op for fortællingerne om arbejdet ude i verden. Og at vi i bestyrelsen har besluttet at nedsætte en international tænketank for, hvordan vi er kirke sammen med partnere fra Tanzania, Indien, Mellemøsten og Myanmar. Første møde vil være i 2024, og tænketanken skal mødes tre gange frem mod 2026.

Nævnes kan også glæden over veloverståede årsmøder rundt omkring i stifterne og ikke mindst, at der nu med succes har været første runde af rekruttering til de nye Globale Fortællere. Der bliver simpelthen flere og flere muligheder for at møde hinanden på tværs af verden gennem både nye og gamle partnerskaber og projekter i Danmission, og det er for alvor noget at glæde sig over i den her tid. For det har verden brug for, det har vi hver især brug for, og det har ikke mindst kirken brug for.

Med ønsket om masser af glæde, lysegrønt græs og forår fra

Morten Skrubbeltrang