Danmission i Tanzania i 75 år

Danmission i Tanzania i 75 år

I 75 år har Danmission arbejdet i landet ved Afrikas østkyst, Tanzania. I 1948 ankom de første danske missionærer til Bukoba vest for Victoriasøen, og siden dengang har Danmission udsendt yderligere 137 medarbejdere

I kølvandet på 2. verdenskrig manglede der missionærer i Tanzania, da de tyske missionærer i stort omfang sympatiserede med nazisterne og derfor blev interneret af de britiske myndigheder. På opfordring besluttede Det Danske Missionsselskab – der siden blev til Danmission – følgelig at engagere sig i arbejdet i Tanzania.

I 1948 blev læge Knud Balslev og hans hustru Grethe Balslev, der var sygeplejerske, derfor udsendt til missionshospitalet Ndolage i Bukoba, hvor de gjorde tjeneste indtil 1961.

Frem til i dag har Danmission udsendt intet mindre end 139 medarbejdere til Tanzania, hvor de har bidraget med en række forskellige fagligheder – og i fællesskab med en række lokale partnere og kirker gjort en mærkbar forskel.

Danmissions formand, Morten Skrubbeltrang, siger om de 75 års fællesskab og følgeskab:

“Danmission har gennem de mange års tilstedeværelse opnået en særlig respekt og kan tage fat på udfordringer, som de fleste civilsamfundsorganisationer går uden om. Det kan vi, fordi det ikke blot handler om at lave projekter i et tilfældigt land, men fordi vores engagement er forankret i 75 års fællesskab og følgeskab.”

I det seneste Danmission magasin (nr. 1/2023) er temaet “Danmission i Tanzania i 75 år”. I en række artikler ser vi frem mod nye projekter, der skal implementeres, men også tilbage på den indsats, som arbejdet i dag står på skuldrene af. Det gør vi blandt andet med en tidslinje, hvor vi laver en række nedslag i de 75 års fælleskab og følgeskab.

Som supplement til denne tidslinje, bringer vi her navnene på de mange udsendte medarbejdere, som først Det Danske Missionsselskab og siden Danmission har sendt til Tanzania.

Medarbejdere udsendt fra 1948-1958

 

Her ses Finn Allan Ellerbek og hans hustru Gertrud Ellerbek med familie. De var udsendt for Danmission fra 1958-1968 og var det første danske præstepar, der blev sendt til Tanzania.

 

Medarbejdere udsendt fra 1959-1968

 

Gudrun Vest (i midten) var udsendt til Tanzania fra 1968-2004. Her ses hun sammen med børn og en ældre kvinde i Bushangaro i Tanzania.

 

Medarbejdere udsendt fra 1969-1978

 

Rigmor Madsen (th) var udsendt fra 1970-1984. Hun fungerede som rektor på Ndolage Sygeplejeskole.

 

Medarbejdere udsendt fra 1979-1988

 

Ida Kongsbak (tv) var udsendt fra 1985-1995. Hendes opgave var at sikre kvalificeret undervisning i luthersk kristendom på de dengang godt 150 skoler i Karagwe Stift.

 

Medarbejdere udsendt fra 1989-1998

 

Aase Dammeyer var udsendt fra 1991-1995. Her er hun sammen med børn i Lukajange børnehave i Karagwe i Tanzania.

 

Medarbejdere udsendt fra 1999-2008

 

Arngeir Langås (th) var udsendt fra 2002-2010. Sammen med sin hustru, Dorthe Davidsen Langås, var Arngeir Langås Danmissions første udsendinge til ø-gruppen Zanzibar, hvor hans primære fokus var dialogarbejde.

 

Medarbejdere udsendt fra 2009-2023

 

Tais Krøger-Ziethen (th) blev i september 2022 udsendt til Tanzania som regionschef for Østafrika. Her ses han sammen med ambassadør i Tanzania, Mette Nørgaard Dissing-Spandet, og næstformand for Danmission, Louise Buch Viftrup, ved åbningen af et nyt kontor på Zanzibar i april 2023.