Håbet er ude i verden

Håbet er ude i verden

"Håbet lever ikke gemt væk, men lever når det spredes. Og det er fortsat vores opgave at dele ud af budskabet om håbet og hvordan håb kan forandre verden" skriver Morten Skrubbeltang, der er formand for Danmission.

Danmission har eksisteret i 200 år – og i den forbindelse skriver formand Morten Skrubbeltrang dette indlæg bl.a. med inspiration fra Danmissions jubilæumssalme.

”Håbet er ude i verden, forjaget, forslået, fortvivlet, forslidt” lyder det i vores jubilæumssalme, skrevet af Per Krøis Kjærsgaard og forhåbentlig sunget rundt omkring i landet i forbindelse med diverse  jubilæumsarrangementer. Og en gang imellem kan det lige for tiden godt føles som om, at håbet er ude. Vi fyldes med krigens rædsler i beretninger fra Ukraine og kan læse den ene rapport efter den anden, der fortæller om, hvor vanskeligt det bliver at undgå store klimamæssige forandringer til skade for millioner af mennesker verden over. I mørke stunder kan det godt føles som om, at jubilæumssalmen rammer alt for præcist – håbet er ude i verden.

Men hov, heldigvis er det jo blot de første par linjer i første strofe, der er citeret. Der er meget mere at synge og sige. For vi kan glæde os over, at der ER håb. For nyligt har vi igen fejret påske og kunne glæde os over, at det var muligt at samles og sammen synge nogle af de mange fantastiske påskesalmer. Vi kan glæde os over, at der med troen på Jesu Kristi opstandelse fra de døde er åbnet et perspektiv for en fremtid med liv og glæde for Gud og mennesker i fællesskab. I en tid, hvor krig og ulykke er rykket så tæt på, som vi for blot få år siden troede umuligt, har vi brug for at høre ordene om håbet, der lever og er, uanset hvor mørke omgivelser det er til stede i.

I mere end 200 år har vi i Danmission været med til at dele budskabet om håb i ord og handling. Det er blevet delt på tider og steder, hvor det har været let at tro på, men det har også op igennem historien været delt i situationer, hvor det syntes svært at se lyset i det dybe mørke. Men uanset hvor mørkt mørket er, så har lyset altid formået at lyse det op. Nogle gange blot en lille, svag flamme, andre gange stærkt og kraftigt så alt omkring det forandres, men aldrig helt borte. Der ER håb.

Derfor slutter vores jubilæumssalme heller ikke med, at håbet er forjaget, forslået, fortvivlet og forslidt. Nej den slutter med at fortælle os, at:

Håbet er håb om en verden
som håbet er værd og er håbet bekendt
Chancen er vores, det er den!
Menneskehænder har sendt
Ud skal du gå
Ud skal du nå
Møder er gløder hvor alt bliver til
Bare vi vil

Håbet lever ikke gemt væk, men lever når det spredes. Og det er fortsat vores opgave at dele ud af budskabet om håbet og hvordan håb kan forandre verden. Det sker ikke pr. automatik, men sker, når vi tager fat og tager del i arbejdet – bare vi vil…

Her kan du høre jubilæumssalmen:

Her kan du finde teksten og noderne til jubilæumssalmen “Håbet er ude i verden”

Her kan du læse en artikel med manden bag jubilæumssalmen, Per Krøis Kjærsgaard