Danmissions jubilæumssalme slutter aldrig

Danmissions jubilæumssalme slutter aldrig

Håbet og kærlighedens sendelse er udgangspunktet for Danmissions nye jubilæumssalme, hvor melodien understøtter tekstens budskab ved at lægge op til fortsættelse. Det fortæller Per Krøis Kjærsgaard, der er manden bag Danmissions 200-års jubilæumssang.

”Håbet er ude i verden” lyder titlen på salmen, der er skrevet i forbindelse med Danmissions 200-års jubilæum. Det er forstander på Osted Fri- og Efterskole, Per Krøis Kjærsgaard, der både har begået tekst og musik til salmen, der skal spilles i let swing.

“Jeg var meget beæret over at blive spurgt, om jeg ville skrive salmen. Den bygger sig op om håb. Det håb, der skal bringes ud i verden, og som Danmission gennem sit arbejde er med til at bringe ud,” siger han.

Inspireret af vittighedstegning

Teksten i salmen udvikler sig hen over fem vers – og det er bestemt med vilje, at titlen er dobbelttydig, forklarer Per Krøis Kjærsgaard:

“Jeg faldt over en gammel vittighedstegning, som hedder ”Hvorfor sidde inde, når alt håb er ude?” Den dobbelthed, der ligger i udsagnet om, at håbet er ude, kunne finde anvendelse i salmen; udsagnet kan pege på håbløsheden og afmagten – men kan også tydes positivt; at håbet rent faktisk ér ude i verden. Den dobbelttydighed danner rammen for salmen.”

“Salmen er bygget sådan op, at første vers begynder med håbløsheden: ”Håbet er ude i verden  -forjaget, forslået, fortvivlet, forslidt – skygget af menneskers færden. Kapløb med mørket er dit.” Men som salmen skrider frem, afløses håbløsheden, og kærlighedens budskab tager over”, fortæller Per Krøis Kjærsgaard.

”Håbet kommer til verden og lægges i den hullede menneskehånd, altså en reference til Kristus´ fødsel, korsfæstelse og opstandelse. Ved nadverbordet sender han os ud i verden med  kærlighedsbudskabet. Det er nemlig det største i verden. Og med det, så er håbet ude i verden.”

Per Krøis Kjærsgaard

  • Forstander på Osted Fri- og Efterskole
  • Tekstforfatter, komponist, pianist og foredragsholder
  • Har skrevet et væld af sange heriblandt ”Kære linedanser” og ”Gi’ os lyset tilbage”. Begge sange blev i 2015 kåret til at være i top ti over Danmarks bedste sange i en afstemning afholdt af DR.

Sangen der ikke falder til ro

Da Per Krøis Kjærsgaard skrev musikken til Danmissions jubilæumssalme, gjorde han sig umage for, at den aldrig for alvor slutter melodisk. Versene slutter ikke med, at melodien lander på en grundtone eller tonika. Den står åben. I teksten kommer en opfordring til alle dem, der synger og lytter til den:

“Opfordringen lyder: ”Ud skal du gå – Ud skal du nå – Møder er gløder, hvor alt bliver til – Bare vi vil”. Det skal forstås sådan, at det menneskelige møde giver resonans mellem mennesker. Når vi møder hinanden, er det, som når man slår en tone an på et klaver eller en guitar: Så kan de andre strenge også begynde at vibrere – og det giver resonans. Sådan er det menneskelige møde også. Derfor slutter sangen heller ikke. Hvis man hører melodien, så tænker man, at den ikke helt falder til ro. Og man kan næsten ikke bære det. Men det er faktisk med vilje – for netop håbet og rejsen ud i verden med kærlighedens budskab, det slutter aldrig.”

Her kan du høre jubilæumssalmen:

Her kan du finde teksten og noderne til jubilæumssalmen “Håbet er ude i verden”

Læs Danmissions formands indlæg om jubilæumssalmen her