Foto: Carsten Villadsen

Giv håb til Myanmar: Vi kan ikke trække vejret!

Midt i kaos henvender folk sig i Myanmar til kirken for at få hjælp. Få måneder efter militærkuppet i februar 2021 blev Myanmar ramt af en dødelig tredje bølge af Covid-19, da Delta-varianten spredte sig fra Indien. ”Bølgen kom som et pludseligt og uventet angreb,” siger pastor Mahn Palmerston, der er generalsekretær i Myanmars Kirkeråd, MCC, som sammen med Danmission er med til at åbne et nyt hospital, der bl.a. skal behandle COVID-patienter.

Af Magdalena Vogt

Bølge efter bølge af humanitære katastrofer har ramt Myanmar i løbet af 2021. Efter militærets magtovertagelse har den generelle uro og økonomiske nedsmeltning fået vigtige sociale tjenester og strukturer til at bryde sammen. Så da den tredje bølge af Covid-19 ramte, blev utallige syge overladt til kvælningsdøden i hjemmene uden adgang til sundhedspleje.

Familiernes desperate råb efter hjælp og ilt har oversvømmet sociale medier med budskaber som: ”We can’t breathe!” og hashtags som #Myanmarcan’tbreathe.

Folket håber på hjælp fra kirken

Pastor Mahn Palmerston forklarer, at hospitaler og klinikker har været så dårligt udstyret, at de ikke engang har været i stand til at levere selv de mest basale ydelser, som folk har brug for – fx ilt.

“Det har været en stor sorg at se døende mennesker blive afvist, når de er kommet til hospitalerne,” siger Palmerston.

Midt i den dybe nød har familierne til de Covid-syge spurgt, om kirken kan hjælpe, og kirkefaciliteter er blevet omdannet til midlertidige krisecentre og Covid-behandlingscentre.

“Selvom vi ikke havde nok ilt eller medicin, havde vi ikke noget valg. Vi var nødt til at gøre noget,” siger Palmerston.

“Kirkens rolle er at tjene folket”

Pastor Saw Shwe Lin er vicepræsident i Myanmars Kirkeråd og meget aktiv i Covid-responsteamet. Han sørger over de mange kirkemedlemmer og venner, der er døde under den tredje bølge.

Det har derfor været vigtigt for kirkerådet at yde psykosocial støtte til familier, der har mistet deres kære, og desuden at gennemføre værdige begravelser. Dette har pastor Shwe Lin gjort ufortrødent, hvilket resulterede i, at han og hans kone også blev smittet med Covid-19.

“Pastor Shwe Lin foretog den ene begravelse efter den anden, selvom han vidste, at det var farligt,” siger Palmerston.

Imens mærkede Shwe Lin selv, hvordan det er at være alvorligt syg af virussen, og hvor ekstremt svært det var at få medicin, ilt og sundhedspleje.

Det fik bl.a. teamet til at tænke over, hvad kirken kan gøre på langt sigt for at hjælpe med at lindre lidelser og redde liv.

“Kirkens rolle er at tjene folket, og vores mål er at møde samfundet med kærlighed,” siger pastor Shwe Lin.

Et nyt hospital

Da Myanmars Kirkeråd oplevede behovet for flere permanente sundhedscentre og hospitaler i Myanmar, konsulterede de læger og partnerorganisationer for at udforske mulighederne for at levere mere bæredygtige sundhedsydelser.

De planlægger at åbne et nyt hospital i begyndelsen af 2022, som skal hedde ”Shwe Pyi Thaw Thit”, hvilket betyder ”Det Nye Kongerige”.

Dr. Saw Ivan er læge og hospitalsleder og leder det nye projekt.

“Vi skal nå at forberede os, inden den fjerde og femte bølge rammer, siger Dr. Ivan.

Smittetrykket i Myanmar er aftaget midlertidigt i øjeblikket, men Dr. Ivan frygter, at en fjerde bølge højst sandsynligt rammer landet de kommende måneder, hvor anden type vinterinfluenza normalt spreder sig.

Indtil videre har kun 8 procent af Myanmars befolkning modtaget mindst én vaccinedosis, hvilket betyder, at 92 procent løber en høj risiko for at blive alvorligt syge.

Håber at nå ud til forskellige befolkningsgrupper

Hospitalet skal ligge i udkanten af hovedstaden Yangon, i et område kaldet Shwe Pyi Thar, som er et stort industriområde med mange interne migrantarbejdere – folk der kommer fra andre dele af Myanmar for at finde arbejde på fabrikkerne. Mange af dem er lavtlønnede og bor i simple skure.

”Ud af alle de ’nye’ områder i Yangon er Shwe Pyi Thar den mest underudviklede, og meget få internationale organisationer eller NGO’er arbejder her. Der er heller ikke adgang til hospitaler i området for familier med lav eller mellemstor indkomst,” siger Dr. Ivan.

Men ikke alle i Shwe Pyi Thar er fattige, og Dr. Ivan er sikker på, at hospitalet også vil kunne nå andre befolkningsgrupper.

”Hvis vi leverer sundhedsydelser af god kvalitet, kan vi også betjene patienter, der har råd til at betale for ydelserne, hvilket er vigtigt fra et forretningsmæssigt perspektiv, så hospitalet kan blive selvbærende på længere sigt.”

Møder mange behov

I første omgang gør hospitalet klar til 40 sengepladser for Covid-19-patienter og yderligere 7 senge på intensivafdelingen. Dr. Ivan forventer, at sengepladserne bliver optaget ret hurtigt. Når pandemien forhåbentlig daler, vil hospitalet yde mere generel pleje.

Der vil fra start også være barselspleje, fødselshjælp og gynækologi samt en udrykningsenhed, når der fx sker ulykker på fabrikkerne.

Dr. Ivan er meget opsat på at få hospitalet op at køre snart.

Under pandemien har Myanmars

Kirkeråd skabt et stærkt netværk af medicinske frivillige og fagfolk, som også er ivrige efter at fortsætte deres hjælpearbejde på det nye hospital. Der vil også være en præst på stedet til at lede den psykosociale støtte og skabe forbindelse til lokalsamfundet og religiøse organisationer.

”Når vi er syge, lider vi ikke kun fysisk. Der er også en psykisk, følelsesmæssig og åndelig smerte. Selvfølgelig er de tekniske og medicinske aspekter meget vigtige, men hvis vi skubber de åndelige  behov til side, vil en person aldrig heles fuldstændigt,” siger Dr. Ivan.

Arbejder sammen for at bringe lys og håb

Pastor Mahn Palmerston håber også, at hospitalet bliver et sted, der bringer håb til befolkningen i Myanmar.

”Min mor var læge, så jeg voksede op på et klinikområde og blev vant til at møde lidende og døende mennesker. Jeg kan huske, at der hver jul var et kristent kor, der kom til hospitalet for at synge og dele de gode nyheder,” fortæller pastor Palmerston.

Selvom 85 procent af befolkningen i Myanmar er buddhister, kom alle for at lytte til koret, og de fik del i Guds kærlighed.

”Også de ikke-troende var meget glade for, hvad de fik at høre,” siger pastor Palmerston.

Det var den gang, at Pastor Palmerston fik ideen til at åbne et kristent hospital, og han er glad for snart at se ideen blive til virkelighed. At tage sig af syge og forkynde de gode nyheder er to forskellige tjenester, der bør koordineres.

Palmerston konkluderer, at han vil tjene folket, til han dør, men han vil også opfordre andre til at deltage i arbejdet.

”Lad os arbejde sammen! I Bibelen taler Paulus om, hvordan nogen planter, og en anden vander – og så giver Gud væksten! Når vi er trofaste, vil Gud skabe en vej,” siger Palmerston.

GIV HÅB TIL MYANMAR – støt det nye Covid-19-hospital