Maries Køkken er åbent for alle

Maries Køkken er åbent for alle

”Maries Køkken” skal blive ved med at servere mad for de trængende – om jeg så skal sælge min bil. For ingen i vores skønne Beirut må gå sultne i seng,” siger Fader Hani. Han står bag gadekøkkenet, der leverer gratis mad til 700 fattige og frivillige, der hjælper med opbygningen af Beirut.

Velduftende mad bobler i store gryder i gadekøkkenet, Maries Køkken i Beirut. To mænd iført forklæder snitter grøntsager, der skal bruges i maden.

På lange borde står stabler af plastikbokse klar til at blive fyldt med den gode gratis mad, som Fader Hani sammen med andre frivillige hver dag leverer 700 portioner af til både fattige og til de frivillige, der er med til at bygge Beirut op efter eksplosionen den 4. august 2020.

Eksplosionen efterlod Beirut i et kaos af død og ødelæggelse. Mere end 200 mennesker mistede livet, ca. 6.000 blev såret – og op mod en kvart million mennesker mistede deres hjem.

Maries Køkken ligger blot 100 meter fra området, hvor eksplosionen skete.

Damission har i mange årtier arbejdet i Libanon, hvor over 80 % af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen. Danmission støtter Maries Køkken gennem den lokale samarbejdspartner, Adyan, der er en kristen/muslimsk hjælpeorganisation, der arbejder for mangfoldighed, solidaritet og menneskelig værdighed.

Danmissions støtte har bl.a. betydet, at Fader Hani har kunnet købe en maskine, der vakuumpakker maden, så den bedre kan holde sig.

24 timer er aldrig nok…

Kendetegnende for Fader Hani er et kæmpe hjerte og engagement i sit land, der er så hårdt plaget af både fattigdom, et stigende antal smittede af COVID-19 og eftervirkningerne efter eksplosionen. Og listen er da også lang over alle de jobs og ikke mindst frivillige jobs, som han udfører alle ugens dage. Som han selv siger: ”24 timer er aldrig nok for mig.”

Han underviser bl.a. på en skole og universitet – og hjælper ved siden af familier med at genopbygge deres huse efter eksplosionen og ægter desuden par – for egen regning – når de ikke selv har råd. I Libanon skal man selv betale for kirkelige handlinger som dåb og bryllup.

Oveni i alle disse aktiviteter begyndte Fader Hani Maries Køkken få uger efter eksplosionen. Det startede i det små hjemme i privaten:

”Min kone og jeg lavede maden hjemme om aftenen, og hver morgen kørte vi ind til Beirut og serverede den varme mad til fattige og til de frivillige, der hjalp med at rydde op efter eksplosionen,” fortæller han.

Eksplosionen i Beirut

Det var et rent tilfælde, at Fader Hani ikke selv blev offer for eksplosionen.

”Jeg kører dagligt forbi Beirut Havn, når jeg skal på arbejde. Den 4. august 2020 var en af de få undtagelser”, fortæller han.

”Jeg følte mig helt tappet for energi den morgen, da jeg vågnede. Min kone overbeviste mig om, at verden nok ikke gik under, fordi jeg tog en enkelt hviledag. Så jeg blev hjemme.”

De bor med deres to børn i byen Halat, 30 km fra Beirut. Beslutningen om at blive hjemme reddede måske Fader Hanis liv.

Da bragene fra eksplosionen lød, sad han ved computeren:

”Jeg var sikker på, at den lokale landsbykirke var blevet bombet, fordi bragene var så ekstremt høje. Vi fandt dog hurtigt ud af, at eksplosionen var i Beirut,” siger han.

Eksplosionen var så kraftig, at også glas i familiens hjem splintredes.

Næste dag tog han til Beirut for at hjælpe til med at rydde op i gaderne og blev slået ud af det syn og de indtryk, der mødte ham:

”Størrelsen af død, smerte og ødelæggelse var så voldsom og ubegribelig. Jeg har levet under krigen, men har på intet tidspunkt oplevet noget, der på så kort tid har ødelagt så meget.”

Fremtiden for Maries Køkken

Velgørende organisationer hjalp Fader Hani på vej med opbygningen af et mere etableret Maries Køkken i form af indretning, inventar, hvervning af frivillige m.m. Fire frivillige franskmænd er nu tilknyttet køkkenet og bor hos Fader Hani.

”Det var som at vinde i lotteriet, den dag, hvor jeg kunne efterlade gryder og potter her i Maries Køkken – og vi ikke skulle lave maden hjemmefra,” fortæller han.

Maries Køkken har netop ekspanderet og er nu også leveringsdygtig i egne grøntsager, efter Fader Hani har lejet jord, hvor han dyrker grøntsagerne.

Det er en bank, der ejer bygningen, hvor køkkenet har lånt lokaler. Men bankens ledelse har ytret ønske om, at de i den nærmeste fremtid vil gøre brug af lokalerne igen, så Fader Hani skal finde en løsning. Han vil gøre alt for, at køkkenet fortsætter enten i de nuværende lokaler eller et andet sted:

”Jeg vil gøre alt for, at Maries Køkken fortsat serverer mad for de trængende – om jeg så skal sælge min bil. For vores mål er, at ingen må gå sultne i seng i vores skønne Beirut,” siger Fader Hani.

Du kan støtte de fattige i Beirut med et måltid mad her,

Læs mere om Danmissions arbejde i Beirut her.