Danmissions arbejde i Mellemøsten: Håb og handlekraft

- Re-Value Syria er et pilotprojekt, der har ført NESSL og Danmission ind i et dybere partnerskab. Projektet fokuserer på syriske børn, som er opvokset under de seneste års krig i Syrien og som aldrig har kendt andet.

Danmissions arbejde i Mellemøsten: Håb og handlekraft

Danmission har et stærkt netværk af kirkelige og trosbaserede partnere i fem lande i Mellemøsten, hvor vi gennem dialog inspirerer og uddanner engagerede medborgere til at gå forrest og skabe positiv forandring. Læs om arbejdet her.

Syrien: Aktivt medborgerskab opbygger lokalsamfund

Syrien har ikke kun har brug for materiel hjælp og fysisk genopbygning for at komme videre i kølvandet på den syriske borgerkrig. Landets sociale struktur er også revet fra hinanden.

Forum for Development, Culture and Dialogue (FDCD) arbejder på at reparere ødelagte samfundsstrukturer bl.a. gennem dialoggrupper for unge ledere i samarbejde med Danmission.

Projektet hedder Hiwarouna (på dansk: “vores dialog”) og underviser unge aktivister, studerende, journalister og andre forandringsagenter i at gøre en mærkbar forskel i lokalsamfundet. Det sker på centre, hvor de kan tage imod læring i trygge omgivelser.

Mange af børnene og de unge kan ikke huske, hvordan Syrien var inden borgerkrigen for 10 år siden. Derfor har de brug for at opleve normalitet, forklarer George Sarkis, en syrisk tandlæge, der meldte sig frivilligt som programkoordinator i et børnecenter i Damaskus:

„De kender kun bomber, granater, flugt fra hus til hus, kriser hver dag, økonomisk krise. De kan ikke forestille sig, hvad de kan udrette i fremtiden, for de ved ikke, hvad der er sikkert,“ fortæller George, der ønsker at vise, hvad aktivt medborgerskab går ud på.

„Ingen fortæller de unge, at de er vigtige. Jeg vil vise de unge, at selvom de er unge, bliver deres stemme hørt. Vi kan forandre verden ved først at foretage ændringer i vores familie og derefter flytte det ud i det større samfund.“

En 16-årig deltager sagde efter træningen:

„Vel er jeg kun 16 år, men jeg kan gøre en virkelig forskel. Vi har nu mere selvtillid og motivation til at ændre vores samfund. I gav os håb og glæde!“

Jordan: Uddannelse af fremtidens skolelærere

„Social forandring sker over lang tid og kræver stor tålmodighed. Sammen med Danmission har vi især under Covid-pandemien udvidet religionslæreres horisont, inspireret til en positiv tankegang og modvirket bestemte stereotyper.“

Det fortæller Renee Hattar, der er chef for internationale studier ved The Royal Institute for Inter-faith Studies (RIIFS) i Jordan.

„Teachers of Tomorrow-projektet havde en fantastisk rækkevidde uden for de udvalgte private skoler i Jordan og endda uden for Jordan. Flere lærere fra offentlige skoler hørte om projektet via sociale medier og bad om at komme med i træningssessionerne. En af lærerne delte sin erfaring med kollegaer fra Oman og Qatar og pludselig havde projektet international rækkevidde!“

RIIFS er en selvstændig non-profit platform for interreligiøse studier med det formal at aflede spændinger og fremme fred både regionalt og globalt. Renee Hattar og RIIFS værdsætter samarbejdet med Danmission, fordi begge partnere ønsker at fjerne gensidige misforståelser om “den anden” og i sidste ende fremmer det fælles i håb om fredelig sameksistens.

Libanon / Syrien: Tillid og gennemsigtighed i hjælpearbejdet

Danmission støtter både hjælpearbejde og teologisk uddannelse i Syrien og Libanon. Det sker gennem organisationen NESSL, der står for National Evangelical Synod of Syria and Lebanon.

Et konkret eksempel på samarbejdet er etableringen af den trosbaserede hjælpeorganisation Compassion Protestant Society (CPS), fortæller generalsekretær i NESSL, pastor Joseph Kassab:

– Danmission har fulgt CPS fra opstarten i 2019 og hjalp vores medarbejdere med strategisk planlægning og formulering af vision, mission og kerneværdier. Det har alt sammen medvirket til, at CPS har kunnet virke med tillid og gennemsigtighed.

CPS har til formål at styrke fattige og marginaliserede i Syrien og Libanon gennem nødhjælp og uddannelse for at både enkeltpersoner og samfund kan leve i fred og skabe forandring.

Generalsekretæren nævner endnu et eksempel på forandringer, der er sket i samarbejdet med Danmission:

– Re-Value Syria er et pilotprojekt, der har ført NESSL og Danmission ind i et dybere partnerskab. Projektet fokuserer på syriske børn, som er opvokset under de seneste års krig i Syrien og som aldrig har kendt andet.

Gennem ugentlige events i Latakia og Aleppo lærer børn og unge at være aktive medborgere og samtale og samarbejde på tværs af tro og overbevisning.

Irak: Religionsdialog skaber tolerance og åbner kirker

Samarbejdet mellem Iraq Al Amal Association og Danmission har de seneste tre år spillet en væsentlig rolle i at mindske følgerne af den politiske og økonomiske krise i Irak.

Dialogprojektet Hiwarouna (på dansk: ”vores dialog”) har haft en enorm betydning for at opbygge inkluderende og mangfoldige lokalsamfund.

Hiwarouna bidrager til tolerance og fredelig sameksistens ved at skabe trygge rammer for dialog mellem religiøse ledere, samfundsledere, meningsdannere og unge aktivister.

Et godt eksempel på ungt lederskab er genåbningen af Diyala Church i Irak. Det lykkedes takket være Asia, en 25-årig muslimsk kvinde, der deltog i en Hiwarounaworkshop i den irakiske by Erbil.

Her lærte hun om konfliktanalyse, dialog, facilitering, forhandling og design af samfundsbaserede aktiviteter.

Asia mener, at alle mennesker har ret til at bede og udføre deres ritualer et sikkert sted. Udstyret med den viden og de redskaber, hun fik i træningen, gik hun sammen med sit store netværk – og et økonomisk tilskud fra Hiwarouna-projektet – i gang med at restaurere Diyalakirken. Kirken blev for nylig genåbnet for det lokale kristne samfund. Efter at have ligget i ruiner i 15 år, kan kirken nu igen forrette dåb, bryllupper og andre kirkelige handlinger

Egypten: Effektiv forandringsagent i samfundet

Samarbejdet mellem Danmission og The Coptic Evangelical Organisation for Social Services (CEOSS) har positiv indflydelse på både det personlige, det kulturelle og politiske niveau, fortæller organisationens direktør Samira Luka.

– Vores positive samarbejde har påvirket kristne og muslimer fra forskellige samfundslag: både akademikere, religiøse ledere, mediefolk og studerende fra religiøse universiteter i flere af Egyptens regioner. Samarbejdet har gjort det muligt for os at fungere som effektiv forandringsagent i samfundet.

CEOSS arbejder for social og kulturel udvikling, individuel trivsel, social retfærdighed og tværkulturel harmoni og når ud til flere end 2 millioner egyptere årligt i mere end 100 landdistrikter og bysamfund.

Gennem dette arbejde bliver kulturen også påvirket, fortæller Samira Luka:

– Samarbejdet har betydet øget accept af andre, medborgerskab, ligestilling mellem kønnene, opbygning af samhørighed i samfundet, afvisning af vold og ekstremisme og har givet et sprog for dialog og sameksistens. Disse værdier har vi med Danmissions hjælp spredt gennem workshops og andre initiativer i forskellige sammenhænge.

Det er ti år siden, at det arabiske forår fandt sted

Det har Danmissions regionschef i Mellemøsten Line Stange Ramsdal forholdt sig til i et interview.
Læs artiklen med hende her.

Også den tidligere udenrigsminister Per Stig Møller er blevet interviewet til Danmissions Magasin.
 Læs interviewet med ham her.