Prey Lang-Skovens indbyggere: Når de ødelægger skoven har vi intet at leve af

Foto: Michael Trinskjær

Prey Lang-Skovens indbyggere: Når de ødelægger skoven har vi intet at leve af

Med en enorm hastighed bliver træerne i den mægtige Prey Lang-regnskov fældet. Ulovligt vel at mærke. Hjælp den undertrykte del af Cambodjas befolkning med at passe på skoven. Opfordringen kommer fra Danmissions generalsekretær.

Sok Chum tilhører Kuy-folket, der i århundreder har levet i Prey Lang-regnskoven i det nordøstlige Cambodja. Det livsgrundlag er godt på vej til at blive smadret, fordi regnskoven, ligesom i Amazonas, bliver fældet i rasende tempo af illegale skovhuggere.

Jeg er på tur i skoven med Sok Chum, for at han kan vise os, hvordan Kuy-folket har levet af skovens naturlige ressourcer i generationer. Vi går nogle få skridt ind i skoven væk fra den smalle sti, og jeg mister orienteringen fuldstændigt.

Så tæt og smuk og fascinerende er Prey Lang-regnskoven. Vi kommer til et gigantisk træ, der strækker sig snorlige 30-40 meter op imod himlen, som vi kun svagt kan skimte i den tætte skov. Midt på stammen er der et hulrum, der er en af nøglerne til Kuy-folkets livsgrundlag.

Harpiks er vigtig for at overleve

Sok Chum tænder et lille bål i hullet, og efter få minutter kan han skovle en lille portion af en klistret, harpikslignende masse ned i en spand.

Den særlige harpiks fra dipterocarp-træerne i Prey Lang er et genialt naturprodukt, der bl.a. bruges til tætning af træskibe og til forskellige slags lak og lim. Det er et møjsommeligt arbejde at leve af at udvinde harpiks, men Kuy-folket gør det med glæde, for det indgår i et økosystem, hvor de dyrker jord, udvinder harpiks og fælder træer i balance med naturen.

Der er bare det problem, at de smukke træer i Prey Lang-regnskoven er særdeles eftertragtede som hårdt træ til fx facader, terrasser og møbler. Derfor er skoven ved at forsvinde, og selv om meget af skovhugsten officielt er ulovlig, så betyder den store korruption, at myndighederne ser igennem fingre med det.

Trusler og chikane mod lokalbefolkningen

Det vil Sok Chum ikke finde sig i. Derfor er han gået sammen med andre lokale beboere i Prey Lang Community Network (PLCN) for at bekæmpe den ulovlige skovhugst og for at bevare Kuy-folkets livsgrundlag.

Det sker med stor personlig risiko, hvor aktivisterne og deres familier jævnligt oplever chikane og trusler. Og for nylig er meget af PLCN’s arbejde blevet forbudt af myndighederne.

Sammen med missionsorganisationer fra andre lande, med lokale kirkelige organisationer og i et unikt samarbejde med bl.a. Københavns Universitet har Danmission i flere år støttet PLCN i deres arbejde.

Nu skal vi sammen med PLCN finde på nye måder at fortsætte arbejdet på. Jeg er stolt af, hvordan vi sammen med andre kristne medbrødre og -søstre tager ansvar for en så vigtig og meningsfuld opgave.

Det er ikke kun et spørgsmål om at beskytte Guds skrøbelige skaberværk. Det handler lige så meget om at sikre værdighed og retfærdighed for en undertrykt del af Cambodjas befolkning.

Vis din støtte til Kuy-folket i Prey Lang ved at give et kontant bidrag til Danmissions arbejde i Cambodja eller ved at tage dem med i din forbøn. Det fortjener de!

Med venlig hilsen
Kristian Sloth
Generalsekretær

Støt Danmissions arbejde for retfærdighed for Kuy-folket og for at beskytte biodiversiteten i Prey Lang-regnskoven. Klik her: Støt Danmissions arbejde her

fakta om prey lang

Prey Lang skoven er en naturreservatskov i det nordlige Cambodja, der dækker et anslået areal på 3.600 kvadratkilometer. Det er en af Sydøstasiens sidste tilbageværende lavgrønne, stedsegrønne skove.
Det er et møjsommeligt arbejde at leve af at udvinde harpiks fra dipterocarp-træerne i Prey Lang.
Sok Chum kan sælge det for ca. 6 kroner pr. liter, og han skal udvinde fra 10 træer for at få en liter. I Sok Chums landsby har de omkring 1000 træer, og der går 1-2 uger, før de kan udvinde en ny lille portion fra et træ.
Det er en tredobbelt katastrofe, når træerne i Prey Lang-regnskoven fældes: det skaber globale klimaforandringer; det ødelægger vigtige økosystemer og biodiversitet; og så fjerner det livsgrundlaget for lokalbefolkningen, der bliver drevet ud i fattigdom og ofte må flytte fra deres landsbyer.
Når træerne er ryddet, bliver der ofte etableret store industrielle gummiplantager, der udpiner jorden.