Situationen i Cambodja

Situationen i Cambodja

I Cambodja arbejder Danmissions partnere for at forhindre voldelige sammenstød

Danmissions fredsarbejde er vigtigt for at hindre sammenstød – vreden over corona-smitte i Cambodja vendes især mod landets muslimske mindretal.

3. maj 2020

Med samlet kun 122 smittede i Cambodja siden 27. januar har landet undgået at Covid-19 har fået fat. Myndighederne har lukket uddannelsesinstitutioner, skoler, barer, sportsfaciliteter og aflyst det cambodjanske nytår for at forhindre smittespredning.

Kirkerne er lukket og gudstjenesterne aflyste. Oplysning om forhindring af smitte er som i andre lande vigtigt – og Danmissions partnere trådte hurtigt til med oplysningskampagner i de mange små lokalsamfund, hvor vi arbejder. Kirkens folk har desuden uddelt masker og sæbe i de områder, hvor kirken er til stede.

Hvis smitten tager fart i landet, er det et stort problem, at dele af befolkningen kun har begrænset adgang til rent vand – og at mange ikke har råd til at følge myndighedernes anbefalinger, fordi de ikke har noget arbejde og dermed ingen indkomst.

Det er stærkt bekymrende, at turisterne holder sig væk, for det går hårdt ud over landets økonomi, hvor store dele af samfundet i forvejen er præget af stor fattigdom. Familiernes overlevelse er afhængige af, at de tjener penge – og det gør mange qua corona-krisen slet ikke.

Fredsinitiativer skal holde vold i ave

Sammen med vores partnere har Danmission i årevis arbejdet effektivt med fredsskabelse, dialog og undervisning. Nogle af de første smittede var muslimer, og det har pustet til vreden mod det muslimske mindretal i det buddhistiske land.

Derfor er det afgørende, at vi hurtigst muligt får taget fat på fredsinitiativer for at hindre, at vreden og frustrationen ender i voldelige konflikter, der potentielt kan smitte af på også den kristne minoritet. Lige nu er bl.a. vores partner “Women Peacemakers” gået i gang med en oplysningskampagne på sociale medier.

Preg Lang-skoven fældes i ly af corona

I landets mægtige Prey Lang-skov forhindrer corona-virus de lokale skovaktivister i at patruljere i den truede skov. Det udnytter de illegale skovhuggere og de store tømmerfirmaer, som øjensynlig ikke er bange for smitte. For de sætter i disse dage ekstra turbo på fældning af ædeltræ i den truede skov. Ud over at den ulovlige skovhugst ødelægger Guds unikke skaberværk – så går det også hårdt ud over de indbyggere, der bor i og lever af skoven. De oplever nu, at deres hjem og levevej bliver jævnet med jorden – uden at omverdenen griber ind. Dette er desværre en global tendens, der nu ses over hele verden: I ly af corona-krisen begår regeringer overgreb mod lokalbefolkningen.

Myndighederne i Cambodja har pålagt alle så vidt muligt at blive hjemme, men ifølge Danmissions partner, PLCN, gælder det ikke skovhuggerne. Tværtimod.

“Myndighederne forsøger ikke at stoppe den illegale skovhugst, men beskytter i stedet firmaerne,” fortæller en af aktivisterne til avisen Phnom Penh Post.

Støt Danmissions vigtige arbejde for verdens fattige

Vi skal stå sammen med vores partnere i disse corona-tider. For det store arbejde, vi er en del af, må ikke tabes på gulvet. Hjælp os med at sætte en stopper for skovhuggerne, som har sat ekstra fart på ødelæggelsen af Prey Lang Skoven – hjælp os med at passe på Guds skaberværk. Og hjælp os med at hindre, at frustrationer og frygt for corona ender i voldelige sammenstød mellem religiøse grupper.

 

Udsendte

Danmissions udsendte i Asien, Peter Herum, opholder sig stadig i Cambodjas hovedstad Phnom Penh. Han og Danmissions lokalt ansatte arbejder hjemmefra og overholder de særlige forholdsregler for at bremse smitten med corona-virus. Det danske Udenrigsministerium opfordrer til, at vi hjælper mennesker, som er strandet ude i verden. Peter Herum har selvfølgelig tilbudt sin hjælp. Så hvis man er dansker i Cambodja og har brug for hjælp, så kan man få kontakt til Peter her.

GLIMT FRA ARBEJDET I CAMBODJA

De unge kirker og vores andre partnere i Cambodja har brug for vores følgeskab – også i disse corona-tider. Denne lille film, som er lavet til danske konfirmander, giver et fint indblik i, hvorfor og hvordan Danmission viser omsorg for Guds skaberværk. Vi skal have styr på corona-smitten, så vi igen kan fortsætte det livsvigtige arbejde i Cambodja. Se med her og glæd dig over at være med til at støtte de lokale aktivister:

Anne Mette og Ernst har været udsendt til Cambodja i 15 år. Dette afskedsinterview giver et rigtig godt indblik i Danmissions mission i Cambodja – en mission som vi sammen skal være klar til at fortsætte efter corona-pandemien.

Læs interviewet her