Militærkup i Myanmar presser befolkningen yderligere

Militærkup i Myanmar presser befolkningen yderligere

I forvejen var situationen i Myanmar anspændt, nu har militærkuppet gjort befolkningen i landet, hvor Danmission også arbejder, endnu mere bange.

Myanmar er blevet udsat for et militærkup, hvor nobelprismodtageren Aung San Suu Kyi samt en række andre ledende politikere blev anholdt.

Trods det, at både internettet og telefonforbindelserne officielt blev lukket ned i går, mandag den 1. feb., er det lykkes Danmissions Andreas Dybkjær-Andersson, der er konstitueret landechef for Myanmar – i samarbejde med vores lokale kollegaer – at få kontakt til nogle af vores samarbejdspartnere i Myanmar.

Han skriver om en af samtalerne:

”Vi er okay, men vi er bange for, hvad det betyder for fremtiden”, siger en af dem, jeg taler med. ”Jeg er bange for, at mine børn kommer til at vokse op under de vilkår, som jeg selv voksede op under”, siger hun. Da hun voksede op, var Myanmar et lukket land med militærdiktatur i stil med Nordkorea. I går har Myanmar igen oplevet et militærkup.

Hendes navn holder jeg hemmeligt for nu – for hun er, som mange andre, bekymret for sin sikkerhed. Det var ikke givet, at vi ville kunne få fat i hinanden. Hun fortæller, at det begyndte om morgenen, da de skulle til at begynde Corona-hjemmeskolingen for sønnen: Internettet virkede ikke. Telefonerne var også sat ud af funktion. Og alle tv-kanaler bortset fra militærets var også i sort. De gik ud og så de lange køer foran bankerne for at hæve penge – og køerne til butikkerne for at købe mad. Bankerne var lukket, og ingen vidste, hvornår de ville åbne igen. Militæret har erklæret undtagelsestilstand i foreløbig et år. Alle vigtige bygninger og lufthavnene er kontrolleret af militæret, ligesom der er militær i gaderne.

Demokratiproces sat i stå

I går skulle parlamentet åbne for de demokratisk nyvalgte politikere. Men i stedet for blev Aung San Suu Kyi og vigtige personer fra hendes regering altså sat i fængsel. Det er en trist og brat udvikling for landet, hvor der ellers i mere end ti år har været gang i en proces med at indføre mere demokrati i det sydøstasiatiske land.

”Det er ikke kun politikere, der er blevet fængslet. Det er også mennesker, der arbejder for fred – for eksempel nogle buddhistiske munke, der arbejdede for fred og endda en musiker. Folk er bange for at arrestationerne fortsætter”, oplyser Andreas Dybkjær-Andersson. Han fortæller, at militæret i dag er mødt op i kirker og hos andre religiøse samfund og lagt pres på dem:

”Det er meget specielt at se billeder af bevæbnede militærfolk i uniform på parkeringspladsen foran en lokal katolsk kirke, hvor vi plejer at besøge en af vores partnere”, skriver Andreas Dybkjær-Andersson.

“Tænd et lys og bed for os”

”Vores partnere spørger, om vi vil bede for dem – og tænde et lys”, skriver Andreas Dybkjær-Andersson, og siger, at han lovede at sige dette videre til Danmission.

Det at tænde lys er vigtigt i mange religioner, således også i Myanmar, hvor både kristendommen, islam, buddhismen og hinduismen er repræsenteret. I dag har religiøse ledere fra forskellige religioner i Myanmar opfordret medlemmer i deres trossamfund og på tværs om at tænde et lys.

”Det er et lys for håb og enhed, hvilket er enormt vigtigt netop nu. Det er rigtig vigtigt at de religiøse ledere gør dette på tværs i Myanmar, nu hvor der er risiko for konflikter mellem mennesker fra forskellige etniske eller religiøse gruppe”, skriver Andreas.

Normalt ville man være gået ned i kirker og templer for at tænde lys, men på grund af corona har de religiøse ledere bedt folk om at tænde et lys derhjemme i dag.

Siden 2007 har Danmission arbejdet i landet, der er præget af interne religiøse og etniske konflikter, manglende sikkerhed og fattigdom. Militærkuppet øger risikoen for konflikter og mere fattigdom og gør kun Danmissions arbejde endnu mere vigtigt.