Nytårsønske for 2021: Tilgivelse og håb

Nytårsønske for 2021: Tilgivelse og håb

2020 vil være et år, vi aldrig glemmer. Corona væltede ind over os, katastroferne har siden stået i kø, og verden er på kort tid blevet forandret. Og lige om lidt er det jul, og der er mere end nogensinde før brug for, at verden fyldes med noget større og noget bedre.

For mig er julen først og fremmest HÅB. Med Jesu fødsel peges der nemlig frem mod den vigtigste højtid, påsken. Lige omkring det tidspunkt på året, hvor skaberværket på mirakuløs vis igen folder sig ud i håbets lysegrønne farver, fejrer vi kristendommens essens: at Guds søn af ren nåde ofrede sig for os fejlbarlige mennesker.

Vi fejrer, at TILGIVELSEN kom ind i verden og blev en mulighed. Og tilgivelse giver håb om noget bedre.

Ingen fremtid uden tilgivelse

Mange af os er vist mere end klar til at sige tak for nu til 2020. Det har været et svært år med blødende økonomier, voldsomt stigende fattigdom og politiske regimer, der misbruger situationen til at indskrænke menneskerettigheder. Samtidig har 2020 budt på forstærket polarisering mellem folk af forskellig religion, race, politisk observans, køn osv. Man ser og påpeger de andres fejl. Der udskammes og dæmoniseres.

Jeg ved ikke, om det har at gøre med, at når krybben er tom, bides hestene? Men jeg tror, at tidligere ærkebiskop, Desmond Tutu, har ret, når han siger ”ingen fremtid uden tilgivelse”.

Jeg tror, at vi har brug for at blive mindet om, hvad det egentlig er, historien om det nyfødte barn i krybben betyder for os. Tilgivelse og håb. Vi har brug for tilgivelse, håb og at blive forenet på tværs af forskelligheder.

Håb til de modløse

Med julehilsenen i år følger et libanesisk cedertræ som papirklip og en særlig appel til dig om at skænke det libanesiske folk en ekstra tanke. Der er brug for håb til de modløse.

Libanon blev i voldsom grad ramt af katastrofer i 2020. Allerede før Corona var landets økonomi i frit fald med eskalerende arbejdsløshed og inflation. Og den mere og mere desperate befolkning havde været på gaden i månedsvis i protest mod det korrupte politiske regime. I august ramte en altødelæggende eksplosion havnen i Beirut. Store dele af byen blev smadret, over 200 mennesker blev dræbt, tusinder såret og 300.000 mistede deres hjem. Libanons befolkning består af 18 forskellige religiøse grupper.

Cedertræet er det libanesiske folks samlingssymbol. Det peger på noget fælles på tværs af forskelligheder og samler folk i kampen for det fælles bedste. I 2020 har kampen været mod alle odds.

Vi kan styrke libanesernes håb. Tak om du vil støtte op med forbøn og hjælp til genopbygning af huse, til mad og til krisehjælp til de hårdt ramte i Beirut.

Glædelig jul med håbet om et velsignet 2021!

Med venlig hilsen

Kristian Sloth
Generalsekretær i Danmission

Danmissions juleindsamling går i år til ofrene for eksplosionen i Beirut – du kan bidrage her.