Engle med cedertræ giver håb til Beirut

Josephine Blay har designet årets juleengel fra Danmission.

Foto: Christina Kofoed-Nielsen

Engle med cedertræ giver håb til Beirut

Traditionen tro er det også muligt i år at købe engle til fordel for Danmissions arbejde. Årets engel har cedertræet i sig. Det skal minde os om ofrene for eksplosionen i Beirut.

På afstand kan det ligne et juletræ. Men kommer man tættere på er der ingen tvivl: Figuren i hjertet af årets juleengel fra Danmission er et cedertræ. Træet er især kendt fra det libanesiske flag, hvor det fremstår tydeligt midt på flaget ovenpå en dug af to røde og en hvid stribe. Cedertræet i midten af juleenglen skal lede tankerne hen på ofrene fra eksplosionen i Beirut, der på tragisk vis i løbet af få sekunder fik vendt op og ned på hele deres tilværelse, da deres by blev ramt af verdens historiens 3. kraftigste eksplosion.

Ligesom indbyggerne i Beirut er alle Danmissions samarbejdspartnere i landet påvirkede af ulykken, og de arbejder derfor på højtryk for at hjælpe med genopbygningen af den raserede by. Det er til dette vigtige arbejde, salget af årets juleengel går. Englen er tegnet af designer og illustrator Josephine Blay, der her fortæller om sin passion for engle.

Englen som tegn på beskyttelse

Hvorfor arbejder du som kunstner med netop engle?
Min familie var kærlig, men ikke kristen. Jeg har haft en skøn barndom, men Gud var fremmed. Alligevel har jeg altid tegnet engle. Jeg var ikke så god i skolen, men jeg tror, at det at tegne engle gav mig tryghed og håb. Da min yngste datter skulle begynde i skole, havde jeg – ligesom mange andre forældre sikkert også har – en oplevelse af, at jeg ikke længere selv kunne beskytte og hjælpe hende. Det måtte jeg overlade til nogle andre. Derfor fik jeg lavet en engel til hende, som kunne beskytte hende. For mig er englen kommet til at blive et symbol på glæde, beskyttelse, håb, omsorg og kærlighed.

Du har efterhånden designet mange engle for Danmission. Omridset er det samme, men indeni ser de forskellige ud med f.eks. hjerter og lys og nu cedertræet. Hvilke tanker har du gjort dig om engle-skikkelsen?
Der er en renhed over englen. Det fundament, som Danmission bygger på, handler om at have omsorg for andre. Det er lige mig. Der er en renhed i sådan et budskab. Da vi begyndte med at lave englen, var det til fordel for fattige børn. Lyset sad i hjertet af englen centreret i kjolen, og budskabet var: Vil du være med til at tænde et lys for verdens børn? Smukkere bliver det ikke, og jeg var solgt.

Køb årets juleengel fra Danmission her.

Englen skal minde os dem, der har det svært

Ved at købe årets engel støtter man ofrene i Beirut. Hvilke tanker har du gjort dig om årets cedertræs-engel?
Jeg sagde straks ja til at lave englen. Befolkningen står i en fuldstændig rædselsfuld situation, og vi må gøre, hvad vi kan for at hjælpe til. Alt andet ville være utænkeligt. Og så ved jeg, at når Danmission gør noget, så gør de det ordentligt. Jeg kan stå inde for den måde, tingene bliver gjort på. Jeg kan stå inde for hjælpearbejdet, og hjertet er på det rigtige sted.

Hvad håber du på, at folk tager med sig, når de køber englen?
Jeg håber, de synes, englen er smuk – og at de føler, at de har gjort noget smukt ved at være med til at gøre en forskel. Jeg håber jo i virkeligheden på, at når de får englen fysisk i hånden, vil det minde dem om Beirut. Jeg håber at være med til at gøre folk opmærksom på dem, der har det svært: At vi sender gode tanker til Beirut og følger med i genoprettelsen af den ødelagte by.
Derudover håber jeg selvfølgelig, at englen gør en personlig forskel for den enkelte i tro, håb og kærlighed. Og hvis man forærer den væk – så i næstekærlighed.

Englen er budbringer af kærlighed

Hvilken symbolik har engle i dine øjne?
Jeg har ikke altid vidst, hvilken betydning englen har. Englen er en budbringer for den højeste kærlighed. Gud elsker for at elske. Det er ren kærlighed. Englene bliver sendt afsted med et kærlighedsbudskab. Englene har en stor plads i Guds skaberværk. Det handler om håb og kærlighed og omsorg, men også om potentiale. Der er flere, som giver deres unge mennesker en engel, når de skal til eksamen. For at de skal finde ro og tryghed. Gud er genial, fordi han har sådan en budbringer – og det er dejligt, at mennesker tør at bruge englen som symbol.

Hvilken betydning har engle for dig selv?
For rigtig mange mennesker har det stor personlig betydning at have en skytsengel som følgesvend og GPS – selv om det er meget forskelligt, hvad en skytsengel betyder for det enkelte menneske. Jeg bruger skytsenglen på samme måde, som mange mennesker krydser fingre. En skytsengel holder mig åndsrustet i tro og håb og kærlighed. Jeg føler mig tryg og godt tilpas ved at have en skytsengel i mit liv. Det betyder meget for mig at føle mig værnet om og at værne om andre.

Her kan du se en video, hvor Josephine Blay fortæller om årets juleengel:

 

Købe årets juleengel her